laka ušteda

Ovaj trik, koji ne košta ništa, čini sadnju velikih sobnih biljaka iznimno jednostavnom

 Unsplash
Prevelike posude biljkama daju više prostora nego što im je potrebno i uzrokuju da troše previše energije puneći zemlju korijenjem

Ponekad se zaljubite u posude za biljke koje ne odgovaraju vašim potrebama. Događa se! Premale posude nisu pogodne za vaše biljke jer im ne daju prostora za normalan razvoj korijena. Prevelike posude mogu biljkama dati više prostora nego što im je potrebno i uzrokovati da troše previše energije puneći zemlju korijenjem, umjesto da daju izdanke u zrak. No čak i ako je vaša divovska posuda odgovarajuće veličine za vašu (također divovsku) biljku, ona predstavlja nekoliko drugih prepreka. Škakljiva stvar kod velikih i iznimno velikih posuda je to što u njih mogu stati vreće i vreće zemlje. Ne samo da to čini vaše posude iznimno teškim, već je i skupo staviti toliko zemlje u posudu. S vremenom se tlo stisne i prije nego što to shvatite, vrijeme je da dodate još jednu vrećicu.

image
Unsplash

No, evo jedne tajne koju smo pronašli: S velikim i iznimno velikim spremnicima moguće je napuniti donju trećinu - ponekad čak i polovicu – drugim punilom prije dodavanja zemlje. Rješenje pomaže smanjiti opterećenje i vaše troškove.

Što se tiče punila, želite pronaći nešto lagano i što neće upiti vodu. Dobre vijesti? Postoji nekoliko potpuno lakih materijala koji se lako nalaze i koji odlično funkciniraju. Evo što trebate tražiti.

Posude za sadnju

Budući da namjeravate posaditi biljku u novu veliku posudu, velika je vjerojatnost da imate manje plastične posude za sadnju koje vam sada samo smetaju. To su oni spremnici u kojima biljke dolaze iz rasadnika. Dolaze u različitim oblicima i veličinama, a kad se okrenu naopako mogu zauzeti značajnu količinu prostora.

image
Unsplash

Ovisno o veličini posude koju pokušavate napuniti, možda ćete htjeti jedan ili više slojeva. Jednostavno složite posude izvan središta ili ih zgnječite jedan u drugi kako biste zauzeli više prostora.

Plastične boce ili spremnici

Korištenje bilo koje vrste plastične boce izvrsno je rješenje za popunjavanje prostora u velikoj posudi. Razmislite o svim opcijama! Od boca za mlijeko do onih od gaziranog pića ili čaša za piće i svega između toga, postoji mnoštvo opcija kojima je super lako pristupiti (a vjerojatno ih ionako već bacate u reciklažu). Isperite sve ovo deterdžentom i vodom kako ne biste privukli nametnike.

image
Unsplash

Polomljene posude od terakote ili plastike

Ako ste se pitali što učiniti sa slomljenim ili neupotrebljivim napuknutim posudama, ovo je vaša prilika da ih ponovno iskoristite.

Ako su posude prevelike, uzmite zaštitne naočale i čekić te ih razbijte. Iako će terakota upiti malo vode, to nije dovoljno da izazove probleme za vas ili vaše biljke.

Kikiriki

Nažalost, nisu sva pakiranja za kikiriki biorazgradiva; na sreću, oni koji nisu biorazgradivi odlično se snalaze u zauzimanju mjesta u posudama pa ih, ako ih imate, možete staviti unutra. Možete ih staviti u vreću za smeće ili praznu vrećicu za zemlju kako se ne bi odvojili u spremniku - korisno ako odlučite presaditi i ne želite da se rasprostru po cijelom prostoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 23:59