POSADI NA BALKONU

Sad je vrijeme za sadnju jagoda u posudama, ovo je najbolji način da uzgojite baš onakve kakve volite

 /SHUTTERSTOCK

Ljubitelji jagoda koji nemaju vrt ili dvorište, mogu jagode za svoje potrebe da uzgojiti i u posudama kao sobno cvijeće, na balkonima ili terasama. Za sadnju se koriste posude različitih veličina, od deset do trideset centimetara.

Odabrane posude treba napuniti rastresitom plodnom zemljom, pa u njih zasaditi po jednu do tri sadnice jagoda, u ovisno od veličine posude. Sađenje se može obaviti tijekom cijele godine, počev od ožujka pa do kraja studenog, prenosi Agrosvijet.

Za sađenje se mogu koristiti sadnice od svih sorti jagoda, ali ipak za ovaj način uzgoja treba odabrati one koje obilnije rađaju i koje imaju atraktivne plodove. Prvenstveno valja uzgajati takozvane drvorodne sorte koje donose zrele i sočne plodove počev od polovice svibnja pa do prosinca.

image
/SHUTTERSTOCK

Jagode u posudi uzgajaju se na isti način kao što se uzgaja svako sobno cvijeće. Pored redovnog zalijevanja za održavanje vlažnosti zemljišta, dva puta godišnje treba gnojiti mineralnim kompleksnim gnojivima.

Jagode u posudi bi trebalo mijenjati novom zemljom i novim sadnicama svake druge godine, zato što su mlade sadnice produktivnije od starijih.

Jagode uzgojene u posudi mogu donijeti od 20 do 100 plodova, ovisno o veličini posude, što nije malo, pogotovu kad se uzme u obzir da jagode u cvatu i kad su im plodovi zreli djeluju i kao ukras.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:31