VODENI LJUDI

Ovaj narod sam izrađuje svoje plutajuće otoke, kuće na njima i postoje već stoljećima

 /SHUTTERSTOCK

Narod Uru su fascinantna i jedinstvena etnička grupa na svijetu. Oni mogu izgraditi vlastite otoke koristeći biljku koja raste u jezero Titicaca, a zove se totora. Kako biste razumjeli ovu kulturu i shvatili zašto je ona važna, evo nekoliko nevjerojatnih stvari koje trebate znati o njima, piše Bolivia Hop.

image
/SHUTTERSTOCK

Uru ili Uros narod sebe nazivaju "vodenim ljudima" jer postoji vrlo malo kultura na planeti koje žive tako blisko povezane s vodenim okolišem. Njihovo podrijetlo izgubljeno je u povijesti, ali neki povjesničari ističu da datiraju iz vremena prije Inka i da ih je upravo napredak ovog carstva potaknuo da grade na vodi, nešto što im je omogućilo veću sigurnost i lak pristup njihovom glavnom resurs: ribolovu.

Trenutačno se etnička skupina Uros smatra izumrlom, iako su neki Aymaras preuzeli ovaj način života, oni su ti koji se danas mogu posjetiti.

image
/SHUTTERSTOCK

Specifičnost ovog naroda je da sami grade svoje otoke koristeći biljku koja se zove ‘totora‘. Ova trska ima visoku plovnost zbog uvjeta u okolišu (raste na obalama Titicace). Baza, u dodiru s vodom, trune i ti plinovi doprinose plutajućoj strukturi. Ovi organski otočići, debljine do tri metra, trebaju stalnu njegu u obnavljanju suhih pletenih slojeva kako bi se održali.

Na svakom otoku živi tri do deset obitelji, ovisno o veličini. Ove male zajednice podržavaju jedna drugu s dubokim osjećajem bratstva i solidarnosti. Moglo bi se reći da čine jednu jedinstvenu otočnu obitelj. Iz pogodnih razloga, škole, prostori za štovanje bogova i drugi zajednički prostori izgrađeni su na središnjem otoku na koji odlaze ostali stanovnici arhipelaga.

image
/SHUTTERSTOCK

Među najčešćim aktivnostima Urosa je tkanje i obrada totora trske (od ovog materijala nisu napravljeni samo otoci, već i njihove kuće i tradicionalni brodovi). Također, ribolov ili lov na ptice neke su od aktivnosti potrebnih za trgovinu i preživljavanje.

Iako narod Uru čuva snažan kulturni identitet, gotovo čitavo stoljeće više ne govori svojim izvornim jezikom, jezikom Uro, koji je pripadao jezičnoj obitelji Uru-Chipaya (također zvanoj Uruquilla). Na području Bolivije danas se govori samo jezik Chipaya.

image
/SHUTTERSTOCK

Arhipelag na kojem živi narod udaljen je manje od 6 kilometara od luke Puno, na jezeru Titicaca (3810 metara nadmorske visine). Iako broj otoka varira, budući da su izgrađeni od organskog materijala, neki su napušteni, a drugi novonastali, trenutačno ih ima pedesetak. Većina otoka nalazi se unutar granica Nacionalnog rezervata jezera Titicaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 12:06