Za Izolu se govori da je grad koji miriše na bosiljak, da se to osjeti hodajući njegovim ulicama. No, zapravo je jedna uska ulica u tom gradu - Ljubljanska - postala poznata po njemu jer je bosiljak u teglama posadila većina njezinih stanara. Festival koji se tu održavao početkom rujna bio je simpatičan, obiteljsko-susjedske atmosfere, s raznim delicijama s bosiljkom, čak i džin-barom s bosiljkom. Održavalo se i natjecanje domaćih u kuhanju s tim začinom.
- Blagdan bosiljka održavao se godinama u staroj gradskoj jezgri i bio je to mali događaj koji je uglavnom povezivao domaće ljude. Međutim, ovogodišnja manifestacija još je neizvjesna zbog suhog vremena - kaže Tjaša Likar iz Turističkog združenja Izola.
No, kako je Izola gastronomska destinacija, ovdje se odvijaju i drugi kulinarski događaji. Više puta tijekom godine, kažu u turističkoj zajednici, izolski konobari okupljaju se u zajedničkim kulinarskim aktivnostima čiji je moto “Kilometar - nula” - pripremanje jela samo od namirnica iz mora i sela. Kulinarska godina počinje u proljeće Danima divljih šparoga, nastavlja se Danima domaćih dagnji neposredno prije ljeta, Danima srdele kraljice nakon ljeta, a slijede Dani liganja. Kulinarske akcije završavaju Danima bakalara. Među atrakcijama su i manifestacije Gat okusa, izolski “street food” festival, te Orange wine festival, međunarodni festival bijelih maceriranih vina. Ljeti su tu Festival maslina, vina i ribe i Ribarske fešte.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....