Roštilj je jedan od omiljenih način priprema hrane diljem svijeta. Svaki narod pritom ima svoje specifičnosti – Korejci okreću meso samo jednom te ga razrezuju posebnim škarama, Mongoli koriste vruće kamenje kao izvor topline, dok u Južnoafričkoj Republici postoji čak i nacionalni dan pečenja roštilja koji se obilježava 24. rujna.
Jednako kako svaka nacija ima svoje posebnosti, tako i svaki kuhar u Hrvatskoj, što profesionalni tako i amaterski, ima svoje tajne tehnike zanata. Pojedini u marinadu obavezno stavljaju pivo, drugi za potpalu koriste samo grab, a treći čiste rešetke uz pomoć pola glavice luka. Bilo kako bilo, riječ je o tradiciji koja postoji već više od 700.000 godina kada su preci modernog čovjeka prvi puta koristili vatru za obradu mesa.
No, iako je srž roštiljanja ostala ista, sama tehnika i oprema se uvelike razvila u odnosu na doba korištenja samo obične rešetke. Danas tako postoje roštilji na kojima je moguće peći pizze i palačinke, kao i oni koji dolaze s termometrom za provjeru stadija pečenosti mesa.
Stoga smo odlučili provjeriti koje sve mogućnosti i prednosti nude moderni roštilji, a inspiraciju smo pronašli u novoj ponudi Lesnine XXXL.
Krenimo prvo od paljenja vatre. Svaki grill majstor ima vlastite preferencije, no sofisticirani roštilji sve više koriste plin. Razlog jest čista jednostavnost korištenja – dovoljno je samo okrenuti ventil, upaliti iskru i, eto, već imamo vatru! Osim toga, rešetka je puno brže spremna za prihvat mesa, a moguće je i prilagoditi temperaturu na različitim pozicijama roštilja. Dobra je stvar što će vatra raditi sve dok ima goriva, što pak nije slučaj s ugljenom ili drvetom gdje je potrebno unaprijed pretpostaviti koliko će biti dovoljno za pečenje. Odličan primjerak modernog plinskog roštilja jest Napoleon Freestyle F425 koji je napravljen od emajliranog čelika te sadrži grill komoru od lijevanog aluminija, kao i četiri plamenika od nehrđajućeg čelika ukupne snage 13,6 kW. U poklopcu je ugrađen Accu Probe™ termometar za mjerenje temperature pečenja, a dolazi i s Jet Fire ignitionom™ koji omogućuje odvojeno paljenje plamenika.
Iako je plin sve popularnija opcija, ne treba zanemariti ni ostale vrste potpale. Mnogi će i dalje prije odabrati roštilj na drvo ili ugljen zbog specifičnog, dimljenog okusa koji dolazi s njima. Naime, kada tekućina s odreska, piletine ili povrća kapa na vrući ogrjev onda se kapi pretvaraju u paru i dim prožet posebnom aromom koja daje onaj jedinstven okus pečenju. Upravo zato se proizvođači modernih roštilja nisu odrekli i ove opcije, što možemo vidjeti kod Napoleon roštilja na drveni ugljen PRO22K-CART. Poklopac i baza izrađeni su od visoko kvalitetnog emajliranog čelika, a centralno postavljen ACCU-PROBE™ termometar osigurava precizno praćenje temperature, dok otvor na poklopcu omogućava kontrolu temperature. Rešetka WAVE™ od lijevanog željeza podesiva je na tri visine, na obje strane su „uklonjive manje rešetke“ koje služe za dodavanje ugljena tijekom pečenja. Ispod rešetke je pak smješten difuzor za ravnomjernu raspodjelu temperature po cijeloj površini za pečenje, a ispod baze nalazi se posuda za skupljanje pepela koja se u istovremeno koristi za kontrolu dovoda zraka u roštilj.
Ipak, generalni savjet jest da ne treba biti isključiv. Istina, prije su grill majstori na raspolaganju imali u pravilu samo jednu opciju, no sada je uz isti roštilj moguće birati različite vrste potpale. Primjerice, plinski roštilj Napoleon Rogue R425SB dolazi s ukupno četiri plamenika ukupne snage 17,25 kW, a može se, kao i ostali roque modeli, nadograditi s umetkom za ugljen čime se lako pretvori iz plinskog u roštilj na ugljen. Uz to, sadrži i integrirani Accu Probe™ termometar u poklopcu, Jet Fire™ ignition za odvojeno paljenje plamenika te dvije sklopive bočne police od kojih je desna predviđena kao dodatni prostor za odlaganje, a na lijevoj se nalazi bočni plinski plamenik, idealan za pripremu umaka, priloga ili jednostavno kuhanje (juhe, kave i slično).
Plinom je puno lakše „zapaliti“ roštilj, dok kod drugih izvora topline treba ipak malo spretnija ruka jer mnogi grill majstori ističu kako je upravo dobra vatra ključ ukusnog obroka. No, i to je danas puno lakše ostvariti jer postoje posebni potpaljivači uz pomoć kojih je moguće upaliti vatru za samo 60 sekundi.
