dobro ili loše

Treba li špricati biljke ili ne? Donosimo vam odgovor na ovo vječno pitanje

 Unsplash
Kako bi se povećala vlažnost oko biljaka na smislen način, studije pokazuju da biste se trebali prskati biljke svakih 5 do 10 minuta

Kad su znanstveno ispitane, mnoge dugogodišnje vrtlarske prakse pokazale su se neučinkovitima, a često čak i potpuno štetne za postizanje vaših hortikulturnih ciljeva. Ponekad, međutim, mogu postojati skrivene koristi potpuno različite od onih koje su eksperimenti pokušali provjeriti. Jedan od najboljih primjera za to je dugo raspravljana ideje o tome trebate li špricati biljke ili ne – piše James Wong za The Guardian.

Koncept je jednostavan. Redovitim prskanjem sobnih biljaka vodom podižete vlažnost oko njihovog lišća, održavajući osjetljive vrste iz tropskih regija svijeta sretnima u izrazito ne tropskim kućama. Doista, u modernim kućama s centralnim grijanjem koje često sadrže manje vlage u zraku nego u Sahari, bilo bi logično pomisliti da je sada potrebno posegnuti više nego ikad prije za ovom jednostavnom tehnikom, koja je vrlo učinkovita u povećanju vlažnosti okoline.

image
Unsplash

No, tu je problem: iako mlazovi vode dramatično povećavaju vlažnost zraka, to čine samo nekoliko minuta prije nego što voda ispari i rasprši se kroz prostoriju. Kako bi se povećala lokalna vlažnost oko vaših biljaka na bilo koji smislen način, studije pokazuju da biste se trebali prskati biljke svakih 5 do 10 minuta. Jednostavno postavljanje biljaka na šljunkovitom pladnju napunjenom vodom, njihovo grupiranje kako bi se stvorila mala mikroklima "skupljanja vlage", stavljanje u prostorije s većom vlagom zraka, poput kupaonica i kuhinja, ili sadnja u terarije, daleko su učinkovitije. Znači li to da trebamo odbaciti špricanje biljaka u potpunosti?

Pa, ovisi. Špricanje radi povećanja vlažnosti zraka možda neće uspjeti u tradicionalnim posudama, ali kao metoda zalijevanja određenih biljaka može biti vrlo učinkovita. Uzmimo, na primjer, terarije gdje je protok zraka ograničen. Špricanje samo jednom ili dvaput tjedno može napraviti veliku razliku u vlažnosti zraka jer vlaga nema kamo pobjeći. Slično, špricanje može biti učinkovit način zalijevanja suhih dijelova na velikim i gustim biljkama poput paprati koje tradicionalnom metodom zalijevanju možete propustiti. Iako je primarni cilj ovoga postupka navodnjavanje, a ne vlaga, jedno logično dolazi iz drugog. Neto rezultat je da ovo zaista može biti uspješno.

Čak i na običnim biljkama, špricanje može pomoći u uklanjanju prašine i prljavštine kako bi lišće biljaka ostalo čisto, povećavajući ne samo njihov izgled, već i njihovu učinkovitost kao živih solarnih panela koji dišu.

image
Unsplash

Konačno, neki ljudi jednostavno uživaju u špricanju, smatrajući je uvelike terapeutskom dok gomilaju svoju zbirku, pregledavaju, dive se i brinu o svojim biljkama. Što se više bavite ovom vrstom aktivnosti, veća je vjerojatnost da ćete rano uhvatiti probleme poput štetočina, primijetiti treba li nešto zalijevati ili gnojiti i, naravno, osjećati radost kad vidite prve dokaze o novom listu ili cvijetu.

Uz sve ove prednosti, hoće li špricanje poboljšati vlažnost zraka ili ne, gotovo je nevažno. Ako vas čini sretnima, uživajte u njemu uz sve njegove sporedne prednosti. Upotrijebite i druge tehnike za povećanje vlažnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2024 15:56