Svježa i čista voda

Riješiti se peludi iz bazena jednom od ovih jednostavnih i provjerenih metoda...

 SERGOUA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Vrtlari dočekuju dolazak proljeća i ljeta s veseljem, cijeneći šarene cvjetove i pelud koja dolazi s njima

Nažalost, vlasnici bazena (a posebno oni s alergijama) možda nisu toliko oduševljeni neredom koji pelud može napraviti u bazenu. Ne može se poreći da pelud u bazenu može biti smetnja, ali srećom nije je teško ukloniti pravim metodama. Nakon što svom bazenu vratite blistavu plavu boju, ne zaboravite slijediti preventivne savjete kako bi ostao blistav tijekom cijele ljetne sezone.

5 metoda za uklanjanje peludi iz bazena

Postoji nekoliko osnovnih koraka koje treba slijediti kako biste ne samo uklonili pelud iz svog bazena, već ga i ubuduće održavali čistim.

Neki od ovih koraka možda neće uvijek biti primjenjivi, ovisno o ozbiljnosti problema, pa počnite s osnovama i prijeđite na intenzivnije mjere ako problem potraje.

1. SKIMIRANJE

Prvi korak koji stručnjaci za bazene preporučuju je prečišćavanje vašeg bazena. Budući da pelud većim dijelom pluta na površini vode bazena, za razliku od algi ili drugog otpada koji se taloži na dnu i stranama, nadajmo se da će "brisanje" vrha vode ukloniti najveći dio problema.

Kao prvo, važna je vrsta skimera koji koristite za uklanjanje peludi. Očistite bazen mrežastim skimmerom, a ne uobičajenim skimmerom za bazen, koji će imati prevelike rupe za učinkovito hvatanje peludi. Ovaj skimer ProTuff za teške uvjete rada s finom mrežicom biti će učinkovit u tom poslu.

Učestalost skidanja ovisit će o količini peludi u području i dobu godine. Tijekom razdoblja u kojima je peludi najviše, možda ćete morati skidati pelud 2-3 puta dnevno.

image
O_LYPA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. ČETKANJE

Sljedeći korak nije obavezan i može se preskočiti ako je mrežicom uklonjena većina vidljive peludi na površini. Ako se nešto nataložilo prije ili nakon skidanja, zalijepivši se za stranice i dno vašeg bazena, možete razmisliti o četkanju kako biste olabavili čestice prije nego što nastavite s postupkom čišćenja. Ovo nije uvijek potrebno jer pelud obično pluta, ali može biti korisno za ozbiljne probleme s peludi.

Upotrijebite četku za bazen za četkanje stranica i dna bazena. To će pomoći u otpuštanju peludi koja se nataložila na tim površinama i olakšati posao filtera bazena.

3. FILTRIRANJE

Nakon što završi težak ručni rad skidanja i četkanja, možete prepustiti svom bazenskom tehničaru da obavi ostalo. Filter dobre kvalitete može uhvatiti čestice peludi veličine samo 10 mikrona. Redovito pokretanje filtra može pomoći u hvatanju peludi i drugog otpada u vašem bazenu.

Osigurajte da je filtar vašeg bazena čist i da radi kako bi pomogao eliminirati manje čestice, uključujući pelud, iz vode; očistite ili isperite filter ako je potrebno. Neka pumpa bazena radi dulje vrijeme, idealno 8 do 12 sati dnevno, kako bi voda cirkulirala i pomogla u filtriranju peludi.

Osiguravanje pravilnog rada filtra za bazen također je ključno za sprječavanje rasta algi u bazenima.

image
KOURAFAS5/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. ŠOKIRANJE BAZENA

Nakon što filtar obavi svoj posao, provjerite je li vaš bazen čist. Ako je pelud nestala, možete prijeći na preventivne korake kako bi vaš bazen bio čist. Ali ako još uvijek postoji tvrdokorna pelud, preporučuje se šokiranje. Unatoč dramatičnom nazivu, postupak šokiranja bazena prilično je jednostavan.

Šokiranje vašeg bazena klorom ili drugim oksidansima može razgraditi pelud i olakšati njegovo filtriranje. To je najbolje učiniti preko noći kada je završeno kupanje za taj dan, jer količina klora koja je potrebna može iritirati oči i koža. Nedostatak sunčeve svjetlosti također sprječava izlazak klora iz vode. Nakon šokiranja ponovno pokrenite filtar kako biste uklonili sve ostatke.

5. PREVENCIJA

Kao i kod većine zadataka održavanja na otvorenom, prevencija je mnogo lakša nego rješavanje problema nakon što je izmaknuo kontroli. Najvažniji, najučinkovitiji korak koji treba poduzeti je preventivni - neka vaš bazen bude pokriven što je više moguće. Kad se ne koristi, držanje bazena stalno pokrivenim bit će najbolja linija obrane protiv ulaska peludi u vodu.

Podrezivanje drveća i drugih biljaka uz vašem bazenu koje mogu pridonijeti problemu peludi također može biti korisno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 22:45