JESENSKI ZADATAK

Otpalo lišće pravo je blago za vaš vrt. Kad vidite za što se sve može koristiti, nikad ga više nećete baciti

 /SHUTTERSTOCK

Od duboke ljubičaste, preko raskošne crvene do tople zlatnožute, otpalo lišće u dvorištu slikovito označava promjenu godišnjih doba. I dok će ljubitelji jeseni uživati u pogledu na lišće nošeno na vjetru ili njegovo šuškanje pod nogama, mnogima će otpalo lišće zadati pravu glavobolju jer bi moglo uzrokovati začepljenje odvoda i žljebova. Međutim, otpalo lišće u dvorištu može biti pravo blago za vaš vrt, ako ga se dobro iskoristi. Evo šest ideja za početak ove jeseni...

Pomozite divljim životinjama

image
/SHUTTERSTOCK

Otpalo lišće pomaže u stvaranju i održavanju staništa koja koriste vrtnim pticama i divljim životinjama. Dok se lišće raspada ispod živica, grmlja ili stabala, ono obogaćuje tlo koje zauzvrat osigurava hranjive tvari koje korijenje uzima. To zatim poboljšava zdravlje i rast stabala, živice ili grmlja, a samim tim koristi pticama zbog boljeg gniježđenja. Također se lišće može sakupiti u jednom kutku, gdje ne puše vjetar, i tako osigurati stanište za ježeve.

Pomozite svom travnjaku

Kada lišće padne na vaš travnjak, postavite svoju rotacijsku kosilicu na najveću visinu rezanja i kosite preko njih. Ovo će usitniti lišće u male komadiće, omogućujući im da se raspadnu u travnjak, pomažući tlu da zadrži vlagu i ostane zdravo tijekom zime.

Napravite kompost

image
/SHUTTERSTOCK

Otpalo jesensko lišće izvrstan je izvor smeđeg materijala za kompost. Osiguravajući da su vlažni, ali ne i mokri, pomiješani sa zelenim materijalom i okrenuti jednom mjesečno kako bi omogućili cirkuliranje kisika, na kraju će se razgraditi u gusti crni kompost, koji je "raketno gorivo" za vaše biljke, cvijeće i travnjak. Za najkvalitetniji smeđi kompostni materijal usredotočite se na lišće hrasta, bukve ili graba.

Koristite ga kao malč

Skupite znatnu količinu otpalog lišća koje ćete koristiti kao malč. Prvo ih sakupite i usitnite s pomoću rotacijske kosilice. Nakon što ste nasjeckali lišće, stavite ga oko svojih biljaka i cvjetnih gredica, izbjegavajući stabljiku. Malč za lišće ima niz velikih prednosti; ne samo da se razgrađuje u tlo, već će djelovati kao izolacija za biljke i povrće te štititi korisne životinje, poput crva, od njihovih prirodnih neprijatelja. Također je korisna barijera protiv korova

Izradite vijenac za vrata

image
/SHUTTERSTOCK

Vijenac na vratima nije rezerviran isključivo za božićni period. Ako želite biti kreativni, "uradi sam" vijenac može biti zabavna aktivnost cijele obitelji. Upotrijebite sušene trave, pšenicu, suho cvijeće, češere i sušeno bobičasto voće, a otpalim lišćem i osušenim cvijećem dodajte malo boje i jesensko raspoloženje na ulazna vrata, predlaže Housebeautiful.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 10:19