RIJEČ STRUČNJAKA

Razbijeni su najčešći vrtlarski mitovi! Je li kora banane super-gnojivo ili nije, a što je sa čajem od komposta?

 /SHUTTERSTOCK

I vrtlari vole jeftine trikove i "uradi sam" ideje koje štede novac, pogotovo ako je riječ o iskorištavanju nečega što bi inače završilo na otpadu, a moglo bi pomoći pri uzgoju biljaka. No, jeste li se ikada zapitali ima li neki savjet, bez obzira na to koliko je njegova primjena uvriježena i popularna, znanstveno pokriće? Poput, primjerice, dodavanje kore od banane, taloga kave ili ljuske od jaja u tlo ili gredice u vrtu. Upravo to zapitao se i stručnjak za vrtlarstvo i hortikulturist Joe Lamp’l, koji je kao autor portala Joe Gardener, pokretač Online Gardening Academy te kreator, izvršni producent i voditelj Emmyjem nagrađivane PBS serije Growing a Greener World, jedna od najpriznatijih i najpouzdanijih osoba u američkoj državi Georgiji što se tiče vrtlarstva i ekološkog života.

Joe je o najčešćim vrtlarskim mitovima u jednom od svojih ranijih podcasta razgovarao s dr. Lindom Chalker-Scott, profesoricom i stručnjakinjom za urbanu hortikulturu na Sveučilištu Washington State. Prema njihovim riječima, ne postoje čudotvorni sastojci idealni za prirodno gnojenje vrta, uz koje će biljke bolje i brže napredovati, a prije dodavanja bilo kojeg sastojka u ulozi gnojiva poželjno je napraviti analizu tla. Na taj način doznat će se koji hranjivi sastojci nedostaju ili ih ima previše u zemlji. Koji su, dakle, najčešći vrtlarski mitovi?

Dodavanje ljuski od jaja

image
/SHUTTERSTOCK

Ima li koristi od stavljanja ljuski od jaja u zemlju? Hoće li to pomoći u sprečavanju truljenja ploda?

Ako tlo ima previše magnezija, biljci će biti teško apsorbirati kalcij. A upravo je nedostatak kalcija uzrok truleži na dnu ploda. Stoga će analiza tla pokazati što je potrebno činiti. Tek ako postoji manjak kalcija, to bi bio razlog za korištenje ljuski od jaja. Iako, ističu, postoje i bolji izvori kalcija.

Dodavanje taloga kave

image
/SHUTTERSTOCK

Pomaže li biljkama dodavanje taloga kave u tlo? Odgovor je da, ali uz velik oprez. Talog kave odličan je izvor dušika, ali se ne smije pretjerati s količinom koja će se dodati u tlo zbog kemikalija koje se nalaze u talogu kave. Koristi li se talog kave za malč, treba paziti da čini samo 20 posto malča ili onoga što se dodaje na hrpu komposta.

Kora banane kao super-gnojivo?

image
/SHUTTERSTOCK

Dotaknuli su se i teme o kori banane, koju mnogi smatraju super-gnojivom. Banane su odličan izvor kalija, ali se vrlo sporo razgrađuju. Dr. Linda Chalker-Scott je i prije davala izjave na ovu temu.

"Možda ćete se osjećati kao da činite nešto dobro, ali nema razloga da koru od banane koristite kao gnojivo", rekla je i dodala kako nekompostirani materijali nisu dobar način za unošenje hranjivih tvari u tlo, a veliki komadi mljeckavih kora banane mogu privući štetočine ili životinje koje će pokušati iskopati hranu koja se raspada. Također, ako su druge gljivice prisutne u tlu, mogle bi razgraditi kore i osloboditi kemikalije koje nisu korisne i koje bi mogle početi napadati živo biljno tkivo. U konačnici, kore bi mogle sadržavati i ostatke pesticida koji bi mogli oštetiti biljke.

Umjesto toga, kore banane trebale bi se dodavati na kompostnu hrpu, kako bi se prirodno razgradile i oslobodile hranjive tvari. Zdravi kompost svakako može koristiti biljkama u budućnosti.

Poboljšava li čaj od komposta tlo?

image
/SHUTTERSTOCK

Još jedan popularan pristup za koji ste možda čuli je namakanje kore od banane kako bi se napravila neka vrsta kompostnog čaja ili vode od banane koja se koristi kao gnojivo. Ni to ne funkcionira, kažu.

Iako se čajevi od komposta tradicionalno koriste kao tekuća gnojiva, njihova učinkovitost u obrani od bolesti i insekata nije potvrđena znanstvenim istraživanjima. Dok je kompostirani organski materijal izvrstan malč, jedna studija proučavala je utjecaj čaja od komposta na kemijski sastav tla, poput pH i sadržaja hranjivih tvari, i otkrila da nije bolji od obične vode. Stoga bi preporuka bila da se kompost koristi kao malč te da se čaj "prirodno skuha". Tako će svaki put kad pada kiša, ili pri navodnjavanju, dolaziti do sporog kapanja mikroba i hranjivih tvari u tlo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. ožujak 2024 09:55