IZBJEGNITE PROPAST URODA

Što kad rajčica cvjeta, a ne daje plodove? Imamo rješenje

 /SHUTTERSTOCK

Jedna od najvećih muka uzgajivača rajčica je kad biljka daje cvijet, ali ne i plod. Postoji nekoliko razloga ove pojave, a mi vam otkrivamo kako je izbjeći.

Rajčica traži puno svjetlosti, a da bi formirala plodove, dnevno joj je potrebno između šest i osam sati sunčevog svjetla. Ako ono izostane, dolazi do stvaranja velike količine zelenila i grana s malo cvjetova. Naime, fotosinteza koja nastaje pod utjecajem sunčeve svjetlosti iznimno je važna za stvaranje plodova.

image

Zaperke treba rezati dok su mali

/SHUTTERSTOCK

Da bi ih bilo više, potrebno je također uklanjati zaperke dok su još mali. Oni crpe vodu i hranu, te zagušuju grm pa u njemu nema prirodne ventilacije, povećava se vlažnost, a slabije dopire svjetlost. To su idealni uvjeti za pojavu bolesti i naseljavanje štetnika.

Rajčica voli sunce, no temperature iznad 29 stupnjeva dovode do problema s cvjetanjem, a pelud postaje sterilna na 30 do 32ºC. U plastenicima se zna dogoditi da se temperatura u vrijeme cvjetanja popne iznad 40 stupnjeva. Zato je važno redovno ih provjetravati.

image

Da bi formirala plodove, rajčici je dnevno potrebno između šest i osam sati sunčevog svjetla

/SHUTTERSTOCK

Osobitu pažnju treba posvetiti zalijevanju, jer nije dobro ni previše ni premalo vode. Idealno ih je zaliti ujutro i to obilno. Svakako je bolje zalijevati ih rjeđe, ali s većom količinom vode. Pritom treba paziti da vlažnost nikada ne bi smjela prelaziti 70 posto. Previše vlage može izazvati razne bolesti te slijepiti pelud u grudice pa neće doći do oplodnje. Ako pak rajčica dobije premalo vode, počet će joj opadati cvjetovi. U svakom slučaju, zalijevanje treba biti ujednačeno, jer ako varira opet dolazi do problema. Naime, ako poslije suše naglo zalijemo biljku, doći će do pucanja plodova.

image
/SHUTTERSTOCK

Što se tiče gnojenja, ne valja pretjerivati s dušičnim gnojivima, jer će njih samo rasti zeleni dio grma rajčice. Radije na početku cvjetanja dodajte gnojivo s manje dušika i više kalija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:19