OPEN HOUSE ZAGREB

Čak 35 najatraktivnijih djela zagrebačke arhitekture otvara vrata građanima i turistima

Predstavljanje Open House Zagreb festivala

 Marko Ercegović

Atelijer Bohutinsky, najpoznatije djelo Gustava Bohutinskog koje svjedoči o živoj prisutnosti bauhausovske misli u zagrebačkoj sredini, jedno je od 35 arhitektonskih djela koja će svim zainteresiranim građanima i turistima otvoriti svoja vrata u sklopu festivala Open House Zagreb.

Ovo je prva godina da je Zagreb dio ove manifestacije, čime se pridružio obitelji 60 velikih svjetskih gradova poput Londona, New Yorka, Pariza, Amsterdama... Ideja Festivala je da se kroz susrete građana s arhitektima, građevinarima, investitorima i vlasnicima objekata promoviraju najatraktivnija zagrebačka arhitektonska djela, ali i potiču razmišljanja o vrijednostima grada i ulozi stanovnika u njegovom stvaranju.

Upravo je u Atelijeru Bohutinsky, uz obilazak kojeg je vodio vlasnik i autor rekonstrukcije i interijera Stipe Brčić, predstavljen koncept OHZ-a i način prijave za razgledavanje objekata.

image

Atelijer Bohutinsky

Marko Ercegović

Festival se održava od 20. do 22. listopada, kad će se moći obići Popov toranj, javni i sakralni prostori Gornjeg grada, Stara gradska vijećnica, Klinika za psihijatriju Vrapče, Botanički vrt PMF-a, Hrvatski državni arhiv, palača Zagrebačke burze za robu i vrednote, kompleks klaonice Zagrepčanka, Osnovna škola Augusta Šenoe, Francuski paviljon, stambeno-poslovna zgrade Napretkove zadruge, atelijer Emila Bohutinskog, stambena zgrada Vukovarska 35-35a, stambena zgrada Kemoboje, Drveni neboder, stambeni sklop Laginjina 7-9, Kockica, zgrada Gradske vijećnice, stambeno naselje Dugave, Dom zdravlja Zagreb - Centar, putnički terminal zračne luke Franjo Tuđman Zagreb, poslovna zgrada Seecel, Lauba - kuća za ljude i umjetnost, odgojno - obrazovni kompleks Središće, Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog, atelijer Silvija Vujičića, Urania, bazenski kompleks Svetice, trgovačka i najamna stambena zgrada Assicurazioni Generali, atelijer akademika Andrije Mutnjakovića, stambeno - poslovna zgrada Veslačka 15-17a, dječji vrtić Lanište, obiteljska kuća u Maksimiru, hotel Zonar i Met boutique hotel. Više o lokacijama pročitajte u našem prijašnjem članku OVDJE.

"Žiri se vodio time da se pokriju različiti vremenski periodi i različite namjene. Odabrana djela predstavljaju najvredniju i najznačajniju arhitekturu i želimo građanima, prvenstveno nestručnoj javnosti, prezentirati zašto su u vrijeme nastanka predstavljala pomak u projektantskom pristupu i zbog toga su posebna. Posebnost se ogleda u oblikovnom, estetskom i funkcionalnom smislu, a za odabir nam je bio važan i odnos prema povijesnom, društvenom i prostornom kontekstu", objasnila je arhitektica Senka Dombi, predstavnica Ocjenjivačkog suda OHZ-a.

image

Tomislava Blatnik, Dubravka Vrgoč, Martin Jurin, Roman Šilje, Senka Dombi, Martina Bienenfeld i Ivana Antunović Jović

Marko Ercegović

Kreativna ravnateljica Dubravka Vrgoč istaknula je kako je Open House Festival trodnevno slavlje zagrebačke arhitekture i zagrebačkih kvartova.

"Cilj festivala je promovirati arhitekturu i pomoći građanima u njezinom razumijevanju, budući da arhitektura čini bitnu komponentu kulture. Open House Festival zapravo na određeni način promovira našu znatiželju prema onome što se događa unutar zgrada pokraj kojih svakodnevno prolazimo, nudeći Zagrepčanima priliku da uče od najboljih primjera gradske arhitekture i ljudi koji stoje iza njih. Time se daje vidljivost arhitektima koji su zaslužni za vizualni identitet grada i razvija lojalnost javnosti zainteresirane za gradsku arhitekturu. I dok građani mogu ući u neke od najpoznatijih zagrebačkih zgrada kao i u neke od gradskih najbolje čuvanih tajni, Festival ih uči kako zajedno s arhitektima mogu ne samo razumjeti, već u budućnosti i zajednički promišljati izgled svoga grada.” izjavila je.

Otvorene su i prijave za posjet objektima, uz napomenu kako je broj posjetitelja limitiran, ovisno o veličini objekta i mogućnostima prihvata posjetitelja.

Program festivala realiziran je uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba, a partneri na projektu su i Međunarodna zračna luka Zagreb, OTP banka, HoB.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 14:29