Rijetko je koji cvijet toliko prisutan u našoj kulturi kao što je ruža, čija nas simbolika prati od rodilišta pa do groblja. Savršena za svaku prigodu, neizostavna je u cvjećarstvu, a u vrtovima se počela masovno uzgajati početkom 20. stoljeća zahvaljujući primjeni tehnike okuliranja plemki na divlju ružu, što je odvelo do stvaranja novih kultivara pa ih danas brojimo oko 20 tisuća. Veza čovjeka i ruže ima dugu povijest. Cvijet ruže se prvi put spominje u Mezopotamiji, a u Kini je, prema zapisima, Konfucije u carskoj knjižnici izbrojio čak 600 knjiga o uzgoju ruža. Širile su se uglavnom iz dva smjera, iz Srednje Europe i Srednje Azije, a križanjem tih vrsta nastali su današnji kultivari ruža.
KAKO ODABRATI? OBLIK, MIRIS I BOJA
Iako se može naći u gotovo svakom vrtu, za strastvene vrtlare/ice uzgajanje ruža pitanje je prestiža jer je za raskošni izgled biljke potrebno uložiti dosta brige i znanja.
Najljepši su oni vrtovi gdje su sorte ruža izabrane prema karakteristikama vrta i pravilnim pozicioniranjem u odnosu na druge elemente u vrtu. Porodicu ruža generalno možemo podijeliti u devet kategorija: botaničke ili autohtone, čajevke, floribunde, ruže penjačice, ruže pokrivači tla, grmolike ruže, patuljaste, minijaturne ruže, ruže stablašice i engleske ruže. Broj kultivara ruža nudi iznimno bogatstvo boja, oblika i mirisa cvjetova, što vrtlaru samo otežava odluku za koju da se odluči. U odabiru će nam pomoći da znamo da su ruže vrlo prilagodljive biljke, najbujnije su u toplim, umjerenim područjima, iako će se snaći i u hladnijim krajevima, pa čak i u sjeni.
Vrtove sa starinskim štihom oplemenit će ruže penjačice, bilo da je riječ o gredici uz drvenu kuću ili luku ispred vrtne sjenice.
Također je bitno znati cvate li izabrani kultivar jednom u sezoni ili više puta na godinu, no sve stručne savjete zasigurno ćete dobiti i u rasadnicima specijaliziranima za uzgoj ruža.
VRSTE RUŽA KOJE OBOŽAVAMO
Danas ima oko 30.000 vrsta ruža svih mogućih boja, oblika, visine, koje rastu samoniklo na širokom prostranstvu u različitim klimatskim uvjetima.
Foto: Berislava Picek / Hanza Media
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....