STARE METODE

Naši stari su radili biljne kupke za sjemenje kako bi potaknuli bolji rast. Znate li što se u čemu namače?

 /SHUTTERSTOCK

Vrijeme sjetve i sadnje pojedinih povrća i voća je već krenulo, a prava sezona nas tek čeka. Kako bi biljke što zdravije krenule sa svojim rastom, stari su vrtlari koristili biljne kupke. Smatralo se da sve veće i tvrde sjemenke treba omekšati kako bi bolje izniknule te imale ljepše cvjetove ili ukusnije plodove, piše Andrea Kern u knjizi "Vrtlarski trikovi iz starih vremena", a prenosi Agroklub.

Prema knjizi kukovičasto sjeme se se omekšavalo u otopini vode i kravljeg gnoja, grašak, grah i rotkvice u izvorskoj vodi, artičoke u otopini vode i šećera ili meda. Staro sjeme, u život će se vratiti namakanjem u procijeđenoj vodi od kvasa za kiseli kruh.

Prema zapisima, prije 2000 godina rimski vrtlari su namakali sjemenke krastavaca, buče, lubenice te ostalih biljaka iz porodice tikvenjača (Cucurbitaceae) u sirutki ili mlijeku.

Agroklub također prenosi kako je Mahunarke poput graška, graha, leće, boba, najbolje je namakati najmanje sat vremena prije sjetve u čaju od kamilice. Potrebno je 2 čajne žličice suhih cvjetova ukuhati na 1 šalicu te ostaviti 10 do 12 sati da odstoji.

Valerijana potiče rast korijenja i "grije". Ovu biljnu kupku vole luk, poriluk, rajčica, paprika, peruanska jagoda te ljetno cvijeće. Višesatna kupka u ekstraktu cvjetova valerijane pomoći će vrstama osjetljivima na hladnoću da i po nepovoljnom vremenu uspiju u nicanju.

Različite vrste gljivica mogu potpuno uništiti mlade biljčice, zaštitu od bolesti biljke dobit će od hrena ili češnjaka. Prema receptu iz knjige, što sitnije narežete 100 do 150 g od svake vrste i prelijete kašu mlakom prokuhanom vodom ili kišnicom. Nakon sat, dva procijedite. Ova kupka godi rajčici, krastavcima te cinijama, nevenu i kokotiću. Ovu kupku ne vole sjemenke mahunarki i kupusnjača.

Časne sestre iz benedktinskog samostana u njemačkoj Fuldi osmislile su biljni čaj engleske recepture koja sadrži cvjetove valerijane, stolisnika, maslačka, kopirve, kamilice i hrastove kore. Nazvali su ga humofix. Istraživanja su pokazala da stolisnik i kamilica sprječavaju rast bakterija i gljivica, a ostali sastojci razvijaju korisne mikroorganizme, čine ljusku sjemenke propusnom, potiču rast korijenja te pomažu klijancima da postanu otporni.

Ovu otopinu posebno vole kelj i hren čije sjeme u njoj treba ostaviti 15 minuta. Rotkvicu i rotkvu držite 30 minuta, luk, rajčicu salatu, ciklu, peršin, papriku, blitvu, poriluk, endiviju, komorač, kopar i cikoriju 60 minuta, a 90 minuta mrkvu i celer.

Nakon što odstoji određeno vrijeme u kupki, odstranite sjeme koje ispliva na površinu jer je ono oštećeno i loše. Nakon toga mokro sjeme raširite na kuhinjsku krpu ili papirnati ubrus da se posuši te ga posijte isti dan jer je klijanje već započelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 10:09