Inspirirajte se!

Praktični i povoljni načini za podupiranje biljka penjačica na balkonu, vrtu, ogradi i fasadi

 SOULOUPOSETO/
Penjačice svakom vanjskom prostoru mogu ponuditi ljepotu i živost u znatno većim dozama od niskih biljaka, lončanica ili žardinjera

Penjačice su također izvrstan način da se iskoristi visina kako u malim vrtovima tako i na balkonima s ograničenom površinom, dok u isto vrijeme postavljene na torove, ograde, zidove... stvaraju posebno lijepu sliku. Uz to, skrivaju problematična i ne tako lijepa mjesta svakog vanjskog prostora.

image
MANYAKOTIC/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

U trgovinama, kao i u velikim rasadnicima pronaći ćete veliki izbor drvenih rešetki namijenjenih podupiranju biljka penjačica.

Iako su dekorativne i estetske te često najelegantnija opcija, njihov glavni nedostatak je cijena. Pogotovo ako želite kupiti kvalitetne komade drva posebno obrađene za vanjske prostore. Takva rešetka 1 x 1 vas može stajati od 30-40 eura.

Drvo druge kvalitete je malo ekonomičnije, ali sigurno je da će za nekoliko zima izgubiti boju i polako će se početi naprezati i trošiti od vlage, sunca, kiše.

Dakle, ako je površina koje želite pokriti penjačicama velikih dimenzija, trošak kupnje drvenih rešetki je vrlo visok i gotovo "neopravdan" budući da će većina njih biti prekrivena biljkama, pa će ukras "nestati" ", a održavanje koje će drvo trebati gotovo je nemoguće nakon što biljke već izrastu.

image
PICASA/

Ovisno o veličini koju želite da pokrije jedna ili skupina biljaka penjačica, ukupna težina koja će biti postavljena na nosač, specifičnosti mjesta i naravno ovisno o tome želite li platiti malo ili gotovo ništa, postoji mnogo načina da sami napravite slične nosače/rešetke koji zahtijevaju malo više osobnog rada.

image
AKE DYNAMIC/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
image
COTTAGE AND VINE/

Najprikladniji i najpraktičniji osnovni materijal za tako velike konstrukcije je bilo koji oblik metalne mreže-žičane mreže.

Odaberite najekonomičnije koje pronađete na tržištu. Pocinčane rešetke ne samo da će trajati mnogo godina, već ste mirni zauvijek. Zapravo, samo sa žičanom mrežom bilo kojeg oblika i nekim jednostavnim nosačima s kojima je možete pričvrstiti na zid ili bilo koju drugu fiksnu točku, možete napraviti mnogo jeftiniju potporu od drvene rešetke za vaše penjanjačice.

image
SOULOUPOSETO/

Estetski, u početku nije najelegantnija stvar koja se može dogoditi u vašem dvorištu ili vrtu. Ali sadnjom, među ostalima, nekih brzorastućih biljaka vrlo brzo će žica biti pokrivena i sve što ćete vidjeti je zeleno.

Ovisno o vrsti žice koju ćete koristiti, biljke možete navesti da se omotaju oko žice i odrezati dijelove koji strše dok raste, stvarajući tako impresivne ograde ili točke u pad otocima, zidovima i slično.

image
PEAK PRODUCTS/

Kako biste stvorili sličnu, ali potpuniju" i elegantniju konstrukciju, možete zatvoriti žicu unutar jednostavnog drvenog okvira koji ćete izraditi od jednostavnih drvenih letvica tankih greda.

Trebat ćete samo spojiti letvice metalnim kutnicima na mjestima, a zatim jednostavnim nosačima ili žicom pričvrstiti mrežu na drvo. Ova metoda daje vizualno jako lijep rezultat, cijelu konstrukciju možete podijeliti letvicama na manje površine kako iz estetskih razloga tako i radi boljeg oslonca, a naravno drvo možete bojati i obraditi kako god želite.

image
SOULOUPOSETO/

Na potpuno isti način, a kako biste još više smanjili troškove, umjesto žičane mreže možete koristiti jednostavnu trsku. Jednostavno ćete ih morati spojiti vezanjem na mjestima užetom ili vrtnim uzicama, stvarajući stabilan okvir koji ćete poduprijeti na bilo kojoj fiksnoj točki, ovisno o njegovoj veličini i težini, užetom, žicom ili posebnim metalnim nosačima. Trska, kao i svaka vrsta tankog jednostavnog drva koje spajate u formaciju koju želite, najjeftinije je i najjednostavnije rješenje za podupiranje biljaka penjačica - povrća u posudama, žardinjerama ili cvijetnjacima.

image
ANDS456/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Na isti funkcionalni način na koji će se vaše biljke penjati po rešetkama one se mogu penjati po pojedinačnim komadima žice, drveta ili užeta. Dakle, tamo gdje vam nije potrebna masivnija struktura od nekih jednostavnih nosača koji će pomoći biljkama da rastu u visinu i širinu, možete postaviti jednostavnu žicu, užad ili pojedinačne štapove u redove. Ova metoda je posebno praktična za korištenje na natkrivenim balkonima, gdje možete s penjačicama stvoriti sustav sjene s biljkama oslonjenim na jednostavnu žicu ili uže koje samo pričvrstite na malim udaljenostima od balkonske ograde do krova.

Ovisno o veličini ovih konstrukcija, ali i mjestu na koje ćete ih postaviti, možete kombinirati ekonomične materijale kao što su drvo, trska, užad, žica ili žičane mreže, stvarajući sustave potpore za penjače koji se praktički neće razlikovati od skupe drvene rešetke.

image
STORM MASTER/

Odabir obloge koje ćete koristiti je stvar izbora, u svim trgovinama sa željeznom galanterijom i alatima postoji veliki izbor metalnih nosača, postolja, uglova i kuka po pristupačnim cijenama.

Žičana mreža je najpraktičniji način za vrlo velike konstrukcije poput ove, npr. za izgradnju luka koji želite prekriti penjačicama, ali i za problematična mjesta koja samo želite sakriti biljkama, kao na primjer, odvodni oluci, vodovodne cijevi i slično.

Samo ćete morati rešetki dati željeni oblik i poduprijeti je izravno na tlu (pomoću cementa) ili na zidove ili bilo koju drugu fiksnu točku, a zatim posaditi odgovarajuće biljke točno tamo gdje želite da se uhvati kako bi rešetka bila pokrivena što je prije moguće.

image
SOULOUPOSETO/

Najekonomičnije rješenje za stvaranje tako male potporne mreže za penjanje je ono koje možete napraviti sami od običnih metalnih vješalica. Ideja je da s žicom stvorite vrlo čvrstu i izdržljivu mrežu u dimenzijama koje želite.

U nastavku pogledajte još neke primjere.

image
JACQUESPALUT/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
image
ADIAMA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
image
IGAGURI_1/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
image
ETKA45/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
image
JAMES MAHAN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
image
AKE DYNAMIC/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
image
MAUDANROS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
image
BEEKEEPX/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
image
OREST LYZHECHKA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
image
MANYAKOTIC/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:22