PRIRODNI PARFEM

Ovih pet biljaka mirišu u domu intenzivnije nego vani

 DIANAZH/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Svatko voli mirisan dom, a to se može postići na razne načine: mirisnim štapićima, dezodoransima za interijere ili pravilnim odabirom mirisnih biljaka. Za one kojima su prirodni mirisi najdraži, izdvojili smo pet biljaka koje u domu mirišu intenzivnije nego vani. Evo naših prijedloga:

image
VIOLKA08/GETTY IMAGES

ENGLESKA LAVANDA

Iako postoji nekoliko vrsta koje možete izabrati, engleska lavanda jedna je od aromatičnijih sorti. Bitno je da joj osigurate mnogo sunčeve svjetlosti i dobar protok zraka. Posadite je u veću posudu i prihranjujte jednom mjesečno.

MATIČNJAK

Matičnjak je grmolika, višegodišnja zeljasta biljka iz porodice metvice. Ako njezine listove protrljate prstima, osjetit ćete fini miris sličan limunu. Osim svojih aromatičnih svojstava, matičnjak je izuzetno koristan kao začin, jer njegove listove možete koristiti u pripremi brojnih jela. Također, možete napraviti čaj koji pozitivno djeluje na raspoloženje i poboljšava san. Kao sobna biljka, matičnjak je vrlo jednostavan za uzgoj. Najbolje ga je postaviti na prozorsku policu koja prima do pet sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno.

JASMIN

Slatki miris bijelog jasmina osjetit ćete čim otvorite ulazna vrata doma. Stavite ga na sunčano mjesto i pazite na redovito zalijevanje jer voli vlagu. Lijepo izgleda u loncu ili visećoj košari, a dobro je dodati mu rešetku ili elastičnu granu oko koje se može ovijati.

image
MARUSHKA VOLKOVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

GARDENIJA

Gardenija je prekrasna biljka, ali možda nije najbolji izbor za početnike, jer zna biti zahtjevna. Potrebna joj je jaka, ali neizravna svjetlost i temperature iznad 15 stupnjeva cijelo vrijeme. Preferira kiselo tlo, dvotjedno hranjenje i stalno vlažnu podlogu za uzgoj.

STABLA CITRUSA

Limun, limeta, naranča i druge biljke agruma mogu dodati voćne mirise vašem domu. Pretvoreni u minijaturna stabla, agrumi trebaju sunce i toplinu kako bi stvorili cvjetove koji mirišu poput njihovog voća. Redovito ih dobro zalijevajte i hranite višenamjenskim gnojivima u proljeće i ljeto. Iako biljke citrusa možete uzgajati iz sjemena, naš je savjet da kupite sadnicu. Naime, ako ih uzgajate iz sjemena, morat ćete pričekati oko šest godina da dovoljno sazriju da procvjetaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 06:38