Čudesan lijek prirode

Ove sjemenke na prirodan način poboljšavaju sve! Da ih redovito jedete pucali bi od zdravlja

 ENGIN AKYURT /UNSPLASH/

U svijetu postoji oko 150 vrsta bundeva, tikvi i tikvica uz mnogo više varijeteta svih oblika, boja i veličina. No, u našim je krajevima obična bundeva udomaćena već stoljećima.

Obična bundeva u nekim se krajevima zove i misirača. To je vrlo velika bundeva narebranog ploda i narančaste boje koja se uzgaja za prehranu (najčešće bučnice i variva), kao ishrana za stoku i kao sirovina za bučino ulje ili koštice, piše Ivan Juratek.

Za uzgoj je idealno rahlo i lako tlo koje je bogato humusom i ostalim hranjivim tvarima. Kiselost, odnosno ph vrijednost tla trebala bi iznositi od 6,5 do 7,5. Mogu se saditi i u teža tla, ali prije toga ga je potrebno pognojiti stajskim ili drugim organskim gnojivom.

Mogu se uzgajati kao presadnice ili sijati direktno u zemlju. Tikve i bundeve dobro je posaditi uz kraj vrta kako bujnim rastom ne bi smetale drugom povrću.

image
CHARLESDELUVIO /UNSPLASH/

ČUVANJE NAKON BERBE

Preporučljivo je zrele bundeve nakon berbe ostaviti nekoliko dana na osunčanom mjestu kako bi se osušile i kako bi im koža otvrdnula. U slučaju lošeg vremena možete ih ostaviti u stakleniku, zimskom vrtu ili sličnoj zatvorenoj prostoriji. Ako postoji opasnost od mraza, obavezno ih treba unijeti u zatvoren prostor i tada se čuvaju na kartonu, slojevima novinskog papira ili drvu. Nije dobro čuvati ih na betonu, kamenu i drugim hladnijim površinama.

image
NICK COLLINS /UNSPLASH/

NUTRITIVNE VRIJEDNOSTI

Sjemenke bundeve bogat su izvor magnezija, kalcija, kalija, željeza, cinka i vitamina K. Sjemenke bundeve izvrstan su izbor za međuobrok jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su tijelu neophodne za održavanje zdravlja srca i regulaciju krvni tlak.

Otkrijte iznenađujuće zdravstvene prednosti sjemenki bundeve i jedite ih umjesto nezdravih grickalica.

image
ENGIN AKYURT /UNSPLASH/

Učinkovite u borbi protiv raka

Istraživanje španjolskih znanstvenika pokazalo je da sjemenke bundeve sadrže spojeve koji se uspješno bore protiv stanica raka. Naime, učinkoviti su u borbi protiv raznih vrsta raka te djeluju protuupalno.

Istraživanje njemačkih znanstvenika zaključuje da žene u postmenopauzi koje svaki dan jedu sjemenke bundeve imaju 23% manji rizik od raka dojke. Sjemenke suncokreta pokazale su se jednako učinkovitima.

Zdravlje prostate

Ulje sjemenki bundeve koristi se za liječenje povećane prostate (hiperplazije). Ulje sadrži fitokemikalije i antioksidanse koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu i sprječavaju nastanak kancerogenih stanica.

image
ANSHU A /UNSPLASH/

Ublažavaju simptome menopauze

Tražite li prirodan način za poboljšanje raspoloženja ili ublažavanje simptoma menopauze, sjemenke bundeve odličan su izbor. Sjemenke reguliraju toplinske udare, glavobolje, smanjuju bolove u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promjena raspoloženja. Znanstvenici su dokazali da sjemenke bundeve povećavaju razinu dobrog (HDL) kolesterola i reguliraju razinu krvnog tlaka.

Smanjuju kolesterol

Istraživanja su pokazala da sjemenke bundeve mogu smanjiti razinu lošeg kolesterola za 13%, a razinu ukupnog kolesterola za 10%. Također će smanjiti rizik od krvnih ugrušaka, kardiovaskularnih bolesti, moždanog i srčanog udara.

Štite od dijabetesa

Sjemenke bundeve su bogate zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Znanstvenici su otkrili da su učinkoviti u regulaciji razine šećera u krvi i povećanju osjetljivosti organizma na inzulin. Brojni stručnjaci preporučuju sjemenke bundeve kao svakodnevnu hranu dijabetičarima.

image
ENGIN AKYURT /UNSPLASH/

Gubitak težine

Bogat su izvor vlakana i proteina, tvari ključnih za mršavljenje. Samo 30 g sjemenki bundeve ima oko 5 g proteina koji će vas dulje držati sitima. Međutim, konzumirajte ih umjereno jer šalica sjemenki sadrži oko 285 kalorija.

Popravljaju raspoloženje

Izvrsni su za fizičko i mentalno zdravlje. Znanstvenici su otkrili da sjemenke bundeve pokazuju izvrsne rezultate u smanjenju simptoma depresije. Izvrsni su za smanjenje razine stresa i tjeskobe. Jedna je studija pokazala da oni povećavaju želju za seksom.

Ublažavaju artritis

Znanstvenici su otkrili da sjemenke bundeve imaju protuupalni učinak koji ublažava simptome artritisa. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30 g sjemenki bundeve kako biste ublažili simptome artritisa.

Sprječavaju nastanak osteoporoze

Osobe koje imaju manjak cinka trebale bi razmisliti o tome da počnu grickati sjemenke bundeve. Izvrstan su izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šalice sjemenki bundeve sadrži čak 17% preporučene dnevne vrijednosti cinka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 18:53