APEL GRADU

Zbog očuvanja divljih pčela u Zagrebu želi se zadržati zabrana urbanog pčelarstva

 Bree Bricks
U engleskom gradu Brightonu uvedena je zakonska obveza da svaka nova stambena zgrada iznad pet metara mora imati cigle, Bee bricks

Bee bricks postaju sastavni dio novih zgrada u Engleskoj. S obzirom na probleme s pčelama koji se kod nas javljaju u posljednje vrijeme, ne bi bilo loše razmišljati u ovom smjeru.

Cigla je u unutrašnjosti čvrsta, a s prednje strane ima šupljine u koje pčele polažu svoja jaja, zatvarajući ulaz blatom ili sažvakanom vegetacijom, kako one to već rade. Potomci se pojavljuju u proljeće i ponovno počinju proces gniježđenja, ponavljajući ciklus.

image

Cigla je u unutrašnjosti čvrsta, a s prednje strane ima šupljine u kojima pčele polažu svoja jaja, zatvarajući ulaz blatom ili sažvakanom vegatacijom

Bree Bricks

Cigle je dizajnirala i izradila tvrtka Green and Blue u svome studiju Cornish, koristeći lokalni granitni agregat. Lijep dodatak vrtu, na zemljištu ili zgradi.

image
Bree Bricks

Kako bi povećali biološku raznolikost, u engleskom gradu Brightonu uvedena je zakonska obveza da svaka nova stambena zgrada iznad pet metara mora imati posebne cigle s nizom uskih otvora, koje osiguravaju gnijezda za solitarne pčele.

Slične politike, kažu u Udruzi Prijatelji životinja, usvojili su i drugi gradovi u Ujedinjenome Kraljevstvu.

image
Bree Bricks

UTRECHT

U nizozemskom gradu Utrechtu tristotinjak autobusnih stanica dobilo je zelene krovove, čije zasađeno bilje stvara novo utočište za različite vrste pčela.

Utrecht motivira svoje stanovnike da na svojim krovovima naprave malene urbane zelene oaze te za to osigurava sredstva i poticaje.

image
Bree Bricks

OPRAŠIVAČI

U Beču se pak radi očuvanja divljih pčela preporučuje izbjegavanje korištenja insekticida.

Također, Udruga Prijatelji životinja uputila je ovih dana dopis Gradu Zagrebu u kojemu poziva da ostane na snazi vrlo opravdana zabrana uzgoja pčela u Zagrebu te da se u gradskim vrtovima i na drugim zelenim površinama poveća broj sadnica biljaka koje oprašivači vole.

"Tako bismo u grad privukli divlje pčele i druge oprašivače, što stvara raznolikost, a sadnja drveća, grmlja i cvjetnog raslinja, kao i umjerena košnja livada, pomaže i suživotu s malim pticama, vranama i kukcima", navode Prijatelji životinja.

Otprilike jedna od 10 vrsta pčela u Europi suočava se s izumiranjem, pri čemu su posebno ugrožene upravo divlje solitarne pčele, koje imaju ključnu ulogu u oprašivanju voćaka i drugih kultiviranih biljaka i u očuvanju biološke raznolikosti.

"Povremene inicijative za poticanje urbanog pčelarstva smatramo nestručnima i nedovoljno promišljenima jer se time neće povećati broj pčela u gradu.

Urbano pčelarenje kratkoročno povećava broj pčela samo do razine na kojoj košnice postaju konkurencija za hranu jedna drugoj. Razlog tomu mali je broj divljih livada i divljeg cvijeća u gradovima, a koji su glavni izvor hrane za pčele i druge oprašivače", pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 17:55