Impresivno

Golemi pothvat: Objavljene fotografije najvećeg spiralnog stepeništa na otvorenom

 STUDIOSZ/

U Šangaju rijetko rade male stvari kada je u pitanju arhitektura, a to svakako vrijedi za novu šangajsku operu - Grand Opera House.

Trenutno u izgradnji, golemi novi pothvat ima ogromnu staklenu zavjesu, kao i dramatično stubište u obliku lepeze koje spiralno izlazi iz fasade i stvara krov.

Nedavne fotografije građevine pokazuje veličinu i opseg stepenica i krova poput lepeze, s istaknutim područjima za sjedenje i razgovor, i otvoreni su za javnost. Ova pristupačnost znači da će impresivna građevina vidjeti mnogo više posjetitelja nego što bi to inače moglo biti, piše Archdaily.

Smještena u četvrti Expo Houtan, očekuje se da će Grand Opera House postati jedna od glavnih kulturnih znamenitosti Šangaja. Dio je novog urbanističkog plana Šangaja s misijom da privlači ljude iz cijelog svijeta.

Projekt je osmišljen kako bi ujedinio umjetnike i javnost s novom inkluzivnom vizijom. Njegov prepoznatljiv dizajn lepeze na rasklapanje simbolizira vitalnost plesa i osjećaj zajedništva. Osim toga, ovaj jedinstveni oblik pretvara se u spiralno stubište, povezujući tlo i krov, nudeći panoramski pogled na obalu rijeke. Spiralni element nastavlja se kroz cijeli projekt, provlačeći se kroz predvorja i dvorane.

Krov Opere također služi kao mjesto za razne događaje i otvoren je kako za stalne goste tako i za velike grupe posjetitelja. Ovo se područje pretvara u trg koji je otvoren dvadeset i četiri sata dnevno. Središnji dio interijera Opere je gledalište s 2000 sjedala s izvrsnom akustikom i vrhunskom tehnologijom. Dodatno, druga pozornica s 1.200 sjedala nudi osobniju atmosferu, a treća pozornica s 1.000 sjedala omogućuje fleksibilan raspored sjedala za eksperimentalne izvedbe.

Vanjski dio Opere je bijelo pročelje koje je u kontrastu s unutarnjom svilenom postavom. Ovaj odabir mekog, svilenog materijala također se dobro slaže s akustički ugodnim podovima od hrastovine. Veliki stakleni prozori preplavljuju glavnu dvoranu prirodnim svjetlom, stvarajući različita raspoloženja koja se mijenjaju s godišnjim dobima, dok tornjevi pozornice noću postaju svjetiljke povećavajući privlačnost Opere.

Dizajn Opere potpisuje poznata arhitektonska tvrtke Snøhetta, a otvara se 2025. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 13:09