NESTVARNO LIJEPO

Je li ovo najčudesniji otok na svijetu? Neki smatraju da je baš tu bio biblijski raj

 

 

 /SHUTTERSTOCK

Socotra, zadivljujući arhipelag smješten u Indijskom oceanu, obavijen je mitovima i može se pohvaliti nevjerojatnim prirodnim čudima. Njegovo slavno stablo "zmajeve krvi", poznato po grimiznom soku koji podsjeća na krv, zauzima značajno mjesto u lokalnim legendama, za koje se vjeruje da odjekuju biblijsku priču o Kainu i Abelu, piše The Jerusalem Post.

image
/SHUTTERSTOCK

Usred zadivljujuće mitologije i raznolikog niza biljnih vrsta, Socotra je jedno od najzanimljivijih odredišta na svijetu. Prema pisanju na portalu ovaj osamljeni otok, okružen krajolikom koji oduzima dah i bogatom prirodom, relativno nedavno se suočio i s velikim izazovima zbog jemenskog građanskog rata 2015. i kasnije vojne intervencije Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Arhipelag pod suverenitetom Jemena, obuhvaća četiri otoka u Indijskom oceanu, a najveći otok nosi ime po skupini. Smješten otprilike 340 km južno od Jemena i 250 km istočno od Somalije, glavni otok prostire se na 3650 četvornih kilometara, dok su manji otoci i dalje nenaseljeni.

image
/SHUTTERSTOCK

Prepoznato kao mjesto svjetske baštine UNESCO-a 2008., Socotra se može pohvaliti neusporedivom biološkom raznolikošću, u kojoj žive brojne biljne i životinjske vrste koje se ne mogu naći nigdje drugdje na planetu. UNESCO izvješćuje da je 37% od 825 biljnih vrsta Socotre, 90% vrsta gmazova i 95% vrsta kopnenih puževa jedinstveno za ovaj izvanredni otok, prenosi portal.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako dalje navode u tekstu stablo zmajeve krvi zauzima središnje mjesto svojim izvanrednim izgledom i intrigantnom poviješću. Ovo drvo je dobilo ime po grimiznom soku koji nalikuje krvi i izbija iz njegovog debla. Lokalni folklor povezuje stablo s biblijskom pričom o Kainu i Abelu. Legenda kaže da su Kain i Abel nakon protjerivanja iz rajskog vrta rođeni na Socotri. Vjeruje se da je stablo zmajeve krvi izraslo iz zemlje na kojoj je Kain počinio prvo ubojstvo na svijetu, prolivši krv svog brata Abela.

image
/SHUTTERSTOCK

Sama Socotra je svoje ime dobila od arapskih riječi "Soks Kutrah", što znači "tržnica zmajeve krvi". Otok, koji se često naziva "draguljem Edenskog zaljeva" ili "Galapagosom Indijskog oceana", nosi neizmjerno kulturno značenje i suočava se s prijetnjama u svom očuvanju.

image
/SHUTTERSTOCK

Nekad slavljena kao idilični raj, Socotra se sada suočava sa stvarnim opasnostima. Iako je povijesno dio Jemena, otok je posljednjih godina došao pod utjecaj vojnih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ujedinjeni Arapski Emirati rasporedili su trupe na Socotri 2018. u sklopu sudjelovanja Saudijske Arabije u Jemenskom građanskom ratu.

Ipak ova situacija ne umanjuje nevjerojatnu i izvanzemaljsku ljepotu ovog otoka za kojeg je teško povjerovati da je uopće stvaran, a kamoli dostupan za tek nekoliko sati iz Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 12:06