prednosti i nedostaci

Ovo voće mnogi su obožavali kao djeca: ukusno je, ublažava anemiju i ima hrpu vitamina, ali dijabetičari ga trebaju izbjegavati

 /SHUTTERSTOCK

Dud, dudinja ili murva (Morus), je rod listopadnog drveća ili grmlja srednje visine, od 6 do 15 metara, rasprostranjen u svim umjerenim i suptropskim područjima sjeverne polulopte, osim Europe, u kojoj su njegovi predstavnici unesene vrste. U Europi su najčešće bijeli dud (Morus alba), crveni dud (Morus rubra) i crni dud (Morus nigra).

Mnogi su kao mali voljeli brati dudove s obližnjeg stabla ili se njima gađati. Na internetu se često može pročitati da njezine bobice djeluju protuupalno i pomažu kod prehlade, liječe zatvor i dijabetes, a sok od duda može ukloniti otrove iz ugriza. Što je od toga istina, a što pretjerivanje, otkriva ruska Gazeta.

Dud je voće koje uglavnom raste u Kini, centralnoj Aziji, Rusiji, a opstaje i u Srbiji. Bobice duda su male, dosežu 2 do 3 cm duljine i izgledaju kao velike duguljaste kupine. Plodovi bijelog duda su bez mirisa i slatkog okusa, s okusom karamele i meda. Mogu imati zelenkastu, žućkastu ili ružičastu nijansu. Plodovi crnog duda imaju ugodan miris i sladak okus s izraženom kiselinom.

Dud se jede svjež i od njega se rade kompoti, čajevi i džemovi. Također se suše i zamrzavaju, dodaju u deserte i čajeve. Također se koriste za fermentaciju vina, izradu tinktura i votke. Dud se lako drobi i brzo kvari pa se ne preporuča transport na velike udaljenosti. Dud ima I bogat kemijski sastav: plodovi sadrže željezo, kalij, kalcij, silicij, mangan, kao i vitamine A, C, K i vitamine B, uključujući folnu kiselinu. Također, plodovi duda sadrže dosta šećera (do 20% ukupne mase) i ugljikohidrata - oko 88%, te vrlo malo vlakana i dijetalnih vlakana. Zbog visokog udjela šećera dijabetičari trebaju obratiti pozornost.

Pretpostavlja se da flavonoidi sadržani u lišću i kori imaju povoljan učinak na kognitivne (odnosno kognitivne) funkcije ljudskog mozga, ali to nije znanstveno dokazano. Sok od duda, prema nekim stručnjacima, koristan je za gastrointestinalne probleme, prenosi Espreso.

Dud se preporučuje osobama koje imaju anemiju zbog nedostatka željeza. Konzumiranje dudova općenito je sigurno sve dok se jedu umjereno. Osobe s kroničnim bolestima, posebice onima koje se odnose na gastrointestinalni trakt i kardiovaskularni sustav, trebaju se posavjetovati s liječnikom prije konzumiranja dudova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2024 10:18