OBRATITE POZORNOST

Stručnjaci izdali upozorenje na invazivnu biljku koja peče kožu i može vas čak i oslijepiti

 /SHUTTERSTOCK

Biljni svijet je doista fascinantan, zanimljivi, ali ponekad i opasan. Već je dobro poznato da u prirodi postoji niz biljaka koje mogu biti jako opasne za ljudsko zdravlje, neke čak i smrtonosne. Ovisno o vremenu i temperaturama određene biljke ili ugibaju ili postanu invazivne. Nedavno je primijećeno da se uvelike povećao rast gigantske šapike biljke koja može izazvati teške opekline i dugotrajne ožiljke ako se dotakne – u nekim slučajevima čak i sljepoću, prenosi The Sun.

To je velika i invazivna biljka koja može narasti do 5 metara u visinu s velikim listovima s dubokim režnjevima koji mogu biti široki do 1,5 metara.

Ovu bilju lako možete prepoznati kišobranskim grozdovima bijelih cvjetova – a nalazi se uz riječne obale, ceste i pustopoljine. Uspijeva u vlažnom tlu bogatom hranjivim tvarima i može biti posebno problematična u područjima gdje je tlo oštećeno.

"Njezino gusto lišće sprječava svjetlost da dopre do tla ispod, ubija domaće biljke i dovodi do brze erozije tla", rekao je Keith Gallacher, direktor Complete Weed Control za The Sun.

Stručnjaci su upozorili na rekordnu invaziju gigantske šapike ove godine jer je blago i vlažno vrijeme pomoglo da procvjeta ranije nego ikad. Prozvana "najopasnijom" biljkom u Velikoj Britaniji, ima otrovni sok koji može izazvati vrlo bolne opekline i mjehure unutar 48 sati od izlaganja. Ove opekline mogu ostaviti žrtve u bolnici i s trajnim ožiljcima.

Sok gigantske šapike sadrži furanokumarine, koji izazivaju teške kožne reakcije kada su izloženi sunčevoj svjetlosti. To je također sok koji uzrokuje sljepoću. Kemikalije u soku reagiraju s UV svjetlom sunca, uzrokujući fototoksičnu reakciju intenzivne upale i oštećenja rožnice i drugih tkiva u oku. Reakcija može dovesti do kemijskih opeklina i mjehurića na rožnici, slično kožnim reakcijama koje se javljaju kada je sok izložen sunčevoj svjetlosti.

Teški slučajevi mogu rezultirati ožiljcima na rožnici, što dovodi do djelomičnog ili potpunog gubitka vida. U nekim slučajevima, oštećenje može biti trajno ako se ne liječi odmah i pravilno.

Ovogodišnje rano pojavljivanje gigantske šapike moglo bi biti uzrokovano proljetnim pljuskovima – u ožujku je količina oborina porasla za 27%, izvještava Yahoo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 22:05