OD JABUKA DO RAJČICA

Voće i povrće koje jedete svaki dan često je prskano proizvodima koji mogu biti kancerogeni. Evo kako to prepoznati...

 /SHUTTERSTOCK

Povrće i voće se često tretira raznim kemikalijama da bi se očuvalo, ali one mogu biti opasne po zdravlje, zato se često postavlja pitanje je li pametno jesti voće i povrće s korom.

Jabuke, na primjer da bi što duže potrajale, tretiraju se voskom, glicerinom, parafinom, kalcijevim kloridom. Poznato je da neki proizvodi koji se koriste nastaju preradom nafte te mogu biti kancerogeni.

Kako se zaštititi od prskanog voća i povrća česta je tema mnogih stručnjaka, koji kao prvi korak preporučuju da se voće i povrće operu u toploj vodi u koju možete dodati i sodu bikarbonu. Ipak da biste bili najsigurniji kada kupujete u voće i povrće u trgovinama, kada zapravo ne znate je li tretirano, preporuka je da ipak oljuštite koru.

Posljedice konzumiranja prskanih namirnica mogu biti veoma opasne i dovesti do teškog trovanja. Međutim, postoji i druga strana ovog problema. Ako ogulimo jabuku, onda on zapravo bacamo glavni izvor vitamina A i C, kalcija, fosfora, željeza i korisnih antioksidanata.

Kako biste ovo izbjegli postoji nekoliko trikova da se utvrdi koliko su povrće ili voće toksični. Na primjer, kada isiječete jabuku, ako vidite da brzo potamni, možete ju jesti s korom.

Vitamini C i velika količina pektina čuvaju se u kori limuna, ali ovo voće također može biti tretirano kemijom kao bi im se produžio rok trajanja, tako da ih je potrebno veoma temeljno oprati prije nego što im uklonite koru. Topla voda, soda bikarbona i deterdžent će vam u tome pomoći.

Ako pak želite utvrdili ima li vaše omiljeno povrće pesticide, možete prepoloviti krastavac ili rajčicu i pogledati kakva mu je unutrašnjost. Obično krastavci i rajčice s toksinima imaju žućkaste pruge, u centru se nalazi žuti "dio", prenosi Agrosvijet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2024 07:01