Divan jasmin

Ova lijepa i mirisna biljka ispušta slastan miris u domu i vrtu kojem je teško odoljeti

 DIANAZH/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Kako uzgajati i njegovati ovu lijepu tropsku biljku bijelih ili ružičastih cvjetova donosimo u nastavku

Malo je biljaka tako lijepih ili mirisnih kao jasmin. Mogu se saditi na otvorenom kao grmovi ili penjačice ili unutra kao lijepe, aromatične sobne biljke. Ovdje je sve što trebate znati za uzgoj jasmina.

NJEGA BILJAKA

Bez obzira na to uzgajate li jasmin na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, održavajte tlo ravnomjerno vlažnim, ali ne mokrim. Biljke hranite gnojivom svakih nekoliko tjedana tijekom proljeća i ljeta kako biste pospješili rast.

Ako biljka pretjerano raste i želite je obuzdati, obrežite je u proljeće nakon što biljka procvjeta. Također je dobra ideja orezati starije grane u ovom trenutku.

BRZI SAVJET: Biljku možete orezati u bilo koje doba godine kako biste joj pomogli da postane grmolika i puna, a ne visoka.

image
KATERINASERGEEVNA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

NAJBOLJI UVJETI ZA UZGOJ JASMINA

Za sadnju jasmina na otvorenom odaberite mjesto s puno sunca do djelomične hladovine i s dobro dreniranim tlom. Jasmin možete uzgajati kao grm ako ga orezujete. Također, trebate osigurati neku vrstu potpore za njezin rast, poput rešetke, ograde ili kolčića. Biljka može narasti do dva metra u jednoj godini.

Za uzgoj jasmina kao sobne biljke odaberite mjesto s puno jarke, neizravne svjetlosti, kao što je nekoliko metara od sunčanog prozora s južnom ili zapadnom ekspozicijom. Ove biljke također imaju koristi od povećane vlažnosti. Držite ih u prostoriji s drugim biljkama koje vole vlagu i uključite ovlaživač zraka ili ih grupirajte zajedno s nekoliko drugih sobnih biljaka kako biste stvorili vlažnu mikroklimu.

image
LYNNEBECLU/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

VRSTE JASMINA

Postoji nekoliko različitih vrsta biljaka jasmina, omiljenih zbog svojih sitnih cvjetova i prepoznatljivog mirisa. Zimski jasmin sa žutim cvjetovima je, na primjer, prikladniji za uzgoj na otvorenom zbog veće veličine i manje mirisa, dok bijeli zimski jasmin ima miris. Međutim, mnoge se sorte mogu uzgajati u zatvorenom prostoru kao sobne biljke ili na otvorenom u posudama ili u zemlji.

BRZI SAVJET: Ovisno o sorti, biljke jasmina su otporne na zimu u zonama od 6 do 10. Prije sadnje provjerite svoju zonu uzgoja ili posadite jasmin u posudu ako ga želite prezimiti u zatvorenom prostoru.

image
FEM GUCLUTURK/INSTAGRAM @FEMGUCLUTURK/

KAKO RAZMNOŽITI JASMIN

Najjednostavniji način za razmnožavanje biljke jasmina je uzimanje reznica s vrhova stabljike. Trebat će vam zdrava, zrela biljka, oštar nož ili škare, male posude za biljke, pijesak, prozirna plastična vrećica i prah hormona za rast korijenja.

Odaberite zdravu stabljiku zrele biljke koju ćete koristiti kao reznicu. Odaberite onu s nekoliko listova i bez cvjetova (želite da reznica uloži svoju energiju u proizvodnju korijena i lišća, a ne u cvjetanje).

Napravite dijagonalni rez neposredno ispod čvora lista tako da vaš rez bude dugačak oko 15 cm. Odrežite donje listove s reznice, ostavljajući najmanje dva na vrhu.

Umočite donji dio reznice u prah hormona za korijenje, a zatim ga posadite u posudu napunjenu vlažnim pijeskom. Pokrijte sadnju prozirnom plastičnom vrećicom da zadrži vlagu.

Stavite reznicu na toplo mjesto u zatvorenom prostoru s jakim, neizravnim svjetlom. Održavajte pijesak ravnomjerno vlažnim, ali dobro dreniranim.

U roku od četiri tjedna trebali biste vidjeti novi rast. Presadite reznicu u posudu sa zemljom. Nakon što biljka pusti korijenje, može je posaditi u tlo na otvorenom.

image
DIANAZH/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

UOBIČAJENI PROBLEMI S JASMINOM

Biljke jasmina općenito nije potrebno održavati i nemaju mnogo problema, ali postoji nekoliko znakova na koje treba obratiti pozornost. Žuti listići, na primjer, mogu ukazivati na nedostatak plodnosti tla. Pripazite na uobičajene štetnike sobnih biljaka poput brašnastih stjenica na sobnom jasminu. Pazite na pamučne izrasline na stabljikama i ispod lišća i uklonite ih alkoholom.

Zimski jasmin posađen na otvorenom može biti meta grinja. Ako naiđete na te štetočine, odrežite stabljike do zemlje, zaraženi biljni materijal skupite u vrećicu i bacite ga u smeće. Pognojite biljke u proljeće kako biste pospješili ponovni rast.

KAKO NATJERATI JASMIN DA PROCVJETA

Zdrava biljka jasmina u pravim uvjetima trebala bi zimi cvjetati lijepim, mirisnim cvjetovima. Ako vaša biljka ne cvjeta, možda je kriv jedan od ovih problema.

Ako ste biljku gnojili redovito, moguće je da gnojivo s velikim udjelom dušika uzrokuje da biljka izraste više lišća umjesto cvjetova. Smanjite gnojidbu ili prijeđite na gnojivo s malo ili bez dušika.

Botanički naziv: Jasminum spp.

Uobičajeni naziv: jasmin, pravi jasmin, arapski jasmin, ružičasti jasmin, bijeli jasmin, zimski jasmin

Vrsta biljke: lozni grm

Odrasla veličina: do 5 metra visok kada se sadi na otvorenom

Izloženost suncu: Puno sunce do polusjene

Vrsta tla: vlažno, dobro drenirano tlo

pH tla: 4,9 - 8,3

Toksičnost: Netoksična

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:04