Detaljan popis

Posadite ih jednom i cvat će sljedećih 10 godina: Ove biljke ne zahtijevaju posebnu njegu

Origano

 /SHUTTERSTOCK

Volite biljke ali niste baš dobri u njezi održavanju istih? Ne brinite, može se to srediti. Naime, postoji lista biljki koje je lako uzgajati bez pesticida i koje ne zahtijevaju posebnu njegu. Evo popisa!

1. Lavanda

Ako imate suhu i sunčanu parcelu, posadite lavandu. Preporučuje se sadnja sadnice s korijenom, ali možete pokušati i sa sjemenkama lavande. Izuzetno se lako održava, cvate cijelo ljeto, a osim lijepog cvijeta, list se može koristiti kao repelent za insekte i za osvježenje garderobe.

image

Lavanda

OLGA BUNGOVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. Peršin

Postoji nekoliko vrsta peršina, među kojima je onaj s jakim korijenom i onaj koji daje puno listova. Koji god posadite, nećete pogriješiti. Ova višegodišnja biljka voli sunce i propusno tlo, ali je potrebno redovito ju zalijevati. Jedan od najboljih antioksidansa preporučuje se u svakodnevnoj prehrani. Jedite ga svježeg, u juhama, varivima, salatama... Jednom posađen, peršin će godinama rasti u vašem dvorištu.

image

Peršin

/SHUTTERSTOCK

3. Origano

Također voli sunce i dobro drenirano tlo. Ali osim te, ne treba mu nikakva druga njega. Cvast će i rasti i privući pčele u vaše dvorište. Iako ne miriše na origano iz vrećice, na što smo navikli, izuzetno je aromatičan, ukusan i zdrav. Od njega možete kuhati čaj, stavljati je u posude, brati je kao ukrasnu biljku i staviti u vazu, jer ima divne cvjetove. Origano je jedan od najboljih antioksidansa i koristi se kao prirodni antibiotik.

image

Origano

/SHUTTERSTOCK

4. Vlasac

Bilo da ga sadite kao korjenastu biljku ili kao sjeme, vlasac će se vrlo brzo "primiti" i udomaćiti u vašem vrtu. Bere se 60 dana nakon sjetve, oštrim škarama. Koristi se kao salata, dodatak jelima i sl. Izuzetno je zdrav, a okusom podsjeća na mladi češnjak. Kada vlasac odlučite pustiti da raste sam, nagradit će vas sitnim ljubičastim, okruglim, cvjetnim glavicama. Mnogi smatraju da je ovo najljepši cvijet u vrtu.

5. Ružmarin

Nema zahvalnije biljke od ružmarina. Ostavite mu dovoljno mjesta u dvorištu i rasti će i bujati "kao iz vode". Vodite računa o redovitoj rezidbi i formiranju grmova. Kažu da potiče kreativnost pa se preporučuje u uredskom prostoru. Mirisom podsjeća na tamjan, pa ga vjernici rado beru i njime kite svoje kuće. Jednom kada ga dodate krumpiru, više ga nećete moći prestati koristiti. U maslinovo ulje dodajte dvije-tri grančice ružmarina i upotrijebite za salatu. Okus je nevjerojatan. Pčele obožavaju cvijet ružmarina i on će biti ponos vašeg vrta.

image

Ružmarin

DARKO TOMAS/CROPIX

6. Kadulja

Kadulja je biljka koja zahtijeva pažnju. Ne voli jako suho tlo, ali ne podnosi previše vode. Pazite kako ju režete, da se ne osuši. Ako imate ginekoloških ili stomatoloških problema, preporučuje se ispiranje čajem od kadulje. Ovo je biljka koju morate imati u vrtu, pogotovo kada vidite prekrasno cvijeće koje će podariti.

7. Matičnjak

Aromatični cvijet koji svakako vrijedi posaditi. Poznato je da čaj od matičnjaka smiruje živce, što ćete osjetiti čim pomirišete ovu divnu biljku. Pčele vole matičnu mliječ, a ona se širi poput korova u vrtu. Jednom posađene, orlovi nokti godinama rastu u vašem dvorištu, samo pazite da se ne rašire previše.

8. Kamilica

Ima li jednostavnijeg i ljepšeg cvijeta od kamilice. Ona je simbol čistoće i zdravlja. Mnoge podsjeća na djetinjstvo, baš zbog čaja koji smo pili. Izuzetno se lako uzgaja i svaki vrt mora imati ovu divnu biljku, prenosi Krstarica.

image

Kamilica

IVANA NOBILO/CROPIX

9. Majčina dušica

Majčina dušica ne voli previše brižne vrtlare. Što manje pazite na ovu biljku, to bolje raste. Odlična je u čaju, ali i savršena kao dodatak mesnim jelima. Nezamjenjivo!

image

Majčina dušica

BERISLAVA PICEK/CROPIX

10. Paprena metvica

Slično matičnjaku, menta će se u tren oka raširiti vašim dvorištem. Savjet iskusnih vrtlara je da je posadite u posebnu posudu, žardinjeru ili kantu. Super je jer zahtjeva minimum njege, a daje puno. Osim za čaj, menta je idealna za pripremu ledenog čaja ili soka tijekom ljetnih mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 13:01