DOBAR PRIMJER

Nizozemska pretvorila preko 300 autobusnih stajališta u ekosustave zelenih krovova za pčele

Twitter @jolandavginkel
Zelena autobusna stajališta samo su jedna od mjera koju Utrecht poduzima u borbi protiv klimatskih promjena

Kako svjetska populacija pčela nastavlja opadati, jedna pokrajina u Nizozemskoj konkretnim je koracima ovim malim oprašivačima stvorila nove ekosustave, pretvarajući preko 300 autobusnih stajališta u zelena eko središta. Pokrajina Utrecht ovim inovativnim rješenjem želi uravnotežiti okoliš u urbanom okruženju. Pritom daju pozitivan primjer ostatku svijeta.

Utrecht - četvrti po veličini holandski grad - opremio je svojih 316 autobusnih stajališta krovovima prekrivenim sukulentima, LED rasvjetom i bambusovim klupama. Zeleni krovovi ne samo da podržavaju gradsku biološku raznolikost stvarajući novo utočište za različite vrste pčela, već također pohranjuju kišnicu i hvataju finu prašinu. Sukulenti su odabrani jer ne zahtijevaju puno brige, ali svojim cvjetovima privlače medonosne pčele i bumbare.

Zelena autobusna stajališta samo su jedna od mjera koju Utrecht poduzima u borbi protiv klimatskih promjena. Regija je također uvela novu flotu od 55 električnih autobusa, a uložili su velika sredstva u obnovu biciklističkih staza i provedbu inovativnih rješenja. Primjerice, solarni paneli postavljeni duž biciklističkih staza unutar pokrajine koriste se za prikupljanje energije, dok struja koja se koristi za pogon autobusa dolazi direktno iz nizozemskih vjetrenjača.

Sve u svemu, ono što se događa u Utrechtu trebalo bi pružiti pozitivan primjer drugim urbanim središtima da počnu razmišljati o uvođenju inovativnih rješenja u izgrađenom okruženju. Grad se također nada da će se i stanovnici uključiti u promjene. U tu svrhu osiguravaju sredstva za one koji žele svoje krovove pretvoriti u urbane zelene oaze, pružajući više mogućnosti pčelama koje bruje po gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. srpanj 2024 00:05