SASVIM POSEBAN RESTORAN

Što je vrt bez leptira predivnih boja i uzoraka? Pripremite im gozbu u vlastitom dvorištu i uživajte u pogledu

 Berislava Picek/Cropix
Jeste li spremni za jedan mali ljetni projekt u kojem ćete zasigurno uživati? Naučite kako izraditi hranilicu za ova neodoljiva stvorenja, gdje ju postaviti i koju hranu koristiti

Nekako uvijek pričamo o pčelama, koje su zaista vrlo važne za cijeli svijet, no gdje su leptiri? Od pčele bježimo jer nas je strah da nas ne upikne, a za leptirom svi rado okrenemo pogled jer su neka od najšarenijih bića našeg planeta. Jedinstveni, nježni insekti koji dolaze u mnogo različitih, lijepih boja i uzoraka učinkoviti su oprašivači raznih stabala i biljaka. Pripadaju redu Lepidoptera, što na grčkom znači "ljuskava krila".

image
Berislava Picek/Cropix

Često znamo pomiješati leptire s moljcima, ali zapravo ih je lako razlikovati. Leptiri imaju uska ticala, dok moljci imaju pernata ili se golim okom gotovo ne vide. Većina moljaca je aktivna noću, dok su leptiri aktivni danju. Krila moljaca su većinom neobojena i raširena su dok odmaraju, dok su krila leptira intenzivnih boja i drže ih uspravno kada ne lete.

Životni vijek leptira, koji je u takvom izdanju ustvari odrasla jedinka, većinom je nešto manji od tjedan dana. Osim što kratko žive, mnoge vrste leptira su ugrožene iako ih na svijetu postoji više od 20.000. Njihovo prirodno stanište su travnjaci, koji su jedni od najraznolikijih i najvažnijih ekosustava u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Problem je što su travnjaci ugroženi ponajviše sukcesijom, ali sadnja raznih biljaka pogodnih za leptire bio bi dobar početak da im se pomogne da opstanu. Zato "otvaranjem restorana za leptire" direktno doprinosite očuvanju ovih dragocjenih krilatih ljepotana.

image
Berislava Picek/Cropix

Kako biste privukli leptire, hranilicu je poželjno postaviti na svjetlije područje staništa, u neposrednoj blizini cvijeća bogatog nektarom

Ako želite leptire koji prolaze kroz vaše dvorište, napravite hranilicu za leptire. Ona ne mora biti otmjena ili skupa, samo im treba biti pristupačna kada se njome služe. O granu stabla možete objesiti spužvu namočenu otopinom šećera i vode ili plitku drvenu/plastičnu posudu s tri jednako udaljene probušene rupe, koju ćete napuniti pijeskom i s nekoliko kamenja ili komadića drva na mjestima gdje leptiri mogu sletjeti. Dodajte vodu po potrebi kako bi pijesak ostao stalno mokar.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Hranilicu objesite na svjetlije područje staništa, u neposrednoj blizini (otprilike 15 cm) cvijeća bogatog nektarom. Možete koristiti plitku posudu postavljenu na stalak, stupove ograde, među stijenama ili čak na panj.

Sve dok je hranilica na lokaciji s nekima od njihovih omiljenih biljaka u blizini, oni će doći. Najbitnije je osigurati im raznoliku hranu. Većina leptira preferira hraniti se nektarom iz biljaka, no rado će sletjeti ako im priredite gozbu. Slatka, gnjecava hrana posebno je učinkovita jer leptiri isključivo jedu tekuću hranu, a to čine s razvijenim sisaljkama koje su spiralno omotane kada se ne hrane.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Evo nekoliko načina kako pripremiti užinu za leptire:

1. Dajte leptirima šećernu vodu. Pomiješajte bijeli šećer s toplom vodom u omjeru 1:4, sve dok se šećer potpuno ne otopi. Ovo bi trebalo osigurati prehranu i energiju za vaše leptire, kako bi mogli napredovati.

image
Berislava Picek/Cropix

2. Posebno vole jesti truli grejp, naranče, jagode, breskve, nektarine, jabuke i banane. Dodajte malo vode ili voćnog soka narezanom voću kako biste ga zadržali vlažnim, a voće možete nataknuti na štapić od ražnjića.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

3. Također vole kašaste jabuke ili prezrele zgnječene banane s malo melase.

image
Berislava Picek/Cropix

4. Cinije i neveni popularni su među leptirima - pokušajte ih posaditi u svom dvorištu kako biste privukli i nahranili leptire.

image
Berislava Picek/Cropix

Savjet više!

* Trule banane prelijte ustajalim pivom. Leptirićima će se to posebno svidjeti.

* Neki leptiri sišu tekućinu čak i iz izmeta, ovo je samo informacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 19:08