SKANDINAVSKI APARTMAN OD 42 M2

Fantastičan mali stan mlade studentice

U malim je prostorima uvijek važno omogućiti što više dnevnog svjetla i pokušati organizirati što više funkcija bez ugrožavanja stila i udobnosti. Ovaj moskovski stan mlade studentice upravo je takav - svijetao i nevjerojatno udoban. Sadrži sve što je klijentica tražila: dnevni boravak s kuhinjom, veliki bračni krevet, klavir (vlasnica voli glazbu) i ulazni prostor s prostranim ormarom. Što se tiče interijera, dizajniran je u prozračnom skandinavskom stilu s modernim šarenim detaljima i modernim namještajem

Arhitekti iz studia Geometrium imali su zadatak napraviti moderan ženski interijer, svijetli, svjež, mladenački i duhovit. Bilo je važno maksimalno iskoristiti prostor, osloboditi unutrašnjost od svega suvišnog i ne ulaziti u minimalizam te osigurati sljedeća funkcionalna područja: predsoblje sa skladišnim sustavom za odjeću, kuhinju s blagovaonicom, koja se vizualno treba kombinirati s dnevnim boravkom, te ga po mogućnosti odvojiti, stambeni prostor, spavaću sobu, kupaonicu s tušem i ljetni balkon. Sve to je trebalo organizirati na površini od 42 četvorna metra.

Unutarnji zidovi nisu bili nosivi pa su arhitekti imali slobodan prostor za akciju. Trebalo je povećati stambenu i kupaonsku zonu, što su uspjeli na račun hodnika. Uklonili su sve postojeće pregrade i napravili pregradu koja dijeli dnevnu sobu i kuhinju, a koja je povučena pomičnim kliznim pregradama. Također, kupaonica je povećana kroz hodnik. Zbog toga je veća i dnevna soba, a u praznom je prostoru napravljena spavaća soba. Kuhinja je ostala na istom mjestu.

Budući da je površina stana prilično mala, arhitekti su istim materijalima povezali sve prostorije u jednu cjelinu.

Skladišni sustavi u stanu su skriveni. Vizualno, prostorije su oslobođene od ormara, što unutrašnjosti daje osjećaj prostranosti. Ormar u hodniku skriven je u zidu i ima bijelu fasadu, koja se opet stapa sa zidom. Ulazni prostor izgleda prazan, ali zapravo ima funkcionalnu garderobu. Kuhinjski hladnjak ugrađen je u zid na isti način.

Ormarići u dnevnom boravku također su ugrađeni u zid - oni stvaraju nišu za klavir između njih. Spušteni strop iznad ormara, kreirao je nišu, pa izgleda kao da je klavir ugrađen u zid. Da su na istom mjestu bila dva samostojeća ormara, tada bi na ovom zidu bila tri odvojena predmeta (dva ormarića i klavir), a prostor više ne bi izgledao tako čist i uredan. Na isti su način sakrili ormar s perilicom rublja i sustavom za pohranu kupaonske opreme u tuš kabini. Ovaj je ormar je produžetak zida. Dakle, soba izgleda jednostavno i nije pretrpana, ali u isto vrijeme ima mnogo spremišnog prostora.

Sustav rasvjete

Opću rasvjetu predstavljaju ugrađeni reflektori u kuhinji, kupaonici i hodniku, a u dnevnom boravku luster. Funkcionalna je rasvjeta korištena za osvjetljenje radne površine kuhinje, viseće svjetiljke iznad pulta, iznad sudopera i podna svjetiljka, dok je ukrasna rasvjeta korištena samo u području za spavanje (lampice).

Shema boja u stanu je stana je: topla boja drva na podu, bijela pozadina na zidovima u kombinaciji s hladnim pastelno plavim, ružičastim i svijetlo žutim naglascima. Zadatak je bio stvoriti mekan i miran interijer s duhovitim i svijetlim elementima, a ova je kombinacija stvorila upravo takav učinak.

Predmeti i namještaj pažljivo su odabrani, jer u ovom stilu svaka stavka ima veliku ulogu u stvaranju atmosfere. Kao sustave za pohranu koristili su Ikeine Pax ormare i Method kuhinjske sustave, što je značajno uštedjelo novac klijentici. Sav ostali namještaj i svjetiljke potpisuju poznati dizajneri ili su njihove replike. Cjelokupni dizajn i atmosfera prostora temelji se, zapravo, na zasebnim objektima, a odabir tih objekata bio je jedan od najvažnijih stupnjeva u razvoju ovog interijera.

Izvor: geometrium.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. srpanj 2024 05:49