Već sada ste mogli primijetiti kako su bitan faktor uspjeha modernih roštilja upravo dodaci. Riječ je raznovrsnim pomagalima koji rešetku mogu pretvoriti u pećnicu, ražanj ili tavu. Recimo, ranije smo spomenuli kako je moguće na roštilju peći pizzu i pritom se nismo šalili, a ključna oprema za ovakav kulinarski pothvat jest kamen za pizzu. Sam postupak ukratko izgleda ovako - kamen postavimo na roštilj te ga najmanje 15 minuta zagrijavamo na visokoj temperaturi. Pripremamo pizzu s raznim nadjevima i debljinom tijesta (cca 1 cm) i pomoću lopatice za pizzu prebacimo na ugrijani kamen na roštilju. Odmah spustimo poklopac, a pizza je kod pripremanja na 360 °C gotova za manje od 5 minuta.
Uz pomoć kamena moguće je pripremiti niz drugih jela na roštilju, poput palačinki i kruha, ali se zahvaljujući drugim dodacima može izvući dodatni „šmek“ iz tradicionalnih vrsta mesa, kao što je batak ili hamburger. Primjerice, set za izradu hamburgera omogućuje izradu različitih hamburgera, kao i onih punjenih, a velika preša za meso iznjedri svaki puta savršeno oblikovane burgere.
Moderni roštilji ujedno omogućuju pripremu jela koji mnogi nazivaju „kraljem mesa“. Riječ je, dakako, o brisketu, sporopečenom dimljenom komadu junetine pripremljenom u zatvorenom roštilju, tzv. smokeru. Još jedan bitan preduvjet za pripremu ovog specijaliteta jest termometar jer je u svakom trenutku potrebno imati oko na temperaturu pečenja. Brisket se, naime, peče oko 12 sati na temperaturi između 110°C i 120°C do unutarnje temperature između 88°C i 91°C. Prva dva sata potrebno je intenzivnije dimiti, a nakon 4 sata se preporučuje zamatanje u aluminijsku foliju.
Bilo bi pogrešno od nas da zanemarimo neizostavno povrće koje nam zauzme veliku površinu pri pečenju i kod velikih rešetki nerijetko upada u žar, a često se borimo je li dovoljno pečeno ili pregoreno. Na sreću, postoji praktična košara za pečenje u kojoj se povrće može pariti, peći ili samo aromatizirati poznatim mirisima roštilja.
Sofisticirani roštilji ne vrte se pitom samo oko pripreme hrane, već i oko pružanja potpunog komfora za kuhara. Primjerice, jedna od velikih boljki grill majstora jest odlaganje pečene hrane. Često je potrebno imati pomagača koji će držati posudu dok kuhar u nju ubacuje meso, što nije baš idealna opcija. Sofisticirani roštilji zato dolaze s posebnim policama gdje je moguće odložiti ranije ispečenu hranu, a postoje čak i određeni modeli koji imaju u „krilima“ integrirane dodatne površine za pečenje ili kuhanje poput plinskog roštilja Napeoleon Phantom P500RSIB, dok drugi imaju integrirane vješalice koje omogućuju da se meso cijedi za što bolju kvalitetu. Proizvođači su otišli toliko daleko da su čak ugradili i otvarače za boce, tako da nije potrebno konstantno koristiti vilicu ili neko drugo grubo pomagalo za skidanje čepa.
No, prije nego krenete u kupovinu važno je prvo provjeriti kakve uvjete imate kod kuće, kao i navike pečenja. Naime, ako imate manju terasu nije baš prikladno da uzmete najveći roštilj, iako većina modela danas dolazi sa sklopivim policama upravo radi lakšeg spremanja i uštede prostora. U takvim situacijama puno je bolje odabrati manju, ali i dalje jednako sofisticiranu verziju, kao što je keramički roštilj Kamado na drveni ugljen. On izvrsno kontrolira i održava toplinu s time da se raspon temperature kreće od 80 do 400 °C. Uz to se i jednostavno čisti te veoma lako montira.
Još jedan faktor koji je potrebno uzeti u obzir su i navike roštiljanja. U slučaju da volite grilati na otvorenom dok ste na putovanju, a pritom želite i dalje svu kvalitetu modernih roštilja, onda je dobro razmišljati o prijenosnim varijantama. Dobar primjer je plinski roštilj Napoleon PRO 285 koji ima dva plamenika od nehrđajućeg čelika ukupne snage 4,1 kW. Dolazi s dvodijelnom rešetkom odlijevanog aluminija, Jet-Fire ™ sistemom koji olakšava paljenje plamenika te Accu-Probe ™ termometrom ugrađenim u emajlirani poklopac. Ako se brinete kamo smjestiti bocu plina, postoji mogućnost kupnje posebnog postolja predviđenog za nju.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Lesninom XXXL.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....