OWN.SOLUTION

Nekadašnji noćni klub na kraljevskoj poziciji u Rijeci postao je ured za IT-jevce

 Saša Ćetković
Koncept uređenja poslovnog prostora temeljen je na središnjem prostoru koji se može koristiti na više načina

Nasred pješačke zone u Rijeci, na Korzu 11, smjestio se ured IT tvrtke OWN.Solution površine 250 četvornih metara. Ona vodi projekte u cijelom svijetu, a poslovni prostor ima i u Dublinu u Irskoj. Autor uređenja riječkog prostora je arhitektonski studio MR 2.

- Ideja je bila dobiti radni prostor izuzetnog doživljaja, u koji će zaposlenici dolaziti s veseljem. Konkurencija u IT industriji je nemilosrdna i nije više dovoljno ponuditi visoke plaće i dobre uvjete. Traži se nešto više. Vlasnici tvrtke odlučili su prostornom kvalitetom privući talente, uz sve ostale pogodnosti koje nude - kaže arhitekt Miroslav Rajić, koji studio MR 2 vodi s arhitektom Marinom Račićem.

image
Saša Ćetković

Ured se nalazi na vrhu zgrade, na 7. katu. Prije je na tom mjestu bio noćni klub te je s tri strane ostakljen i ima jedinstven pogled. S jedne se vide riječka riva i more, s druge gradska ura i Korzo, a s treće nedavno preuređena klasicistička zgrada bivše pošte. Integracijom vanjskog i unutarnjeg prostora postiže se relaksirajući učinak, doživljaj vedrine, timskog duha i pozitivne atmosfere.

image
Saša Ćetković

Koncept uređenja poslovnog prostora temeljen je na središnjem prostoru (ulazni komunikacijski prostor koji povezuje dva prostora za odmor iz kojih je predviđen pristup terasi), koji se može koristiti na više načina: kao produžetak vanjskog prostora, kao unutarnji prostor za druženja te kao kontinuirana komunikacija čitavog poslovnog prostora koja je u nekim dijelovima otvorena (terasa), a u nekima zatvorena (unutarnji prostor). Taj središnji hodnik je ujedno i glavni pristupni i komunikacijski dio prostora te se oblaganjem istog u tamni materijal postigao efekt skučenosti tog prostora zbog kojeg korisnik dobiva želju za istraživanjem ostatka prostora koji se iz njega dvostrano otvara. Ostatak prostora naglašen je svojom svijetlinom i jednostavnošću oblikovnih linija te predstavlja ugodan prostor za svakidašnji rad.

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

Zgrada u kojoj se nalazi ured projektirana je i izvedena prije 10-ak godina te su već u samom projektu zgrade bila primijenjeni principi energetske učinkovitosti (ventilirano pročelje, izo-stakla visoke energetske učinkovitosti, sustav grijanja i ventilacije s izmjenom topline). Uređenjem ureda ta komponenta je dodatno naglašena korištenjem LED rasvjete i sličnih elemenata koji dodatno štede energiju.

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

Arhitekt nam govori kako uredi budućnosti ne trebaju biti samo kvalitetno projektirani i uređeni prostori, nego moraju nuditi doživljaj koji zaposlenike i korisnike prostora motivira na provođenje vremena u prostoru. Dolazak na posao ili sastanak im mora biti zadovoljstvo. Vanjski i unutarnji prostor prožimaju se u svakoj prostoriji, pa čak i u maloj sobi za sastanke koja nema izravnu vezu s pročeljem: staklenim pregradama umjesto fiksnih zidova dobio se prodor prirodnog svjetla i ugođaj okolnih vizura koji vas poziva na boravljenje u prostoru.

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

S obzirom da se radi IT kompaniji tehnologija je upisana u DNA ovog ureda: razne aplikacije za suradnju, koordinaciju, evidentiranje i razmjenu ideja, poticanje kreativnog rješavanja problema… uz naravno sve neophodne hardverske zahtjeve kao što su mogućnost rada, osim na radnom mjestu, na terasi, u prostoru neizostavni su u ovom uredu. Zaposlenici mogu svoj posao obavljati za svojim radnim mjestom ili mogu prenijeti laptop ili tablet na terasu gdje su pozicionirani stolovi sa svim potrebnim priključcima (struja, mreža) te, ukoliko vremenske prilike to dozvoljavaju, mogu u isto vrijeme raditi i uživati u svježem zraku i prekrasnom pogledu.

image
MR 2

Radni stolovi i stolci su slobodno postavljeni u prostoru te ih zaposlenici mogu razmještati po volji za neke specifične namjene. Sobe za sastanke su dodatno zvučno izolirane, a jedna od njih je posebno pripremljena za brze i efikasne online sastanke. Korištenjem tih prostorija zaposlenici su u "balonu" zaštićeni od radnog žamora i atmosfere ureda te se mogu 100% posvetiti sastanku ili brainstormingu. Iako je u posljednje tri godine bio omogućen rad od kuće svim zaposlenicima, oni koji su željeli mogli su svratiti na, kako samo arhitekt kaže – kraljevsku poziciju i tu u miru i bez straha obavljati svoj posao.

image
Partneri i sponzori projekta D&D GRAND PRIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 14:23