OTKRIJTE ISTINU

Ovo je metoda s kojom ćete doznati je li voće u supermarketu GMO ili ne. Tajna je samo u jednom broju

 BALONCICI/GETTY IMAGES

Ako vas muči je li voće iz uvoza koje kupujete u supermarketu genetski modificirano ili ne, postoji vrlo jednostavan način da to doznate. Naime, na svakom komadu voća nalazi se mala naljepnica, koja među ostalim sadrži određeni broj. To je tzv. PLU kod (skraćenica od Price Look Up). On služi kako bi se lakše odredilo kojoj skupini namirnica pripada, ali također otkriva i na koji je način voćka uzgojena.

image
JARVELL JARDEY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Naime, ako PLU ima četiri znamenke, riječ je o voćki koja je uzgojena na klasičan način, uz korištenje uobičajenih pesticida. Ta brojka otkriva samo o kojem je voću riječ. Primjerice, ako obratite pažnju, otkrit ćete da sve banane imaju PLU 4011.

U slučaju da PLU ima pet znamenki, a prva od njih je broj 8, znači da je riječ o genetski modificiranom voću. Primjerice, takva banana imat će naljepnicu s brojem 84011. S druge strane, ako PLU ima pet znamenki, a prva je broj 9, znači da je riječ o organski uzgojenom voću. U slučaju banane, organski PLU bi glasio 94011.

Valja napomenuti da ovakav način označavanja nije obavezan po zakonu, no mnogi ga proizvođači koriste, pogotovo oni prodaju organski uzgojeno voće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 19:38