neka bude šareno

Ove jeseni unesite u svoje domove i malo boje uz pomoć ovih divnih cvjetova

 Unsplash
Za razliku od zlatnog doba 1970 -ih, vrste koje su trenutno u modi gotovo su isključivo vrste lišća

Budući da je prodaja biljaka skočila i do 500% samo u prvom zatvaranju, možemo slobodno reći da su se sobne biljke vratile u velikom stilu. Ipak, za razliku od zlatnog doba 1970 -ih, vrste koje su trenutno u modi gotovo su isključivo vrste lišća. Zapravo, osim sveprisutne orhideje, teško je pronaći bilo koju cvjetnu vrstu u prodaji ili u objavama Instagramovih „biljaka-fluencera“.

Iako je istina da mnoge stare cvjetnice, od minijaturnih ruža i krizantema do ružičastih begonija, imaju dašak heklanih stolnjaka, postoji obitelj zanemarenih cvjetnica koje su savršene za moderne interijere. Predstavljamo vam: Gesneriaceae.

Ako možete odabrati samo jednu, odaberite Deinostigma tamiana, što je novi, znanstveni naziv za ono što smo nekada zvali chirita ili u prijevodu vijetnamska ljubičica. Ova prekrasna vrsta iz džungli Vijetnama i južne Kine proizvodi naizgled neprestanu pokretnu traku od nježnih bijelih cvjetova s ​​obojenim ljubičastim grlom, visoko podignutih na vitkim stabljikama. Sve dok čuvate da njihove rozete zelenog lišća ne budu previše navodnjene - što one stvarno mrze – ostalo sve lako opraštaju i mogu se uzgajati baš kao i njihovi bliski rođaci, afričke ljubičice, Saintpaulia.

Kad smo već kod toga, parodija je da su ove biljke, koje su krasile gotovo sva predgrađe u Londonu, tako očajno pale u zaborav. Čak i masovne, šarene mutacije Saintpaulia koje su iznenada došle na tržište 1980 -ih nisu puno pomogle. No, ako pregledate kataloge, ima mnogo čudesnih patuljastih sorti s mnogo podcijenjenim, elegantnijim cvjetovima koji izgledaju kao nešto iz čarobne šume.

Saintpaulia 'Chantaspring' koja je još jedna vrsta mini ljubičica, sa svojim sitnim, blijedožutim cvjetovima i šiljastim, tamnozelenim lišćem je također nešto što trebat uzeti u razmatranje ako želite malo cvjetova i boje na svojim policama. Ako želite nešto upečatljivije, ‘Pixie Blue’ ima najupečatljivije cvjetove kraljevsko plave boje koji izgledaju kao da su od svile. Oboje su rijetki primjeri cvjetnica koje će pouzdano cvjetati u terarijima, a ostati će dovoljno malene da ih nikada ne prerastu.

Na kraju, toplo preporučujemo odlazak na internet kako biste pronašli biljku Episcia cupreata ili jednostavno Epscija, koja stvara ravnu podlogu od lišća koje izgleda kao da je vezeno metalnim koncem. Širi se u svim smjerovima koji proizvode mini biljke, izgledaju nevjerojatno viseći iz posuda postavljenih visoko na postoljima ili u visećim košarama na sjenovitim mjestima. Svijetlocrveno cvijeće koje cvjeta na vrhu svih ovih atributa čini ih gotovo nevjerojatno lijepima. Zapanjujuće je pomisliti da ih je danas tako teško pronaći, unatoč tome što su bili popularni prije samo nekoliko desetljeća. Usudite se ove jeseni isprobati sve i obećavamo vam da ćete nam se zahvaliti u sljedećim mjesecima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 22:02