Nije za svakoga

Srceparajuće snimke koje ostavljaju bez daha: Ovaj par prkosi smrti i penje se na najviše nebodere na svijetu

 NETFLIX/

Koji je bio vaš najuzbudljiviji prvi spoj? U 2016., dvoje mladih Rusa poznatih po svojim ekstremnim "rooftopping" avanturama — gdje se ilegalno pokušavaju popeti na vrtoglave znamenitosti poput La Sagrada Familia i Eiffelovog tornja — preskočili su površni happy hour koktel i umjesto toga popeli se na najviši nedovršeni neboder u Kini, 597 metara visok Goldin Finance 117.

U to vrijeme Ivan Beerkus i Angela Nikolau nisu znali da će završiti zajedno. Beerkus je pozvao Nikolau, rijetku žensku članicu "rooftopping" zajednice, da mu se pridruži na penjanju kako bi odradio sponzorirane objave na društvenim mrežama. Ali to je bio tek početak dugog romantičnog i kreativnog partnerstva, koje ih je navelo da zajedno proputuju tisuće kilometara - i osvoje tisuće metara u zraku.

Osam godina kasnije, Netflixov dokumentarni film “Skywalkers: A Love Story” daje intiman pogled na njihovu neobičnu romansu kroz stotine sati materijala koji, naravno, uključuje srceparajuće snimke s nemogućih visina i povremene sukobe sa zakonom.

Kao i svi parovi, Beerkus i Nikolau imaju svoje uspone i padove, a kada se svađaju, ulozi su malo veći od većine (u jednoj sceni, Beerkus optužuje svoju djevojku da je "previše negativna" dok se sprema izvesti nesigurnu akrobatsku pozu doslovno iznad oblaka). Kroz neobičan životni stil para, "Skywalkers" postaje meditacija o povjerenju i predanosti, iako će vam se od njihovih vratolomija oznojiti dlanovi.

Režirao ga je Jeff Zimbalist, redatelj s vlastitim iskustvom penjanja, a korežirala ga je Maria Bukhonina. "Skywalkers" je debitirao na Sundance Film Festivalu u siječnju, a sada se emitira na Netflixu. Prati par, koji koristi Nikolauovo iskustvo kao obučenog gimnastičara za stvaranje akrobatskih vratolomija na uskim izbočinama, stupovima i skelama, dok se suočavaju sa sve težim izazovima i upravljaju svojom novom vezom.

- Ne radi se samo o strahu od pada s visine, već više o strahu od zaljubljivanja, rekao je Zimbalist u videopozivu za CNN.

- Angela mi je prvo rekla da su... konkurenti i suparnici. Ali moglo se naslutiti ispod površine da između njih postoji flert koji vrije.

Arhitektonski izazov

Kako dokumentarac odmiče, par planira svoj najteži uspon dosad: Merdeka 118 u Kuala Lumpuru, drugu najvišu zgradu na svijetu. Sjajni toranj visok 678,9 metara, koji je otvoren ranije ove godine, okrunjen je tornjem čiji je vrh dostupan samo preko uskih unutarnjih ljestava.

Rooftopping je sporna zabava - kako zbog opasnosti koju predstavlja, tako i zbog oslanjanja sudionika na ilegalni upad. Uz urbani "sport" koji se pojavio kao još jedan od ekstremnijih načina za dobivanje lajkova na društvenim mrežama, uslijedilo je nekoliko mučnih smrti.

‘Prošireno stanje uma‘

Za par "rooftopping" nije samo traženje uzbuđenja. Nikolau, kći cirkuskih izvođača, kaže u filmu da je pomicanje granica ukorijenjeno u njezin DNK od djetinjstva i da uvijek teži biti bolja. Za Beerkusa, koji se godinama sam penjao po zgradama u Moskvi, krovovi pružaju osjećaj mentalne jasnoće.

- Što sam više išao, lakše sam disao, kaže u kameru, prisjećajući se svojih najranijih uspona. - Ovaj ekstremni život, ovo prošireno stanje uma, bitno je za mene.

Zimbalist prepoznaje opasnosti krovova i nada se da će "Skywalkers", osim svoje poruke o ljubavi i povjerenju, pružiti rijedak pogled na naporan rad i planiranje iza "uglađenih" objava na društvenim mrežama "rooftoppera" .

- Svakom aktivnošću koja je opasna, društveni mediji teže prikriti poteškoće, rekao je. - Pričanje priče iza trika pomaže dati kontekst i pokazati koliko su neke od ovih stvari izazovne i opasne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. kolovoz 2024 07:34