IDEALNO ZA GRADOVE

Znanstvenici osmislili beton koji se ne zagrijava, već u najtoplijim satima ostaje ispod temperature okoline

 /SHUTTERSTOCK

Projekt European Miracle, kojim koordiniraju istraživači Centra za fiziku materijala u San Sebastianu, pronašli su materijal koji, umjesto da dosegne 70 stupnjeva Celzijusa kao klasični beton u najtoplijim satima, ostaje između tri i pet stupnjeva ispod temperature okoline.

Korištenje klima uređaja čini 7% globalnih emisija stakleničkih plinova i 10% ukupne potrošnje energije, a toplinski otoci u gradovima ljeti ključaju. Zato je razumljivo da novi materijal koji se ne zagrijava i sprečava prodor sunčevog zračenja zahvaljujući čeličnim mikrovlaknima i poroznosti nazivaju čudesnim. Osim toga, tvrde da ovaj materijal može izbaciti toplinu iz betona u vanjski prostor bez ikakvog dodatnog utroška energije budući da tu energiju reflektira u obliku infracrvenog zračenja.

Tim predvođen dr. Jorgeom Sánchezom Doladom, koji vodi istraživanje, uspio je prošlog ljeta potvrditi da materijal ostaje između tri i pet stupnjeva ispod temperature okoline čak i u središnjim satima najtoplijih dana, u usporedbi sa 60 – 70 °C koliko tradicionalni beton može dosegnuti, prenosi El Confidencial.

Inovacija fotonskog metabetona ima za cilj drastično doprinijeti izgradnji zgrada s gotovo nultom potrošnjom energije. Do sada su istraživači patentirali sustav i nastoje otvoriti novu tvrtku koja bi povećala proizvodnju, a kažu da novi proizvod ima cijenu sličnu onoj tradicionalnog betona. Ovog će ljeta zgrada u gradu Vizcayi biti izgrađena s ovim čudesnim materijalom kako bi se pratili rezultati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:14