EKOSUSTAV U CENTRU

Imali su samo 18 mjeseci da preurede bivšu tvornicu duhana. Ono što su napravili, ostavilo je sve bez daha!

 TURENSCAPE&ARSOMSILP

Bivša tvornica duhana u užurbanom središtu Bangkoka u Tajlandu pretvorena je u "zelena pluća" koja zahtijevaju malo održavanja, reguliraju oborinsku vodu, pročišćavaju kontaminiranu vodu i osiguravaju staništa za divlje životinje. Time je u centru grada stvoren najveći javni prostor za inače gusto naseljeno središte, ali i šire zone.

Projekt je "od nule" do otvorenja zaživio u samo 18 mjeseci, i to unutar ograničenog budžeta od samo 20 dolara po kvadratnom metru, a za taj su pothvat zaslužni krajobrazni arhitekti i ostali stručnjaci kultnog studija Tunescape, inače zaslužnog za uređenje više od 1000 projekata u 250 gradova svijeta.

image
PIERRICK
image
TURENSCAPE&ARSOMSILP
image
TURENSCAPE&ARSOMSILP
image
TURENSCAPE&ARSOMSILP
image

default

TURENSCAPE&ARSOMSILP

Imajući na umu održivost kao nit vodilju, sva postojeća stabla na lokaciji su očuvana i integrirana u novo izdanje parka. Sačuvane su i sve glavne prometnice postojeće mreže, dok su sportski centar i muzej projektirani tako da su maksimalno iskorištene postojeće tvorničke zgrade.

U rješavanju višestrukih izazova lokacije i grada, projekt je trebao biti dizajniran kao središnji park koji može pružiti holističke usluge ekosustava gradu, uključujući regulaciju oborinskih voda za prilagodbu u promjenjivoj monsunskoj klimi. Istovremeno je namijenjen demonstraciji prirodnog rješenja za čišćenje zagađene urbane vode, koja podržava život autohtonih vrsta, a također i kao javni prostor prijeko potreban za svakodnevne rekreacijske aktivnosti.

Zbog specifičnosti klime napracljeni su usjeci i napuni, koji su se iskoristili za stvaranje močvara prošaranih otočićima. Bez uvoza ili izvoza zemljanih radova, tri izgrađena močvarna područja stvorena su jednostavnim rezanjem i nasipanjem, kako bi se tlo popločano betonom transformiralo u spužvasti i porozni krajolik.

image
PIERRICK
image
TURENSCAPE&ARSOMSILP
image
PIERRICK
image
TURENSCAPE&ARSOMSILP

Temelj i podnožje svakog otočića učvršćeni su recikliranim betonskim materijalima, a dok su postojeća stabla ostala u središtu pojedinih otoka, mlade sadnice zasađene su na svakom od novoizgrađenih humaka uz minimalne troškove.

Višestruke šetnice dizajnirane su duž plitke močvare na rubu, koje posjetiteljima pružaju impresivan doživljaj urbane prirode. Šetnja "po nebu"prolazi kroz očuvane krošnje drveća i povezuje park, koji je prethodno bio odvojen glavnim cestama, kako bi se stvorilo jedinstveno iskustvo kroz tropsko lišće.

image
TURENSCAPE&ARSOMSILP

Iako izgrađena u kratkom vremenu i uz ograničen budžet, ova "park šuma" pokazala je veliki uspjeh. Prošlog ljeta veći dio grada Bangkoka je bio poplavljen, ali ne i ovaj park i njegova okolica. Močvara za sanaciju vode dobro funkcionira i proizvodi dovoljno vode da preživi sušnu sezonu. Ipak, najupečatljivije postignuće je to što su ova "zelena pluća" doista postala najveći središnji park za gusto naseljeni središnji Bangkok i privlače desetke tisuća posjetitelja dnevno koji ga koriste za sve vrste rekreativnih aktivnosti, poput jogginga i vožnje biciklom, ali i obiteljskih okupljanja, svečanosti ili piknika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 06:44