KULTURNI PROGRAM

Najljepši rođendanski poklon Zagrebu: gradski će trgovi, ulice i parkovi opet biti ispunjeni glumom, baletom, glazbom...

Emilija Šorić i balerine Škole za klasični balet

 Filip Popović
Treći po redu Dan otvorenog grada održat će se 31. svibnja, na sam dan grada Zagreba

Na Dan grada Zagreba, 31. svibnja, u hrvatskoj će se metropoli održati bogati kulturni program kojim će se proslaviti radost umjetničkog stvaralaštva, ali i zajedništva i inkluzije. Riječ je o trećem izdanju projekta Dan otvorenog grada koji se i ove godine održava uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba. Sam program najavile su Dubravka Vrgoč i Anica Tomić, koje su uz Ivicu Buljana autorice i realizatorice projekta.

"Već tradicionalno Dan otvorenog grada okuplja umjetnike, one najmlađe i one nešto starije te nudi građanima Zagreba, ali i turistima koji prolaze kroz Grad pustolovinu otkrivanja atraktivnih gradskih prostora. Ideja je nastala prije deset godina kada smo "otvorili" trg ispred Hrvatskoga narodnog kazališta i uspostavili dijalog između umjetnika koji su tu okupljeni i građana", rekla je Dubravka vrgoć.

Posljednje tri godine, dodala je, projekt je "otvorio" povijesnu jezgru Zagreba i iz drugačije perspektive predstavio neke od njezinih punktova stanovnicima grada i turistima. Bilo je to u vrijeme pandemije, i to kada je baš taj dio grada najviše svjedočio posljedicama potresa.

image

Dubravka Vrgoč i Anica Tomić, autorice i realizatorice projekta

Filip Popović

"Željeli smo njegovim stanovnicima ponuditi "izlaz iz tjeskobne svakodnevice" i kroz interaktivne programe uključiti ih u umjetničke sadržaje. Veliki interes građana, ali i izvođača u luku od učenika osnovnih škola do naših sugrađana treće dobi, dokazao je kako su takva događanja itekako potrebno gradu. Ove godine, upravo na Dan grada Zagreba, organizirali smo Dan otvorenog grada kao poklon našem gradu i svim njegovim građanima i posjetiteljima", rekla je.

Program će se odvijati na atraktivnim lokacijama tijekom cijelog dana i ponudit će različite umjetničke iskaze. Arhitektonske šetnje Zrinjevcem počinju u 11 sati, uz stručno vodstvo Irene Kraševac, povjesničarke umjetnosti i znanstvene savjetnice u trajnom zvanju na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu. Mjesto susreta je Meteorološki stup na sjevernoj strani parka Zrinjevac, a šetat će se najstarijim, a po mnogima i najljepšim od sedam zagrebačkih parkova u sklopu Lenuzzijeve potkove. Usput će se moći saznati kada je i kako nastao.

Na tržnici Dolacu 12 sati će vas u sklopu programa Svi naši susreti iznenaditi mladi plesači, koji uz ritmove starog Zagreba, stvaraju novo naličje grada. Na Trgu bana Josipa Jelačića, zagrebačka će Škola za klasični balet u 16 sati izvesti baletni program, od baletnih vježbi do ulomaka iz popularnih klasičnih i suvremenih baleta. Program Tajni Zagreb u 16 i 17:30 vodi vas u pustolovinu otkrivanja tajni Zagreba. Nakon sastajanja pred Kulom Lotrščak, šetnjom po Gornjem gradu saznajte priče koje govore o nepoznatim detaljima iz povijesti grada uz našu magičnu kazivačicu Ivu Sillu. Očekuje nas i već dobro poznat scenski programu režiji Ivice Buljana - Začarana šuma. Treće izdanje Dana otvorenog grada, ovog puta će u 17 sati začarati park Ribnjak, a građane će povesti u potragu za izvođačima koji će na "skrivenim" lokacijama recitirati poeziju i interpretirati dijelove iz slavnih dramskih tekstova.

Sve će završiti dobrim plesnjakom: na uglu Tesline i Preradovićeve ulice u 19:30 građani će moći zaplesati uz sjajnog Josipa Palametu i njegov bend.

image

Glumica Ružica Saurus i glazbenik Jan Jakovljev

Filip Popović

"Prije 930 godina rođen je naš Grad, a 31. svibnja slavimo njegove rane tridesete... u dobrom duhu najboljih vremena naši sjajni plesači otplesat će mu šansonu koju zaslužuje uz voće i povrće podnevnog Dolca. Ponovno će vrsni hrvatski glumci različitih generacija odigrati neke tajne scene ili mu izrecitirati onu njegovu najdražu pjesmu. Ove godine posebno se obraćamo njegovim ulicama i tajnama zgrada i zakutaka, svih onih mjesta koja su ostala u sjećanjima naših predaka, i pričajući o njima podsjećamo na povijest Grada koja je bogata, ali i skrivena. Jedna od naših najboljih kazivačica Iva Silla ispričat će nam tajne gornjogradskih uličica i kutaka, a naša donjogradska šetnja uz vodstvo dr. sc. Irene Kraševac bit će posvećena arhitekturi i unutrašnjosti pročelja kuća pokraj kojih svakodnevno prolazimo, ali rijetko ulazimo u njihovu memoriju. Na kraju uz kip Tesle, na najdražem nam čvorištu ulice bez auta,mladi i talentirani pjevač Josip Palameta će u svojoj obradi ponovo otpjevati sve one šansone koje toliko volimo", izjavila je redateljica Anica Tomić.

Na konferenciji za novinare, održanoj na Trgu Petrice Kerempuha, iznad najveće i najpoznatije zagrebačke tržnice Dolac, sudjelovali su i glumci Ružica Saurus i Damian Humski te glazbenik Jan Jakovljev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 18:24