10 KORAKA

Vrijeme je za proljetno čišćenje! Uštedite vrijeme i novce uz ove jednostavne trikove

 /SHUTTERSTOCK
Većina onoga što vam je potrebno za čišćenje vjerojatno već imate pri ruci

Razmišljate o tome kako proljetno očistiti svoj dom, a zatrpani ste i drugim obavezama? Donosimo neke od najboljih savjeta za uštedu vremena i isplativost kako bismo vam pomogli da osvježite svoj dom nakon tmurnih zimskih mjeseci.

Osnovni pribor za proljetno čišćenje

Kako biste se uhvatili u koštac s ovim obavezama, možda mislite kako trebate otići u trgovinu kako biste nabavili hrpu novih sredstava za čišćenje. Iznenadit ćete se kad vidite da većinu onoga što je potrebno vjerojatno već imate pri ruci.

Trebat će vam:

Soda bikarbona

Bijeli ocat

Krpe od mikrofibre

Deterdžent za pranje posuđa

Pjena za čišćenje tepiha

Stara četkica za zube

Spužva od melaminske pjene

Maramice za sušilicu

image
/SHUTTERSTOCK

1. Ispraznite svoj hladnjak

Prva stanica na popisu proljetnog čišćenja je hladnjak. Sada je pravo vrijeme da se riješite hrane i začina kojima je istekao rok trajanja, obrišete police u hladnjaku i očistite ladice. Izvadite spremnike kako biste ih očistili u toploj vodi s deterdžentom i pustite da se osuše prije ponovnog stavljanja u hladnjak.

Vjerojatno ste već čuli za osvježavanje hladnjaka pomoću sode bikarbone, ali jeste li znali da vaša jutarnja kava može spasiti dan na još jedan način? Ako soda bikarbona ne neutralizira mirise u vašem hladnjaku, kava također učinkovito upija loše mirise. Svježe mljevenu kavu ravnomjerno rasporedite po tanjuru i ostavite u hladnjaku 24 sata za brzo, jeftino uklanjanje mirisa.

2. Osvježite kantu za smeće

Lakše je nego što mislite očistiti svoju kantu za smeće. Prvo ju operite u toploj vodi s deterdžentom, zatim posušite. Nakon toga dodajte nekoliko kora limuna ili naranče na samo dno kako biste uklonili neugodne mirise i započeli svježe s blagim mirisom citrusa.

3. Očistite odvode

Očistite svoje odvode tuševa ovim jeftinim "uradi sam" proljetnim trikom za čišćenje. Pomiješajte ½ šalice sode bikarbone s ¼ šalice kuhinjske soli i izlijte u odvod, a odmah nakon toga 1 šalicu toplog octa, koji će zapjeniti mješavinu. Nakon 15 minuta pustite vruću vodu kroz odvod 30 sekundi.

4. Zamijenite pribor za čišćenje

Ovo može zvučati kao oksimoron, ali ako svoju kuću čistite prljavim zalihama, koliko čista zapravo može biti? Zamijenite sve krpe, četke ili spužve koje ste redovito koristili u posljednjih nekoliko mjeseci. Ove predmete treba očistiti nakon svake uporabe, a kako biste spriječili bakterije, najbolje ih je zamijeniti nakon što se istroše.

Proljetno čišćenje također je savršeno vrijeme da svoje najčešće korištene uređaje i alate za čišćenje temeljito izribate.

Kako proljetno očistiti svoj usisivač

Provjerite je li vaš usisavač isključen iz struje prije nego što ga počnete čistiti. Zatim ispraznite vrećicu ili odjeljak za prašinu i vlažnom krpom s blagim deterdžentom obrišite kućište, crijeva i sve dodatke. Pomoću škara ili rezača za šavove možete jednostavno ukloniti dlake i druga vlakna zapela u usisavaču.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako proljetno očistiti svoju perilicu i sušilicu

Za čišćenje perilice i sušilice, obrišite vanjsku stranu strojeva vlažnom krpom od mikrovlakana i blagom tekućinom za pranje posuđa. Zatim isperite s malo vode i obrišite. Obrišite unutrašnjost perilice rublja vlažnom krpom kako biste uklonili dlačice i ostatke deterdženta. Obavezno potpuno ispraznite ili usisajte ventilacijski otvor sušilice kako biste uklonili zaostale dlačice i spriječili potencijalnu opasnost od požara.

