IZMEĐU RIJEKE I PLANINE

Najuži grad na svijetu ima samo dvije ulice i zanimljiviju povijest i od samog izgleda

 MIESZKO9/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ovo je okrug Yanjin u Kini i da ovo je stvarno mjesto, i da ovako doista izgleda. Yanjin je grad u južnoj Kini u pokrajini Yunnan. Regija je izrazito planinska s dubokim riječnim klancima i strmim liticama. Nalazi se između snježnog Tibeta i džungli jugoistočne Azije, čija mješavina vjerojatno daje pravu sliku.

image
/SHUTTERSTOCK

Ovdje se jako teško kretati, međutim moderno kinesko impresivno inženjerstvo to je olakšalo, sa super visokim mostovima i zavojitim tunelima, ali stoljećima su prvenstveno autoceste bile rijeke. Stoga ima smisla da se život počeo graditi uz rijeku, ali manjak mjesta za izgradnju doveo je od ove situacije koja je u konačnici proslavila ovaj grad zbog njegove neobične infrastrukture i urbanizma.

image
/SHUTTERSTOCK

Yanjin je dugi niz godina bio značajno trgovačko središte za resurse poput soli, a ovo područje je također bilo stanište drevnog naroda pod nazivom Bo - najpoznatiji su po svojim visećim lijesovima koje su postavljali na liticama, ali su u osvajanjima kroz srednji vijek u potpunosti nestali.

S vremenom je Yanjin rastao i izrastao u grad kakav je danas. (Kažemo grad, ali Kinezi ovo ne smatraju gradom. Procjenjuje se da ima 400 000 stanovnika, ali za Kinu, čijih 50 najvećih gradova ima preko 2 milijuna, to je prilično malo).

image
/SHUTTERSTOCK

Zgrade se grade gdje je to moguće, što je u biti između rijeke i planine, izbjegavajući jednu cestu koja postoji s obje strane. Tako se grad širio na dva načina na koje je mogao: gore i uzduž. Sve u blizini rijeke izgrađeno je na vrlo visokim stupovima kako bi se spriječile poplave, iako se čini da su poplave i klizišta stalan problem.

Yanjin nema toliko posjetitelja koliko popularnost njegovih fotografija može sugerirati, ali ako ste u tom području, postoji cesta koja ulazi i izlazi iz grada te željeznička postaja koja omogućuje samostalno putovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 01:01