RAZUMNA POTROŠNJA

Znate li koliko vas košta zalijevanje travnjaka i vrta? Smanjite račune duplo uz ove savjete

 Unsplash
Sve biljke trebaju vodu, osobito u toplije dane. Možete ih dobro hidratizirati, a uštedjeti novac uz nekoliko jednostavnih prilagodbi

Bilo da se okušate u uzgoju vlastite hrane ili uživate u šarenom cvijeću kako biste uljepšali svoje dvorište, verandu ili balkon, možda ste primijetili da žeđ vaših biljaka raste kako ljeto dolazi – pa tako i vaš račun za vodu. Kada zbrojite koliko vas zalijevanje vašeg vrta može koštati tijekom cijele vegetacijske sezone, može doći čak i do iznosa od nekoliko tisuća kuna. Međutim, postoji nekoliko jednostavnih načina za smanjenje tog računa za vodu, kao što je smanjenje rasipanja vode i odabir biljaka otpornih na sušu. Evo kako možete učinkovitije koristiti vodu i uštedjeti novac dok brinete o svom dvorištu.

Jedan od najboljih načina da shvatite koliko vas košta zalijevanje vašeg vrta je da pričvrstite vodomjerna vanjski otvor ili crijevo. Jednom zalijte svoj vrt i zabilježiti potrošnju koja se prikazuje na vašem mjeraču. Onda je vrijeme za malo jednostavne matematike. Možete pronaći cijenu na prethodnom računu i napravite konačni izračun. I ne zaboravite najžedniji dio vašeg posjeda: vaš travnjak.

image
Unsplash

Nakon što shvatite koliko košta jednokratno zalijevanje vašeg vrta i travnjaka, lako možete procijeniti koliko vas košta održavanje hidratiziranih biljaka na otvorenom tijekom cijele sezone. I dok se ne može zaobići činjenica da sve biljke trebaju vodu, postoji nekoliko trikova i savjeta za smanjenje količine vode koja vam je potrebna da bi vaš vrt bio uspješan. Evo nekoliko jednostavnih načina da smanjite svoj račun za vodu u vrtu.

Malčiranje

Malčiranje, bilo s drvnom sječkom, pokošenom travom, slamom ili mješavinom organskih materijala, služi u mnoge svrhe u vašem vrtu. Malč može spriječiti nicanje korova, koji se natječu za iste hranjive tvari kao i vaše biljke. I može zaštititi korijenje biljaka od ekstremno vrućih ili niskih temperatura. No, malč također pruža zaštitni sloj koji sprječava prebrzo isušivanje tla.

Dodajte dosta komposta

Kompost je bogat, organski materijal koji vrtu pruža brojne prednosti, kao što je obogaćivanje tla hranjivim tvarima, što pomaže smanjiti potrebu za kemijskim gnojivima. Kompost također igra važnu ulogu u zadržavanju vode u tlu, kao i u sprječavanju stvrdnjavanja tla u manje vodopropusne slojeve (poznato kao zemljina kora).

image
Unsplash

Znajte kada zalijevati

U užurbanim danima možete zaboraviti zalijevati sve dok ne primijetite da vam biljke počinju venuti. Možda vam se čini nevažnim kada, a ne koliko često zalijevate svoj vrt - ali vrijeme može napraviti razliku.

Ako zalijevate gornjom prskalicom ili drugim uređajem, najbolje je zalijevati ujutro kako bi se lišće imalo priliku osušiti prije večeri i spriječiti gljivične i bakterijske probleme. Zalijevanje ujutro može biti komplicirano, pogotovo tijekom tjedna radnim danima, pa ako je bolja opcija navečer, moguće je i to, ali ako vodu nanosite samo na zonu korijena.

Odaberite sustav za navodnjavanje

Pouzdan sustav za navodnjavanje može biti jednostavan način da osigurate da vaš vrt prima potrebnu vodu bez brige ako nemate dovoljno vremena u svom rasporedu da posegnete za vrtnim crijevom. Postoje različiti stilovi i vrste sustava za navodnjavanje, kao što su prskalice ili cijevi koje postavljate oko biljaka.

Mikro-navodnjavanje uključuje upotrebu vode u malim količinama, navodnjavanje raspršivanjem, kap po kap, podzemno navodnjavanje i navodnjavanje s mjehurićima. Navodnjavanjem kap po kap podrazumijeva proces kojim se male kapljice vode oslobađaju blizu podnožja biljke i jedna je od najučinkovitijih metoda navodnjavanja vaših biljaka [jer] voda ide izravno u korijenje i smanjuje isparavanje. Prednosti mikro-navodnjavanja uključuju smanjenje potrošnje vode, eroziju tla i rast korova.

image
Unsplash

Zalijevajte dublje, ali rjeđe

Način na koji zalijevate vrt također može utjecati na to koliko često će vaše biljke trebati zalijevati prije nego što uvenu. Jedna metoda koja se zove dubinsko zalijevanje uključuje polagano zalijevanje biljaka oko 15 minuta, umjesto da je mlaznica crijeva na punoj snazi. Duboko zalijevanje uključuje da voda ide nekoliko centimetara niže od korijena vaše biljke, potiče korijenski sustav da raste duboko, gdje se tlo sporije suši.

Dobivanje vode do željene dubine bit će različito ovisno o biljkama koje uzgajate, godišnjem dobu, temperaturi, količini vode koja priroda pruža i vašem tipu tla.

Birajte biljke otporne na sušu

Vjerojatno ne čudi da sve biljke ne trebaju istu količinu vode. Upoznavanje s biljkama koje dobro rastu u regiji u kojoj živite može vam dati obilje uvida u to hoće li vaš vrt stalno biti žedan ili će izdržati duže vrijeme.

Domorodne biljke za vaše područje uvijek su dobar izbor, jer će imati minimalne potrebe za zalijevanjem. Druga mogućnost je tražiti određene vrste koje trebaju malo vode. Odaberite ukrasne biljke koje su definirane kao 'niska potrošnja vode' ili 'tolerantne na sušu'". Znajući koliko malo vode treba svakoj biljci da bi uspjela može napraviti ogromnu razliku u njihovom rastu, kao i vašem računu za vodu.

Većina autohtonih biljaka može uspjeti uz povremenu kišu

image
Unsplash

Sakupite kišnicu

Druga mogućnost koju treba razmotriti je postavljanje sustava za prikupljanje kišnice koji vam omogućuje prikupljanje kišnice s vašeg krova i oluka. Kišnica se zatim pohranjuje u bačvu ili posudu za korištenje. Skupljanje kišnice je dobra ideja, jer je to besplatan i čist izvor vode. Budući da kiša pada izravno s neba bez prolaza kroz cijevi ili sustave za filtriranje, nema dodanog klora, što je čini idealnim za vaše biljke. Pristup kišnici također smanjuje vašu ovisnost o gradskoj vodi—i može doći do dodatnih smanjenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 06:25