5. Operite prozore

Jedan od naših omiljenih savjeta za proljetno čišćenje je pranje prozora na oblačan dan pomoću krpe od mikrovlakana. Budući da se sredstva za čišćenje poput prozora brže suše na toplim prozorima, njihovo pranje na izravnoj sunčevoj svjetlosti može uzrokovati mrlje, kao i brisanje prozora papirnatim ručnicima.

Upotrijebite nastavak za presvlake svog usisavača za uklanjanje prašine s vaših zavjesa. Većinu zavjesa možete staviti u sušilicu na nisku temperaturu s omekšivačem za bolje osvježenje.

Dok čistite prozore, svakako obrišite prašinu s roleta. Postoji jednostavan način da se to učini. Zgrabite staru čarapu – čini se da uvijek postoji neka kojoj nema para – i napravite mješavinu vode i bijelog octa u omjeru 50-50. Hvata svu prašinu i čarapa je dovoljno čvrsta za posao.

Još jedan savjet za čišćenje sjenila pokazuje da sredstvo za čišćenje tipkovnice nije korisno samo u uredu. Upotrijebite limenku sredstva za čišćenje tipkovnice da brzo očistite prašinu i prljavštinu s roleta, a kada završite, usisajte sobu.

6. Promijenite svoju posteljinu

Ništa ne govori bolje o "proljetnom čišćenju" kao svježa posteljina. Sada je vrijeme da preokrenete madrac, operete jastuke i prozračite poplune.

Preporučujemo pranje jastuka s ½ šalice sode bikarbone dodane deterdžentu u perilici rublja. Kako biste raspršili jastuke i produljili im vijek trajanja, sušilicu i napunite ih s dvije teniske loptice u čarapama.

Iznesite svoj poplun i deke van da ih istresete i stavite ih u sušilicu s marmicom omekšivača za dodatnu svježinu.

Ovo je odlična prilika da preokrenete i svoj madrac, što biste trebali činiti svakih šest mjeseci.

7. Očistite tepihe i pločice u isto vrijeme

Vaši tepisi i pločice na podovima neprestano se troše i prljaju tijekom cijele zime, a ovaj trik za proljetno čišćenje omogućuje vam da oboje očistite jednim proizvodom. Dok osvježavate tepih pjenastim sredstvom za čišćenje tepiha, možete ga koristiti i za čišćenje fuge za pločice.

Poprskajte pjenu za tepih oko rubova svake pločice i ostavite da odstoji 10 minuta. Zatim izribajte sredstvo za čišćenje četkom za ribanje ili starom četkicom za zube. Dok ribate, imajte pri ruci krpu da obrišete prljavštinu koja se oslobodila iz pukotina.

image
/SHUTTERSTOCK

8. Koristite maramice za sušilicu za uklanjanje prašine i ostataka

Vaš dom tijekom zime postaje prašnjaviji nego što mislite, ali može biti teško reći koliko se toga nakupilo kada sunce ne obasjava vaše prozore svaki dan.

Koristite maramice za sušilicu za brisanje prašine na predmetima poput elektronike, sjenila za svjetiljke i kućanskih aparata. Listovi imaju antistatička svojstva koja sprječavaju vraćanje prašine na zaslone ili nehrđajući čelik.

Maramice se također mogu koristiti za ribanje ostataka šampona i gela za tuširanje s vrata tuš kabine, čišćenje ostataka hrane s lonaca i tava, čišćenje roleta, skupljanje dlaka kućnih ljubimaca s vašeg kauča i više.

9. Očistite ogrebotine, tragove i ostalo po kući

Naoružani Magic Eraser-om ili spužvom od melaminske pjene, možete se uhvatiti u koštac sa svime, od mrlja do plijesni u sobama u vašem domu.

Stavite rukavice za čišćenje i upotrijebite Magic Eraser da izbrišete ogrebotine sa zidova, očistite ormariće, uklonite ostatke sapuna i uklonite plijesan s obloga zavjesa za tuširanje. Ove spužve čine brzo vidljivo poboljšanje, tako da ćete uštedjeti vrijeme.

10. Uklonite mrlje od vode bez grubosti

Ako se nakupio kamenac a oko slavina, umivaonika, sudopera ili glave tuša, imamo prirodni proljetni savjet za čišćenje koji će to ukloniti s lakoćom (i bez kemikalija).

Napunite bočicu s raspršivačem s destiliranim bijelim octom, naprskajte područje koje čistite i ostavite da odstoji 20 minuta. Svoje slavine najlakše ćete očistiti tako da oko ručki omotate papirnate ručnike natopljene octom. Zatim upotrijebite staru četkicu za zube da odmah izribate kamenac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 18:21