dobre metode

Ovaj vrtni trik star je preko 100 godina: naše prabake imale su najljepše i najzdravije cvijeće i povrće, a evo i zašto

 /SHUTTERSTOCK

Vrijeme sjetve i sadnje pojedinih povrtnih kultura već je počelo, a prava sezona tek dolazi. Da bi biljke što zdravije krenule u rast, stari su vrtlari koristili biljne kupke. Vjerovalo se da sve krupnije i tvrđe sjemenke treba omekšati kako bi bolje klijale i imale ljepše cvjetove ili ukusnije plodove, piše Andrea Kern u knjizi "Vrtlarski trikovi iz davnina", prenosi agroklub.rs.

Sjeme lukovice omekšalo se u otopini vode i balege, grašak, bob i rotkvica u izvorskoj vodi, artičoke u otopini vode i šećera ili meda. Ako je sjeme staro, oživjet će se namakanjem u procijeđenu vodu iz dizanog kruha čiji mikroorganizmi potiču klijanje odvajajući bolesne dijelove klice od ovojnice sjemena, a ujedno ga hrane i štite od gljivica u tlo.

Prema zapisima, već prije 2000 godina rimski povrtlari kupali su sjemenke krastavaca, bundeva, lubenica i drugih biljaka iz porodice Cucurbitaceae u sirutki ili mlijeku.

Mahunarke kao što su grašak, bob, leća, bob i slično najbolje je namakati u čaju od kamilice barem sat vremena prije sjetve. Potrebno je skuhati dvije žličice suhih cvjetova u jednoj šalici i ostaviti da odstoji 10 do 12 sati.

Valerijana potiče rast korijena i "grije", rekli su stari. Luk, poriluk, rajčica, paprika, peruanske jagode i ljetno cvijeće vole ovu biljnu kupku. Višesatna kupka u ekstraktu cvijeta valerijane pomoći će vrstama osjetljivim na hladnoću poput krastavaca i tikvica da niknu i po nepovoljnom vremenu.

Različite vrste gljiva mogu uništiti mlade biljke, posjeći im stabljike ili razgraditi korijenje. Hren ili češnjak zaštitit će vas od bolesti "crne noge" ili odumiranja biljaka. Prema receptu iz knjige, 100 do 150 g svake vrste narežite što sitnije i prelijte kašu mlakom prokuhanom vodom ili kišnicom. Nakon sat-dva procijediti. Ova kupka je dobra za rajčicu, krastavce i cinije, neven i lisicu. Budite oprezni, sjemenke mahunarki i kupusa ne vole ovu kupku.

Uvarak od preslice također će ojačati biljke. Bogat je silicijskom kiselinom, jača biljku koja postaje otpornija na gljivice. Posebno se preporučuje u nju uroniti gomolje krumpira.

Časne sestre iz benediktinskog samostana u Fuldi u Njemačkoj osmislile su biljni čaj po engleskom receptu koji sadrži cvjetove valerijane, stolisnika, maslačka, korabice, kamilice i hrastove kore. Nazvali su ga humofix. Istraživanja su pokazala da stolisnik i kamilica sprječavaju razvoj bakterija i gljivica, a ostali sastojci potiču razvoj korisnih mikroorganizama, čine sjemensku ovojnicu propusnom, pospješuju rast korijena i pomažu u otpornosti sadnica, prenosi Espreso.

Ovu otopinu posebno vole kelj i hren čije sjemenke u njoj treba ostaviti 15 minuta. Rotkvicu i rotkvicu držite 30 minuta, luk, rajčicu, salatu, ciklu, peršin, papriku, blitvu, poriluk, endiviju, komorač, kopar i radič 60 minuta, a mrkvu i celer 90 minuta.

Nakon određenog vremena stajanja u kupki uklonite sjemenke koje isplivaju na površinu jer su oštećene i loše. Nakon toga mokre sjemenke raširite na kuhinjsku krpu ili papirnati ubrus da se osuše i isti dan posijajte jer je klijanje već počelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 09:49