TAJNI SASTOJAK

"Orhideje u cvatu podsjećaju me na baletne suknjice koje sam šivala u zagrebačkom HNK. Evo kako da i vama budu prelijepe"

 Ustupljene fotografije
Umirovljena krojačica iz Zagreba Ljubica Stupar, čije tropske ljepotice izgledaju kao naslikane, otkriva kako ih njeguje te kako spasiti i one koje se čine kao izgubljeni slučaj

Nekadašnja krojačica zagrebačkog HNK Ljubica Stupar posljednjih je mjeseci postala zvijezda na društvenim mrežama zahvaljujući fotografijama svojih prekrasnih orhideja na prozorskoj dasci obiteljskog stana na Knežiji.

image
Ustupljene fotografije
image

Umirovljena krojačica HNK Ljubica Stupar poznata je kao dobri duh Knežije

Ustupljene fotografije

- Orhideje volim zbog njihovih lijepih boja i zbog toga što su tako posebne i podsjećaju me u cvatu na baletne suknje. Kako nemam balkon, držim ih na prozoru u dnevnom boravku i čine mi cijeli dan lijepim jer unose dio prirode u stan - kaže Ljubica Stupar.

Prvu orhideju dobila je prije petnaestak godina. Nakon prvog cvata nisu joj cvjetale dvije godine, a kad su napokon procvjetale neobjašnjivo su promijenile boju iz ružičaste u bijelu s ružičastim točkicama. To je gospođu Ljubicu jako iznenadilo i zainteresiralo pa ih je počela proučavati i mnogo toga naučila.

image
Ustupljene fotografije

- Tajna dobrog uzgoja orhideja je prvenstveno dobra lokacija u stranu. One trebaju biti na mjestu gdje ima puno svjetla, ali kad je sunce jako i direktno treba ih staviti u sjenu. Također, ne smiju biti na propuhu. Orhideje zalijevam svaka dva tjedna na sljedeći način: iz ukrasne posude izvadim orhideju koja je unutra u plastičnoj i uronim u veću plastičnu posudu s vodom u koju svakih mjesec do mjesec i pol dodam tekuće gnojivo. Orhideja odstoji tako oko pola sata, nakon čega podignem i ocijedim višak vode i vratim je ukrasnu posudu. Prihranjujem ih tekućim gnojivom za orhideje i tajnim sastojkom koji sam nedavno otkrila na youTubeu - mljevenom osušenom ljuskom od jajeta. Čini mi se da im jako paše, jer unosi kalcij - otkriva gospođa Ljubica.

Jedna od najčešćih pogrešaka je prečesto zalijevanje i premještanje. Orhidejama je, kaže, potreban mir. I samoj joj se dogodilo da dvaput nije uspjela spasiti orhideju koja je uvenula bez obzira na sve pokušaje.

image
Ustupljene fotografije

- Isto tako puno puta sam uspjela spasiti biljku koja je izgledala kao da joj spasa nema, jer joj je zbog prečestog zalijevanja istrunuo korijen. To sam uspjela na sljedeći način: prvo sam odrezala truli dio te odvojila zdravi komadić korijena i zelenog lista. Korijen se potom dobro očisti i namaže prahom cimeta, a zatim umetne u komadić spužve iznad koje se ostavi slobodan listić. Zatim se ta spužvica donjim dijelom nasloni na vodu tako da je polako može upijati. Korijen će pustiti nove izdanke i kad malo porastu mogu se presaditi u zemlju za orhideje - objašnjava gospođa Ljubica.

Najviše se ponosi time da njezine orhideje dobro uspijevaju, što su tako lijepe i jake. Donose joj mnoge pohvale obitelji i prijatelja, koji joj često daruju nove orhideje. Svima koji tek počinju s uzgojem ovih tropskih ljepotica savjetuje strpljenje i promatranje koje im mjesto najbolje paše, jer to su ključne stvari kod uzgoja orhideja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 17:42