UOČENI ZNAKOVI

Pepelnica je počela napadati jabuke u našim voćnjacima. Držite je pod kontrolom uz pomoć češnjaka

 /SHUTTERSTOCK

U voćnjacima jabuka vidljivi su simptomi pepelnice, Podosphaera leucotricha. Iako kiša usporava njen razvoj, česte smjene toplog i vlažnog vremena idealne su za napredak ove bolesti, obavještavaju na portalu Agroklub.

Najgore su dnevne temperature od 20 do 25 stupnjeva i kad je prethodni dan ili ujutro padala kiša, nakon koje je došlo do dužih razdoblja sunčanog vremena. Idared je sorta koja je među najosjetljivijim na pepelnicu, a najviše je i zastupljena u našim voćnjacima. Do zaraze može doći već tijekom bubrenja pupova. Micelij gljive prezimljava u pupoljcima i može zaraziti cvijet, pupoljak, mlado lišće, pa i plodove u slučaju jake infekcije.cPupoljci se ne otvaraju, a ako se i otvore, dolazi do sušenja cvjetova. Mlado lišće je uže i uvija se, postaje pepeljasto sive boje jer je prekrivena konidijama gljivice, a nakon kratkog perioda postaje smeđe, suši se i na kraju, otpada, piše Agroklub.

Nadalje navode kako je glavna supstanca u borbi protiv bolesti sumpor. Postoji više preparata

sa sumporom, kao aktivnom tvari, ali tretmani se ne bi trebali obavljati ako su temperature više od 25 stupnjeva, zbog moguće fitotoksičnosti. I preparati na bazi penkonazola, boskalida i piraklostrobina, pokazali su dobre rezultate u suzbijanju, a mogu se koristiti zajedno sa sredstvima protiv čađave krastavosti.

Od sredstava koja nisu pesticidi najbolji način borbe ostvaruje se upotrebom češnjaka koji također sadrži sumpor. Dvije do tri litre vode u kojoj je dan ili dva stajao samljeveni češnjak (tri do četiri glavice), sipa se u prskalicu od 10 litara. Nedostatak je što bi trebalo češće prskati, ali su rezultati zadovoljavajući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 15:08