Ljetni dani nezamislivi su bez druženja na otvorenom uz finu hranu i osvježavajuće napitke, no malo tko želi na +30 stajati kod štednjaka i kuhati. Osim što nije ugodno, nije niti praktično, posebice ako ljeti volite jesti vani te želite izbjeći nošenje hrane iz jednog prostora u drugi. Ako želite od svog vrta ili terase napraviti još ugodniji i funkcionalniji prostor, možda biste trebali razmisliti o ideji ljetne kuhinje.
Osim što olakšava pripremu hrane i smanjuje širenje raznih mirisa koja se uvlače u svaku poru doma, ljetna kuhinja povećala bi vrijednost vaše nekretnine. Prema istraživanju tvrtke Absolute Outdoor Kitchens, ljetna kuhinja može povećati vaš povrat ulaganja od 100 do 200 posto. Drugim riječima, ako jednog dana odlučite prodati svoj dom, mogli bi ste zaraditi više nego što ste u njega uložili.
No, da bi bila funkcionalna, kuhinja na otvorenom ne mora biti preslika unutarnje. To doslovno može biti jednostavan kutak s roštiljem, radnom plohom i policama za posuđe i dodatke. Zato u nastavku donosimo nekoliko praktičnih savjeta kako jednostavno napraviti ljetnu kuhinju, a sve što vam je potrebno možete pronaći u ponudi dodataka za kuću i vrt u Lesnina XXXL trgovinama i na web shopu.
Kvalitetna podloga
Iako na vašoj terasi ili balkonu vjerojatno imate vanjske pločice, prostor za kuhanje na otvorenom trebao bi biti dodatno zaštićen posebnim podlogama. Sigurno vam se bar jednom dogodilo da ste taman ispekli meso na roštilju, no u jednom trenutku ste ga trknuli i prosipali masnoću po podu. Ili da vam je iz ruku nehotice ispala omiljena keramička zdjela i okrhnula pločice. Da se ove nezgode ne bi događale, na pod gdje ste planirali smjestiti ljetnu kuhinju možete staviti posebne podne obloge.
Kada je riječ o uređenju vanjskih podova, među najvećim trendovima su podne obloge koje dizajnom imitiraju drvo. Osim što će taj kutak izgledati ljepše, ovim ćete ga oblogama vizualno odvojiti od ostatka terase i tako postići dojam zasebnog prostora.
Zahvaljujući „klik sustavu“ jednostavno se montiraju, imaju zaštitu protiv klizanja, što je posebice praktično u slučaju prolijevanja vode, pića i ostalih tekućina. Osim toga, postojane su na atmosferske utjecaje te podnose veća opterećenja poput drvenih stolova, roštilja i slično.
No, pod ljetne kuhinje uvijek možete ukrasiti i tepisima za vanjsku upotrebu koji se lako peru.
Radna ploha
Među najvažnijim elementima kuhinje, kako unutarnje tako i vanjske, jest radna ploha. Manjak adekvatnog prostora za rezanje namirnica i pripremanje jela vrlo brzo može postati predmet frustracije, tako da je odmah na početku dobro promisliti kakva vam točno podloga treba.
Ako u ljetnoj kuhinji planirate peći roštilj, trebat će vam veća podloga za rezanje mesa, povrća, ribe i ostalog. No, ako kanite samo pripremati koktele i male zalogaje, dovoljan će vam biti neki viši stolić. Osim toga, radna ploha može imati i dodatne funkcije poput ormarića, ladica i polica za pohranu kuhinjskog pribora, začina, posuđa ili drugih potrepština.
Neki od najpopularnijih materijala u ovu svrhu su drvo i čelik. Drvo u svaki prostor pa i vanjski unosi toplinu, eleganciju i dašak prirode, dok je čelik izdržljiv i otporan na habanje. Radna ploha neka vam bude nadohvat ruke i na nju smjestite sav pribor koji najčešće koristite kad kuhate.
Roštilj
Ma, kakva su to ljetna druženja bez finog roštilja? Mnogima najdraži pojam druženja u toplim mjesecima uključuje ukusnu hranu, drage ljude i – dobar roštilj. Fokus ljetnih kuhinja upravo je roštilj na kojem možete peći sve što poželite: meso, povrće, ribu, čak i palačinke. Kako bi iskustvo kuhanja na otvorenom bilo što uspješnije, važno je da je roštilj kvalitetan i po mogućnosti prijenosni kako biste ga mogli seliti po potrebi.
Neki od najpopularnijih su plinski roštilji s mnogim dodatnim funkcijama poput bočne police, ormarićem i slično. No, ako vam je dovoljan neki manjih dimenzija, dobar izbor je i plinski roštilj koji stane na stol.
Vrlo popularan dodatak za roštilj je kamen za pizzu od šamotne gline. Mnogima omiljeno jelo još je slasnije ako se peče na ovaj način jer glina upija vlagu iz tijesta, a visoka temperatura roštilja brzo zapeče dodatke na pizzi.
Prostor za odlaganje
Kako biste što manje pribora iznosili iz kuće dok kuhate, prijeko potreban dodatak za vanjsku kuhinju je prostor za odlaganje. Uz njega je organizacija kuhinjskih alata, posuđa, začina, pribora za roštilj i drugih potrepština lakša i brža. Police na vanjskom zidu izgledat će odlično u tu svrhu, ali ako želite izbjeći dodatan posao bušenja, odlučite se na jednostavniju opciju - vrtni regal.
Neće zauzimati puno mjesta, može samostalno stajati bez vješanja na zid te će se uklopiti uz ostale elemente. Ako imate mali balkon, još bolja opcija bit će pomoćni stolić na kojemu može stajati sav pribor koji trebate.
U slučaju da nemate puno prostora za elemente za odlaganje, pribor, posuđe i sve što vam treba, možete smjestiti u jednu kutiju i pohraniti je u smočnicu ili kutak garaže. Tako ćete uvijek znati gdje se nalaze dodaci za ljetnu kuhinju i moći ćete ih brže i lakše pripremiti za upotrebu.
Posuđe
I zadnje, ali ne manje bitno je posuđe. Čaše, tanjuri, pribor za jelo, kuhinjske krpe, posude za miješanje hrane, daske za rezanje – sve navedeno trebalo bi vam biti pri ruci. Zato bolje uložite u nove setove posuđa koje ćete koristiti samo za potrebe ljetne kuhinje nego da ga svaki put kad pečete roštilj morate iznositi iz kuće.
Keramičko posuđe trajno je i lako se pere, baš kao i ono od nehrđajućeg čelika. Idealno je za mariniranje mesa, povrća, pripremanje salata, umaka i još štošta toga.
Metalni pribor idealan je za veća druženja jer je ponovno upotrebljiv te za razliku od plastičnog ne stvara goleme količine otpada. Kako je održivost prestao biti trend, a postao potreba u svrhu zaštite okoliša i naše bolje budućnosti, ulog u kvalitetan pribor za jelo i kuhanje dugoročno se isplati.
Lesnina ima bogatu ponudu metalnog pribora, a dobro će vam doći i shaker u kojem ćete moći pripremiti mnoštvo osvježavajućih pića.
Recept za najpopularniji napitak ove godine donosimo u nastavku. Živjeli!
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Lesnine XXXL.