ZA LJUBITELJE BILJAKA

Vodič za kupovinu na Floraartu: hit su raskošne hortenzije, sukulenti i jeftine kokedame

 Lucija Ocko/Cropix
Na Međunarodnoj vrtnoj izložbi u Zagrebu najviše se isplati potrošiti na cvijeće za balkon i vrt, a cijene većine biljaka kreću se od 60 lipa do 15 eura

Tisuće ljubitelja biljaka i ove su godine posjetile tradicionalnu 58. međunarodnu vrtnu izložbu Floraart, koja se pod motom "Cvijet za bolji svijet" do kraja ovog tjedna održava na zagrebačkom Bundeku. Izložbu su organizirali Zagrebački holding, podružnica Zrinjevac i Grad Zagreb s ciljem predstavljanja trendova u vrtlarstvu, uređenju i aranžiranju bilja, no ono što posjetitelje uvijek posebno zanima jest prigodna prodaja sadnica. Obišli smo sve štandove i doznali što se i gdje isplati kupiti na Floraartu.

image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix

Prvi je dojam da cijene nisu previše rasle u odnosu na prošlu godinu unatoč inflaciji i da se, kao i obično, pronađe ponešto za svačiji džep. Naime, većina izloženog bilja prodaje se u rangu cijena od 60 lipa do 15 eura, a rijetke su one čija cijena prelazi 30 eura. Iako je najavljeno da će se na Floraartu predstaviti više od stotinu izlagača iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Nizozemske, čini se da je većina stigla sa standardnim asortimanom. U stvarnosti to znači da je Floraart raj za kupnju jeftinog cvijeća za balkon i vrt, dok je sobno bilje, osim sukulenata i bazičnih vrsta begonija, zastupljeno puno slabije. Razočarat ćete se se ako ste u potrazi za sobnim biljem koje je trenutačno u modi poput ficusa lirate, monstere, sanseverije ili kineskog dolara - toga na Floraartu nema. Unatoč tome, isplati se potegnuti ovog vikenda do Bundeka, a evo i po što.

image

Raskošne hortenzije na štandu Ružice Varvir

Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix

Nas su najviše oduševile sadnice hortenzija s iznimno velikim cvatom na štandu OPG-a Varvir iz Županca pokraj Varaždina. Prodaju se po cijeni od 10 eura, a izgledaju neusporedivo bolje od onih koje se ovih dana po sličnoj cijeni mogu naći na tržnicama i u supermarketima.

- Ovo su hortenzije iz Italije i posebne su po tome što ne mijenjaju boju bez obzira na to u kakvu ih zemlju posadite. One ‘obične‘ je mijenjaju ovisno o kiselosti tla, tako da se može dogoditi da kupite ružičastu sadnicu, posadite je u vrtu, a ona iduće godine procvjeta plavim cvjetovima. Ovo je sorta kod koje nema takvih iznenađenja - objašnjava Ružica Varvir.

Kad su u pitanju raskošni vrtni grmovi, osim njezinih hortenzija u oči su nam upali gotovo metar visoki rododendroni u punom cvatu na štandu tvrtke PhytoCulture. Uvezeni su iz Belgije, a sadnica stoji 30 eura.

image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix

Od biljaka koje su trenutačno u trendu treba izdvojiti eukaliptus, koji se ovisno o veličini može kupiti po cijeni od četiri do 20 eura. Sadnice od 20 eura, visoke čak dva metra, pronašli smo na štandu Đardina, i svakako se mogu smatrati isplativom kupovinom. No ako vam je sve nabrojeno preskupo, štand Cvjećarstvo OPG Pušeljić je prava adresa. Ovo je uvjerljivo najjeftiniji štand na Florartu, a čak 90 posto biljaka stoji od 60 lipa do tri eura. To je ujedno bio i jedan od štandova na kojima je konstantno bila gužva.

image
Lucija Ocko/Cropix

- Moja se obitelj 30 godina bavi ovim poslom, svi smo u njemu, a rasadnik nam je u Rugvici. Za 60 lipa možete dobiti male sadnice vodenike, celosije, petunije i begonije. Prkos i ageratum prodajemo za 80 lipa, a sedume za jedan euro. Svo začinsko bilje, kao i lobelia, lantana, mirta, klinčeki i srebrni koralj su 1,5 euro. Brazilski jasmin je nešto skuplji, tri eura - nabraja Jelena Vidović.

image
Lucija Ocko/Cropix
image

Veliki izbor sukulenata

Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix
image

Echeveria Giant Blue, koja izgledom podsjeća na glavicu kupusa s debelim listovima

Lucija Ocko/Cropix

Jeftin, a efektan odabir su i ukrasne koprive, a najveći izbor s osam različitih vrsta je na štandu OPG Povijač Dragutin iz Malog Bukovca pored Ludbrega. Cijena im je svima, neovisno o boji i veličini - euro.

Ljubitelji sukulenata doći će na svoje na štandu Rasadnika cvijeća Krklec iz Vidovca kod Varaždina. Ima ih čak 70 vrsta, a Nadica Krklec je posebno ponosna na echeveriju gigant blue, koja izgledom podsjeća na glavicu kupusa s debelim listovima. Cijena joj je šest eura.

- Obožavam sukulente i to je novi koji sam uspjela uzgojiti. Cvjeta jednom godišnje, ali prekrasan narančasti cvijet traje čak tri mjeseca - otkrila nam je Nadica Krklec.

image

Kokedame s afričkim ljubičicama za 10 eura

Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix

Osim sadnica, na Floraartu se prodaju i zeleni terariji te kokedame. Na štandu ProPlantsa nude terarije s 20 posto sajamskog popusta, a na onom GreenArta manje kokedame s afričkom ljubičicom, spatifilumom i anturionom koje izrađuje Damir Preberina za samo 10 eura. Ako ste u potrazi za jeftinim, a efektnim darom, ovo je prilika koja se ne propušta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 11:14