BBC DONOSI

Nova lista najboljih napuštenih građevina na svijetu uključuje i jednu hrvatsku

 STEPHEN HYDE/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA/STEPHEN HYDE/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Opustošene zgrade, ruševine i objekti koje godinama stoje napušteni često su inspriacija fotografima diljem svijeta, no poznatoj su japanskoj računalnoj umjetnici za video igre bile inspiracija za novu knjigu project UrbEx. U njoj je sažela svoje višegodišnje istraživanje i obilaženje ovakvih lokacija diljem svijeta te izdvojila one najfascinantnije, a na toj listi koju donosi BBC, smjestila se i jedna hrvatska destinacija - kompleks Kupari kod Dubrovnika.

image

Komleks Kupari u Dubrovniku za vrijeme održavanja Dana arhitekata 2022. godine

TOM DUBRAVEC/ CROPIX/CROPIX
image

Komleks Kupari u Dubrovniku za vrijeme održavanja Dana arhitekata 2022. godine

TOM DUBRAVEC/ CROPIX/CROPIX

"Kada je građanski rat 1991. raspao Jugoslaviju, hrvatska policija preuzela je ovo područje, ratni brodovi su opkolili zaljev i ovo prekrasno ljetovalište je u tren oka postalo ruševina", zapisala je Nakamura o Kuparima. Među napuštenim lokacijama koje je BBC izdvojio su kazalište Sattler u Buffalou, napušteni avion u pustinji Mojave, toranj Oculus u Italiji, napušteno ribarsko selo u Kini i druga mjesta.

Osim Kupara, za koje je poznati arhitektonski studio 3LHD osmislio projekt renovacije i revitalizacije prema zadatku klijenta Kupari Luxury Hotels, hrvatske tvrtke koja je u većinskom vlasništvu tvrtke Hotels Properies Limited (HPL) azijskog multimilijardera Ong Beng Seng iz Singapura, u Hrvatskoj je i niz drugih napuštenih objekata koji se čestu nađu u objektivu fotografa.

image

Vizualizacija budućeg turističkog kompleksa Kupari arhitektonskog studija 3LHD

/3LHD

Sveučilišna bolnica u zagrebačkom Blatu još je jedan takav primjer. trebala je imati više od 1000 kreveta i zapošljavati nekoliko tisuća radnika, međutim nakon financijske krize i raspada Jugoslavije ostali su zidovi koji stoje i danas.

image

Sveučilišna bolnica u zagrebačkom Blatu.

RANKO SUVAR/CROPIX

Spomenik ustanku naroda Banije i Korduna Vojina Bakića na Petrovoj Gori građen je čitavo desetljeće i dovršen 1982. godine

Danas je to još jedan napušteni i dijelom devastirani objekt koji je baš u ovakvom izdanju sve češći hashtag na Instagramu.

image

Devastirani spomenik ustanku naroda Banije i Korduna Vojina Bakića






SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Vojni aerodrom Željava, s olupinom aviona obljepljenom šarenim sličicama također je posljednjih godina postao atraktivna kulisa Instagram putnika. Najveći je podzemni aerodrom nekadašnje JNA, nalazi se u selu Željava na granici s BiH, a ovdje se trenutno ne može vidjeti ništa drugo osim navedenog aviona zapuštenog ulaza koji vodi u podzemni dio aerodroma.

No, ljubiteljima napuštenih objekata i to je dovoljno za posjet.

image

Napušteni vojni aerodrom Željava na granici s BiH.

IVANA NOBILO/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 03:27