UREĐENJE OKUĆNICE

Ovih šest biljaka podiže dojam, ali predstavlja opasnost: uništava asfaltirane puteve, vodovodne cijevi u zemlji...

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Ponekad smo toliko zaokupljeni očekivanjem mirisnog cvijeća ili debelog hlada novog stabla u dvorištu, da u trenutku kupnje određene biljke uopće ne razmišljamo o tome koliko može narasti i raširiti se. Teško je povjerovati da ta mala divna sadnica svojim rastom može nanijeti štetu, ali... Neki bi grmovi mogli narasti dovoljno visoko da smetaju klima uređajima na prozorima, olucima, pa čak i električnim vodovima, neka stabla imaju korijenski sustav koji raste toliko ekstenzivno da pogoršava pukotine u temeljima i kanalizacijskim cijevima, a neke se biljke tako brzo šire da bi bilo teško pratiti njihovo orezivanje prije nego prekriju pola kuće i stvore pogodno tlo za plijesan. Ako želimo izbjeći trošak za saniranje strukturalnih i drugih vrsta oštećenja, moramo znati što točno uzgajamo. Evo što treba izbjegavati.

Tuja

image

Tuja

/SHUTTERSTOCK

Tuja (Arborvitae) je zimzeleno ukrasno drvo pogodno za formiranje visokih živica, međutim određene vrste rastu i do metar godišnje, dok ne dostignu najveću visinu - između 12 i 18 metara. Njihov uski stupasti oblik može zavarati; ako se redovito ne orezuju, ove zimzelene biljke mogu se raširiti mnogo šire od očekivanog i rasti ravno do krova i krovnih oluka. Dok to čine, njihove krute grane i iglice grebu i oštećuju obloge kuće dok stvaraju okruženje za rast i širenje gljivica, piše House Digest. Arborvitae i slični također imaju tendenciju da rastu ravno u strehe i sustave oluka. Nema sumnje da tuja podiže dojam vaše okućnice, no kako bi se izbjeglo potencijalno oštećenje, postoje dvije opcije. Prva, posadite ih tri do četiri metra dalje od temelja i daleko od električnih vodova.

Bambus

Je li lijepo? Da. Egzotično? Da. A opasno? Da!

Bambus se smatra štetnim invazivnim korovom, a jedna američka studija iz 2019. godine ističe kako može rasti brzinom od 2,5 centimetara na sat! To se može činiti nezamislivim, ali mnogi se su zbog otežanog "upravljanja" bambusa pored svoje kuće suočili s problemima. To je zato jer se podzemni dio biljke, rizom, može protegnuti u pukotine, gdje se širi i uzrokuje štete na temeljima i vodovodu. Umjesto da ga posadite vani, bolji bi način bio držati malu sobnu biljku kako biste, prema Feng shuiju, potaknuli sreću.

Indijski jorgovan

image

Indijski jorgovan

/SHUTTERSTOCK

Iako donosi intenzivne boje, indijski jorgovan ima tendenciju narasti više nego očekuje pa biste se vrlo brzo mogli pronaći pred "zvjerskim primjerkom" koji se nadvija nad krovom i prijeti da će začepiti oluke svojim lišćem, ocvalim cvjetovima i ljuskama. Svi ti elementi stvaraju nered pa ga je preporučljivo posaditi dalje od asfaltiranog parkinga, pločnika i slično.

Japanski dvornik

Zamislite invazivni korov koji naraste više od tri metra u visinu i 20-ak metara u širinu. Da, dobro ste pročitali. Japanski dvornik je porijeklom iz Azije, a Europu i Ameriku prenesen je krajem 19. stoljeća te se uzgajao radi sprečavanja erozije tla, a kasnije i kao dekorativna biljka. Međutim, zbog širenja sečesto iskopavao i bacao duž puteva, a njezini su rizomi toliko snažni da mogu uništiti beton, spomenike, betonske ograde, brane, nasipe. Zbog nje pucaju vodovodne cijevi i druge instalacije položene u zemlju.

Bršljan

image

Bršljan

/SHUTTERSTOCK

Bršljanom obrasli zid kuće možda izgleda romantično, mišljenja stručnjaka o uzgoj bršljana i njegovo širenje po kući se razilaze. Neki tvrde da je poželjno imati bršljan na kući kako bi se smanjila apsorpcija topline, dok drugi upozoravaju kako je teško biljku držati pod kontrolom pa, probijajući se kroz pukotine i krovove, može preuzeti cijelu strukturu koja tada može postati privlačna i životinjama.

Hrast

Moćan je jedan doista jedan zahvalan pridjev za opisivanje hrastova. Oni stoje jako visoko - određene sorte i do 30-ak metara, njihove su grane guste i silno jake, a potencijalno mogu uzrokovati veliku štetu vašoj kući. Za kraj jedna zanimljivost: jeste li znali da hrastovi stabla koja najčešće pogađaju munje? House Digest piše kako električna energija iz munje može putovati kroz korijenski sustav stabla koji vodi ravno do vaših vodovodnih cijevi i možda sve do kutije s osiguračima i upravljačke ploče. Stoga, prilikom sadnje hrasta u svojem dvorištu držite se podalje od kuće i električnih vodova. Najsigurnije ga je saditi šest metara od doma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2024 07:43