ZAŠTO NE PROBATI

Uzgoj šampinjona kod kuće za totalne početnike

 YUL38885 YUL38885/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Uzgojiti gljive kod kuće uopće nije teško pa zašto ne biste probali, pogotovo ako imate podrum ili šupu, koji su idealna mjesta za to. Dovoljna vam je plastična kutija ili neka slična duboka posuda, specijalni supstrat za uzgoj gljiva i micelij. Najčešće se kod kuće uzgajaju šampinjoni, no možete odabrati i bukovače ili šiitake.

Najčešće uzgajane vrste su bijeli šampinjon, koji ima blagu aromu i smeđi šampinjon, koji ima bogatiji okus.

Šampinjoni rastu na supstratu koji se sastoji od mješavine različitih materijala kao što su slama, piljevina, stajski gnoj, kompost ili kombinacija njih. Ako ste početnik, najjednostavnije je da kupite gotovi supstrat.

Iduća faza je unošenje šampinjonskih micelija u supstrat. Micelij je mreža finih niti koje će se razviti i dati plodove šampinjona. Micelij također možete nabaviti u trgovini već pripremljen za uzgoj.

Vodite računa da je idealna temperatura za uzgoj šampinjona između 18 i 24°C. Održavajte vlagu tako što prskate gljive vodom iz raspršivača i prekrijete kutiju plastičnom folijom. Šampinjonima ne treba direktna sunčeva svjetlost, ali ne mogu potpuno bez svjetla. Zato je u prostoriji u kojoj ih uzgajate važno postaviti umjetno led svjetlo koje će difuzno padati na kutije s gljivama. Potrebno je redovito provjeravati temperaturu i vlažnost te špricati vodom ako je supstrat suh. Za nekoliko tjedana, gljive bi trebale početi rasti. Berite ih kad su kapice potpuno razvijene, al i prije nego se otvore i puste spore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 09:21