POGLEDAJTE VIDEO

Hrvatski arhitekti osmislili moderni kongresni centar usred šume

 Ustupljene fotografije
Zagrebački studio Nekoliko prvu je nagradu osvojio u konkurenciji između 39 radova iz cijelog svijeta

Na javnom međunarodnom arhitektonskom natječaju za izradu idejnog rješenja Kongresnog centra u Trebinju, na koji je pristiglo 39 radova iz cijelog svijeta, prvu nagradu je odnio rad zagrebačkog studija Nekoliko. Čine ga Hrvoje Arbanas, Dora Lončarić, Luka Šen, Martin Mertz, Mario Peko i Mario Kralj, a projekt su radili u suradnji s Markom Gusićem iz studija Argu.

Kongresni centar površine 30.000 četvornih metara, čiji je investitor Elektroprivreda RS, zamišljen je kao mjesto društvene, kulturne i umjetničke interakcije i socijalizacije. Budući kompleks bit će središte kongresne i obrazovne djelatnosti, ali će proširiti ponudu Trebinja, pružajući optimalne uvjete za razvoj izložbenih, koncertnih, ugostiteljskih, poslovnih i administrativnih sadržaja. Na taj način kompleks kongresnog centra postaje epicentar razvoja i potiče regionalnu suradnju, simbolizirajući evoluciju grada prema modernizaciji i inovacijama.

image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije

- Najveći izazov je graditi u neizgrađenom okolišu, u ovom slučaju u netaknutoj prirodi, šumi. Širi kontekst karakteriziraju brda, planine i rijeka Trebišnjica. Jedini tragovi građenja su Magistralni put M22 Dubrovnik - Trebinje i nasip trenutno nekorištene željeznice koji postaje lokalna veza novoplaniranih struktura u obliku javnog prometa - istaknuli su arhitekti.

Programom su definirani masivni volumeni hotela, kongresnog i sportskog centra i gradskih objekata javne i poslovne namjene. Tlocrtni obrisi za gradnju pojedinih cjelina plutaju u zelenoj zoni, velikoj park šumi.

- Na zadatak smo odgovorili strukturama koje minimalno dotiču tlo i ostavljaju teren u što većoj mjeri kakav je. Sklopovi šire urbanističke cjeline su definirani matematičkim nizom pravila u obliku geometrijskih formi kakve nalazimo u prirodi te prema kojima i sam okoliš u kojem se nalazimo funkcionira - objasnili su arhitekti.

image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije

Prva faza šireg urbanističkog sklopa je detaljni prikaz kongresnog centra koji okuplja različite funkcionalne cjeline: dvorane za predavanja i izvedbe, restorane, izložbene prostore, press centar…, a time i različite korisnike.

Centralnosimetrična ljuska zgrade s tri dominantne ostakljene fasade vertikalno se transformira iz trokutne baze na koju je struktura oslonjena u formu šesterokuta i pri krovu ponovno zrcali u trokutni otisak. Parterni prizemni ophod je natkriven i programski aktiviran sadržajem centra. Prisutan je dojam lebdenja nove strukture nad šumom.

image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije

Prizemlje dostupno svima je programski određeno ugostiteljskim i izložbenim prostorima, orijentirano na šumu u kojoj se nalazimo. Na prvom katu se nalazi lebdeći trg (forum) kojem se iz šume pristupa preko eskalatora iz svih smjerova. Specifična triangulirana geometrija tog prostora primarno služi kao prilazni hall različitim dvoranama kongresnog centra, a dodatno omogućava različite scenarije: neformalna druženja, izložbe, predavanja, koncerte… ili samo prolaz što je karakteristično za javno dostupne polivalentne prostore.

image
Ustupljene fotografije
image
Ustupljene fotografije

- Tlocrtni Y koji zatvaraju dvorane unutar opisane ljuske, a iznad javnog foruma, dijele središnji centralni servisni blok i interne komunikacije. Na taj način je diferencirano korištenje centra od strane posjetitelja, izvođača i ostalog osoblja. Konzumirajući kongresni centar prolazimo kroz različite ambijente koji nam se otvaraju u sekvencama i forsiraju vertikalno, horizontalno i kružno istraživanje prostora - pojasnili su arhitekti iz zagrebačkog studija Nekoliko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. travanj 2024 11:02