ZAGREB U NAJKREATIVNIJEM IZDANJU

Dizajn Distrikt Zagreb ponovo oduševio brojne posjetitelje

 

Tisuće posjetitelja prošetalo je najkreativnijim kvartom u Zagrebu i posjetilo brojne zanimljive sadržaje tijekom četiri dana trajanja festivala Dizajn distrikt Zagreb. U raznolikom programu sudjelovali su građani svih dobnih skupina, ponajviše se zadržavajući u Staroj vojnoj bolnici i na nekonvencionalno dizajniranom DDZ Marketu u Ratkajevom prolazu koji su ugostili vrsne i pažljivo odabrane lokalne projekte. Posjetitelji su uživali u transformaciji inače prometne ulice u zeleno i optimistično mjesto po mjeri građana te impresivnoj cvjetnoj instalaciji Baustella koja nije nikog ostavila ravnodušnim.

Kao svoj trajniji doprinos kvartu, festival je na uglu Vojnovićeve i Martićeve na 90 dana postavio privremenu funkcionalnu instalaciju Space Invader, oživljavajući taj zanemareni ugao i dajući mu platformu za susrete, odmaranje i igru. Trajni doprinos četvrti je svakako i novonastali mural “Kolaž na zidu“ na pročelju Osnovne škole Matka Laginje, koji je za vrijeme trajanja festivala oslikao Damir Sobota u sklopu europskog projekta CreArt čiji je hrvatski partner Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU).

“Sretni smo što smo uspjeli još jednom pokazati snagu dizajna kao kohezivnog sredstva, nekog nevidljivog ’ljepila’ koje može suvislo držati na okupu i prostorne eksperimente i civilne akcije i kreativne poduzetničke projekte. Ponosni smo na inkluzivnost projekta u kojem svaka dobra inicijativa može pronaći svoje smisleno mjesto. Ovaj festival bismo mogli opisati kao optimizam s pokrićem - još jednom smo pokazali snagu dobrih ideja, kritičkog razmišljanja i zaraznog entuzijazma koji je svuda oko nas i koji je onda takav - kreativan, dobro promišljen i autentičan - zanimljiv i građanima i turističkim posjetiteljima. Turistička zajednica grada Zagreba to je prepoznala kao vrijednost projekta i velika su nam podrška od samog početka”, rekla je Ira Payer, kreativna direktorica festivala.

Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba izjavila je povodom ovogodišnjeg festivala: “Mi smo prepoznali projekt Design District Zagreb od samog početka jer on na jedan originalan, drugačiji i inovativan način stvara priliku za upoznavanje s novim rješenjima, kreativnim promišljanjima te multidisciplinarnim pristupima autorskih projekata. DDZ se u vrlo kratkom roku potvrdio kao idealna platforma za dodatno stvaranje svijesti o važnosti uključivanja kreativnih inicijativa u turizam, gospodarstvo, ali i društvo općenito te stvara dodatnu vrijednost samog doživljaja Zagreba kako njegovim posjetiteljima, tako i njegovim sugrađanima.”

Ministrica kulture RH, Nina Obuljen Koržinek posjetila je festival već prvoga dana i prošetala glavnim lokacijama u društvu tajnice Kabineta ministrice Ane Perišić Mijić, načelnice Sektora za razvoj kulture i umjetnosti Nevenom Tudor Perković te kreativne direktorice festivala Ire Payer. “Dizajn Distrikt Zagreb je i ove kao i prethodnih godina postavio neke nove standarde u koncepciji i realizaciji projekata u kulturi. Svojom otvorenošću, istraživačkom metodom, uključivošću kao premisom djelovanja, energijom usmjerenom na umrežavanje i povezivanje, aktiviranjem zajednice, oživljavanjem zanemarenih i stvaranjem novih sadržaja, projekt gotovo kao da operira obrnutom magijom, nevidljivo čini vidljivim, zaboravljeno ponovo prisutnim.”, izjavila je ministrica Obuljen Koržinek.

Dizajn Distrikt Zagreb transformirao je i prostore Stare vojne bolnice u Vlaškoj 87 programom Lokalni putevi izloživši dvadesetak projekta s područja dizajna, arhitekture, urbanizma, grafike, stripa, fotografije i videa. Na temu lokalnih puteva također je odgovorila izložba “Reboot: Iza kulisa napretka“ izdvojivši ključne proizvode i kolekcije 11 regionalnih dizajn-brendova s području namještaja, sa simulacijom procesa proizvodnje u likovnom postavu izložbe. Treće izdanje Hacking IKEA natjecanja, ove godine na temu Ravnopravnost je bolja za sve, rezultiralo je izložbom nagrađenih radova, među kojima se izdvojio prvonagrađeni rad „TET—“, Lucije Mandekić i Marka Miškovića, studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Dizajn Distrikt Zagreb 2018 organizirali su Superstudio i Dizajn centar Zagreb, a održao se uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba, Ureda za kulturu grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.7

Foto: Gašparović & Dugandžić, Petar Santini

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. srpanj 2024 06:12