Inspiracije za uređenje stola

Čarobni tematski tulumi na otvorenom

Vintage vrtno vjenčanje i boemski babinjak u bašti

Vrijeme kada naš redakcijski mail i službena Facebook stranica doslovno “gore” od brojnih fotografija koje nam šalju čitatelji je vrijeme Uskrsa. I ove godine primili smo brojne fotografije pisanica, fine hrane, maštovitih dekoracija i zaista sjajno uređenih blagdanskih stolova. Ipak, nekoliko fotografija odmah nam je zapelo za oko i dok smo se zajedno divili originalnosti, urednica je predložila: – Hajdemo se javiti ovoj ženi! Nakon par mailova i poziva, nekoliko dana kasnije bili smo na putu prema Vinkovcima, gdje nas je u svojem domu ugostila simpatična 22-godišnjakinja kreativka u otkačenoj retro haljini Filipa Sorko.

Već na ulazu u njezin bajkoviti vrt ostali smo zatečeni prekrasnim stolom i dekoracijama, a Filipa ispaljuje: – To je VVV, a poslije ćemo napraviti i BBB – smije se, a mi, naravno, nemamo pojma o čemu govori i kad smo već pomislili da smo naišli na čudakinju, ona nam je, kao da nas je pročitala, brzo objasnila o čemu se radi. – VVV je vintage vrtno vjenčanje, a BBB je boemski babinjak u bašti – rekla nam je simpatična dizajnerica i kuharica, zaintrigiravši nas svojom pričom. – Ja se uvijek sva zapetljam pokušavajući ljudima objasniti tko sam, čime se bavim i koji su mi ciljevi i planovi. Ja živim po osjećaju, bavim se onim što me ispunjava i tog trenutka čini sretnom.

Trenutno pišem recenzije restorana i kafića za jedan naš lifestyle portal, uživam kuhajući i priređujući tematske večere za svoje prijatelje, planiram svoju prvu malu izložbu u Rijeci i vrlo često odlazim u Bavarsku, gdje pomažem u organizaciji i kuhanju za cateringe. Ako ćemo onako službeno, po diplomama koje imam, modna sam dizajnerica i akademska kuharica talijanske kuhinje – priča i dodaje kako je ljubav prema dekoriranju i tematskim večerima počela u Londonu. – Često sam odlazila u London, u koji sam se zaljubila na prvi pogled i uvijek mu se vraćala. Nakon završetka srednje škole, spakirala sam kofere, slijedila svoje srce i sljedećih godinu dana živjela i radila u britanskoj prijestolnici.

Tamo sam se prvi put susrela s underground restoranima poput onog foodblogerice MsMarmiteLover. Ta neobična londonska gastroscena me oduševila te sam se počela sve više okretati kulinarskom svijetu. Kući sam se vratila s torbama punih stvari s londonskih buvljaka i sajmova te s milijun ideja – kaže Filipa. Kada se vratila u rodni kraj, počela je priređivati tematske stilizirane večere i događaje za prijatelje u svojoj kući i dvorištu. – Pravi sam hedonist, volim se okružiti finom hranom, pićem, zanimljivim ljudima, lijepom odjećom i interijerima… A ono u čemu najviše uživam, s vremenom sam shvatila, jest dobra atmosfera. Atmosfera koja se stvara kada se sve to ispreplete i začini dobrom glazbom i pokojom svijećom. Obožavam stvarati atmosfere i događaje za pamćenje.

Kada me ljudi pitaju čime se bavim, ponekad u šali, ali sasvim ozbiljna, znam reći da sam ja profesionalni stvaratelj dobre atmosfere i stila – kroz smijeh priča Filipa dok miče brojne detalje sa stola i postavlja drugu scenografiju, tzv. BBB. Dok nosi šarene lampione, neobične podmetače i najljepšu tortu koju smo vidjeli u posljednje vrijeme hvali nam i svoje pomagače. – Moj dečko Toni, inače student kiparstva, ima puno razumijevanja za sve moje ideje i strpljenja u njihovim izvedbama. Na moje naredbe i zahtjeve skida stare stolove za svinjokolje s tavana, bajca ih i restaurira, penje se po ljestvama i vješa lampice, pravi originalne podmetače za tanjure… Dok mama uvijek besprijekorno odradi zadatke poput skupljanja limenki i staklenki, nabavljanja heklanih miljeića i starih stolica – kaže.

Stol se može postaviti na milijun načina, a Filipa kaže da voli bogatstvo i raskoš u detaljima. Tako je i za naš kratki posjet i snimanje spojila nespojivo, i scenografiju upotpunila lampionima i dekoracijama koje vise iznad stola, a izradila ih je od papira, kartona, starih knjiga… Našlo se tu i heklanih tabletića, modernih detalja i vintage posuđa, komada iz dućana, ali i iz bakine škrinje s blagom… – Baka, mama i ja veliki smo skupljači stvari, to je kod nas valjda genetski. Sve čuvamo i obožavamo obilaziti buvljake i sajmove, a ljudi znaju da će nas uvijek obradovati s nekom starudijom koja im više nije potrebna. Također, poznajem dosta ljudi s istom dijagnozom skupljača, koji su mi uvijek voljni posuditi nešto iz svojih kolekcija, ako mi zatreba. Tako da sa nabavljanjem stvari za dekoriranje stolova nemam nikakvih problema.

Volim kopati po podrumima i tavanima, izvlačiti posuđe iz regala, skidati ukrasne tanjure sa zidova te spašavati lijepe stvari od zaborava. A ako opazim da nešto dobro viri iz kontejnera, nije mi problem to izvući i pokupiti – kaže Filipa. Za kraj pitamo ono što žene uvijek pitaju jedne druge: recept. Želimo egzaktan recept kako postaviti ovako divan stol samostalno u vlastitom domu ili vrtu. – Ja bih vam savjetovala da iznenadite svoje goste tako što ćete predmetima koje koristite za stilizaciju i posluživanje dati drugu namjenu. Iskoristite klupko špage kao vazu ili poslužite salatu u limenkama, zasadite cvijeće u šalice, a od stalka za jaja napravite svijećnjak.

Također, nikako ne smijete zaboraviti ili preskočiti cvijeće i svijeće. Lijep buket, bilo da je to poljsko cvijeće, ubrano u vrtu ili fino napravljeni aranžman iz cvjećarnice daje dodatni šarm postavi stola, a svijeće, kao što svi dobro znamo, daju onu mističnu, intimnu i romantičnu atmosferu. Ipak, najvažnije od svega toga nije kakav će biti tanjur, nego da se na njemu nađe najukusnija papica, da se svuda šire miomirisi i veseli žamor te da su domaćica i njezini gosti sretni i zadovoljni – zaključila je Filipa, a mi potpisujemo svaku njezinu riječ!

Kontakt email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.,; Facebook stranica: https://www.facebook. com/filipa.sorko; Instagram profil: https://instagram.com/ filipaasorko/

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. studeni 2024 12:50