NAJRUŽNIJI KVARTOVI

Zagrepčani otkrili što misle o svojem gradu: ‘Ovo je teška betonska džungla, sve je sivo i depresivno, tu nikad ne bih stanovao‘

Maksimirska ulica s pogledom prema Dubravi

 /SHUTTERSTOCK
Pojedina naselja opisana su kao ‘zona sumraka‘, a neki su izdvajali ulice i građevine

Nakon što se na društvenoj mreži Reddit nedavno raspravljalo o najružnijem dijelu Splita, prije par dana otvorena je i rasprava na temu “Koji vam je najružniji dio Zagreba?”. Komentari su vrlo različiti, većina ih se obrušila na gustoću izgrađenosti i manjak zelenila, neki su izdvajali cijela naselja, drugi su replicirali svojim pozitivnim argumentima, treći su kritizirali pojedine ulice... Izdvojili smo nekoliko zanimljivih komentara.

"Svi dijelovi gdje su obiteljske kuće građene bez plana i nagruvane jedna na drugu, poput dijelova Trešnjevke, Donje Kustošije, Donje Dubrave, Kozari Boka, Sv. Klare, Trnja, Kruga...", odgovorio je jedan korisnik, uspoređujući dijelove grada s favelama.

image

Trešnjevka

/SHUTTERSTOCK

Drugi je istaknuo kako ima mnogo dijelova koji su ružni poput Kozari boka i Hrelića-Jakuševca, ali najgorim je ocijenio Sv. Klaru.

"Iako ima šanse biti lijep, taj kvart nema ništa, ni izgled niti ljepotu starog sela, pa ni modernog sela. Nema dojam ni kvarta. Jedini naziv koji mu odgovara je Bos Angeles, jer je izgrađen s brda s dola. Jedina stvar koja je bila "moderna" u tom kvartu je onaj Titanic koji je postojao prije 20 godina", napisao je.

"Ako odeš na ortofoto iz 1968., možeš vidjeti da je Jakuševec kao selo identično kao i danas, nema gotovo nikakvih razlika ako zanemariš zgrade. I to selo je bilo na zatvorenom rukavcu Save u koji je onda grad nekom logikom počeo voziti smeće. A 1000 metara dalje su planirani novi, velebni kvartovi u isto vrijeme", odgovorio mu je drugi korisnik.

image

Jakuševec

RANKO ŠUVAR/CROPIX

"Smetlište je i najveći problem, ali nije jedini. Cijeli taj dio mi se ne sviđa, još od kad sam imao tekme na Jakši", nadovezao se treći.

Javio se i stanar Kozari boka te istaknuo kako je to naselje daleko od "divljine koja je nekoć tamo bila".

"Na strani sam koja ima velika dvorišta i vrtove, to mi je top. Ne bih ga mijenjao za sve kvartove svijeta, svi se znaju, prometno je savršeno povezan, unutar 10 minuta si do centra, Kvatrića, Novog Zagreba, Zračne luke, ne treba daleko ni do zapadnog dijela grada jer smo odmah uz Slavonsku, a i obilaznicu. Puno je tvrtki pa možeš pronaći posao unutar par minuta. Da ne pričam da sve više kuća ima moderne ograde, prozore i fasade, dok po "top" kvartovima vidim prozore kakve mi imamo na šupama", napisao je.

Žitnjak je opisan kao "zona sumraka", istočni ulaz u grad kao "odvratno bezdušno mjesto", a Trnje "teškom betonskom džunglom". Za Kvatrić je pak pisalo da je "prljav, neuređen i bez zelenila".

U više komentara Zagreb je opisan kao "siv", a jedan je korisnik bio posebno iznenađen novozagrebačkim naseljem Trnsko.

image

Novogradnja u Trnskom snimljena iz zraka

TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

"Izgleda distopijski, sve mi je bilo sivo i depresivno kao Černobil. Svugdje gdje pogledaš samo parkinzi - što vrijedi i za cijeli Zagreb. Baš sam se iznenadio koliko je ružan kvart", bio je jedan od komentara.

"Ima dijelova koji su rađeni po urbanističkom planu i djeluju dosta organizirano (centar, Cvjetno naselje, Vrbani, Folnegovićevo naselje). Za ostatak postoje dva razloga zašto nisu. Prvi, dio grada je sagrađen prije urbanističkog plana jer su brojni dijelovi grada prije bili sela koja su se pripojila Zagrebu (Markuševec, Prečko, Jakuševec). Drugi, ima i onih koji su gradili na divlje pa išli mindsetom ‘ma legalizirat ću ja to kad-tad", napisao je jedan korisnik Reddita.

"Po čemu je Folka organizirana? Izgleda kao da je netko bacio šakom po papiru pa gdje padne, sve nabijeno jedno na drugo, jedan od ružnijih kvartova", odgovori mu je drugi.

Izdvojene su i neke građevine, poput Maksimirskog stadiona i Zapadnog kolodvora, zatim ilegalni deponiji na Savici, uz Slavonsku aveniju, Jankomiru... Drugi su, pak, komentirali ulice.

image

Stadion Maksimir fotografiran dronom

BORIS KOVAČEV/CROPIX

"Možda nije dio grada u pravom smislu, ali Ilica. Sramotno stanje fasada u ulici koja bi trebala biti glavna ulica i šetalište u metropoli, a nema ni ‘p‘ od pješačke zone", napisao je jedan korisnik Reddita.

"Meni je definitivno odvratan dio grada između Branimirove i Vlaške, ne znam zašto, ali znam da tamo nikad ne bih stanovao", bio je jedan od komentara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 13:17