ZELENA OAZA

U POSJETU Sanji i njezinoj sestri Ani u unajmljenom stanu u zagrebačkoj Dubravi

Sanja: “Dom je tamo gdje su biljke, začini i knjige!” Sanja i njezina sestra Ana  trenutačno žive u unajmljenom stanu u zagrebačkoj Dubravi, ali  gdje god da borave  moraju biti okružene svojim zelenim ljubimicama. Naime, svaka njihova biljka ima ime, a puštaju im i glazbu

U zagrebačkom kvartu Dubrava, u iznajmljenom stanu od 70-ak četvornih metara, žive sestre Sanja i Ana i njihova mačka Japa. Mi smo u stanu “ulovili” samo Sanju i pitali je kako je sve počelo, kako je izgledala njihova potraga za idealnim stanom za najam.

- Potraga za stanom bila je prava borba jer smo željele stan koji ima terasu i dovoljno svjetla zbog biljaka, ali kao što vidite, borbu smo dobile - smije se Sanja i dodaje kako im se stan otpočetka sviđao, samo su napravile manji razmještaj kako bi im prostor bio funkcionalniji.

- Obje volimo detalje i svaka je u svojem stanu pokušavala unijeti sebe. Mali problem je nastao kada smo počele živjeti zajedno jer imamo toliko toga, a ne želimo da prostor bude natrpan. Smatramo da biljke i različiti detalji poput jastuka, slika, fotografija, knjiga, svijećnjaka i drugih uspomena čine prostor ugodnijim. Dom je tamo gdje su biljke, začini i knjige - veselo ističe Sanja, čiji je cilj bio imati oazu mira, prirodu oko sebe i sobne biljke u domu, ali i otvoreni prostor u kojem se mogu družiti s prijateljima. Kakav ste osjećaj željele postići uređenjem ovog podstanarskog stana, pitamo.

Najviše je kaktusa i sukulenata, a tu su i alatheje, paprati, Sansevierija, Guzmanija, Spatifilum... Čak i na dekoracijama prevladavaju biljni motivi

- Nemamo neki određeni stil, samo da je ugodno. Stavile smo puno naših detalja i predmeta koje godinama prikupljamo. Sve knjige, sušene biljke, fotografije, radove umjetnika koje volimo, ilustracije koje smo kupile na izložbi u Laubi, čak i neke radove koje smo same stvorile. Svaki predmet i svaka biljka imaju neku priču. Namještaj je došao sa stanom, a mi smo samo dodale police na kojima su biljke. Police smo oblijepile samoljepljivim papirom kako bi dobile topliju notu. Osjećaj stana mijenja se ovisno o prekrivačima i šarenima jastucima koje stavljamo u dnevni boravak, ali i stvarima koje dodatno kupimo - nabraja, a nas zanima koliko je biljnih vrsta u stanu.

- Sukulenti i kaktusi zasigurno prevladavaju jer im odgovaraju i terasa i unutrašnjost stana, a i jednostavni su za održavanje. Od sobnih biljaka imamo Calatheje, paprati, Sansevieriju, Guzmaniju, Spatifilum - nabraja Sanja i dodaje da oduvijek voli biljke.

- Najdraža biljka u stanu mi je gnjezdasta paprat (Asplenium nidus). Obožavam ju zbog neobičnih listova i moram priznati da nisam vidjela da se ova biljku negdje može kupiti. Anina je favoritkinja klivija. Spasila ju je od sigurne smrti na cesti u Rijeci. Ide s njom iz stana u stan, iz grada u grad i hrabro dalje raste - priča Sanja. Cure nabavljaju biljke na razne načine.

- Naravno, neke dobijemo na poklon, ali dosta ih i kupujemo i to na više lokacija: Dolac, cvjećarnica Zrinjevac, Hrelić i bilo koje drugo mjesto gdje vidimo biljku koja nas zanima. Počela sam češće gledati biljke na Njuškalu jer puno ljudi prodaje sadnice biljnih vrsta do kojih nije lako doći - priča Sanja i ističe da se o njezi bilja informiraju na razne načine.

- Na Instagram profilima, npr. @biljkesuzelene, na webu, a ponekad nešto saznamo i od kolegica koje također vole biljke. Nedjelje su nam rezervirane za kavu i čitanje članaka ili knjiga o biljkama - kaže.

Za kraj pitamo kako izgleda njihova dnevna rutina brige o zelenim prijateljima.

- Ovo je možda smiješno, većina biljaka ima svoje ime. Kupile smo ih u određenom trenutku ili smo ih dobile na poklon pa, ovisno o situaciji, dobiju i ime. Što se tiče održavanja, redovito ih zalijevamo, razgovaramo s njima i tetošimo ih. Svakodnevno nam svira i glazba, a čitale smo brojna istraživanja o tome da im glazba jako odgovara za rast. Ako netko ima biljku o kojoj se ne može brinuti i želi je udomiti, sjetite se naše oaze, biti će sretna - kroz smijeh zaključuje Sanja.

Foto: Berislava Pcek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 10:08